2.9.13

Politia din Elvetia si Franta a descins la unul dintre actionarii de la Rosia Montana Gold Corporation

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a trimis ieri presei un articol de informare pe tema Roșia Montană. Mai exact, articolul trimis de demnitarul liberal  face referire la unul dintre acționarii RMGC, Beny Steinmetz, care este în vizorul poliției din Franța și Elveția, la cererea Departamentului de Justiție din SUA. Polițiștii din Elveția si din Franța au declanșat, aproape simultan, descinderi la mai multe proprietăți, in general birouri, care aparțin sau au o legătură directă cu principalul artizan al afacerii Roșia Montana, potrivit corectnews.com. Miliardarul Steinmetz este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, iar astăzi este investigat la nivel mondial in cazul sesizărilor de corupție din jurul, așa sună comunicatele oficiale, “ unei afaceri miniere de miliarde de dolari”. Prestigioasa publicație The Guardian precum si Reuters, una dintre cele mai mari agenții de informații din lume, relatează în aceste zile pe larg ce se întâmplă.
Ofițerii de la Geneva au percheziționat birourile unei firme care oferea servicii de management pentru BSGR, o companie controlata de miliardarul israelian Beny Steinmetz, in timp ce, in Franța, politia a percheziționat casa unui director al firmei de servicii de management. Raiduri au fost solicitate de către Departamentul de Justiție al SUA, după o perioada de sase luni de investigații a unor concesiuni miniere profitabile în fosta colonie franceză Guineea.
Politie a percheziționat birourile din Onix Financial Advisors si a luat o serie de documente. Steinmetz a obținut dreptul de a extrage jumătate din minereu de la Simandou, după ce a investit 165 milioane dolari in explorare.
A fost o afacere care a provocat furia pe scara larga si resentimente, într-o tara în care milioane de oameni trăiesc in sărăcie disperată, fără apă curenta, electricitate sau fără o   infrastructura, si care, de fapt, era așezată pe unele dintre cele mai bogate depozite de minerale din lume.
La scurt timp după ce agenții FBI au început sa investigheze circumstanțele afacerii Simandou, pentru a stabili dacă a existat o încălcare a   legii privind practicile corupte si combaterea spălării de bani, un asociat al lui Steinmetz a fost arestat în Florida.
FBI-ul a înregistrat o serie de întâlniri in care, asociatul lui   Steinmetz ar fi încercat sa obțină distrugerea de documente care detaliază modul in care a fost achiziționat, prin concesiune, minereu de fier. El a fost acuzat ca a încercat sa obstrucționeze justiția, însă neaga orice ilegalitate.
In urma raidurilor din Elveția si Franța, un purtător de cuvânt al firmei Onyx, a declarat: "Onyx nu are absolut nimic de ascuns, cooperând pe deplin cu autoritățile. Nu sunt in măsură sa comentez mai mult in acest moment."
Directorul executiv al companiei, Dag Cramer, a adaugat ca firma "a furnizat autorităților elvețiene toate informațiile necesare".
Steinmetz si BSGR neaga orice ilegalitate privind afacerea Simandou si spun ca sunt victime ale unei campanii de defăimare, condusa de actualul președinte al Guineei, Alpha Condé, într-o încercare de a distrage atenția de la problemele sale politice interne. Condé, care neaga acest lucru, efectuează o ancheta paralela cu cea efectuata de către FBI.
Luna trecuta, The Guardian a raportat ca Steinmetz a fost anchetat de FBI pentru infracțiunea de corupție.
La începutul acestei luni, Powerscourt – o firma de PR din Londra, a încercat, de asemenea, sa minimalizeze conexiuni dintre firma lui Steinmetz BSGR si Onyx, spunând ca "sunt separate si complet independente" una de cealaltă. Onyx a fost asociat cu BSG Management Services, cele doua firme au avut in comun directori, precum si birouri in Mayfair din Londra.
BSGR si Steinmetz nu au comentat descinderile efectuate in Elveția si Franța. 
Precizam faptul ca, marți, in ședința de Guvern a fost adoptat proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montana, el urmând să fie transmis Parlamentului.
Potrivit Axa.info.ro, care citează Wall Street, in spatele firmei canadiene Gabriel Resources, care deține peste 80% din acțiunile Rosia Montana Gold Corporation, se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan, care au investit sute de milioane de dolari in proiectul minier din Apuseni, scrie Mediafax.
Gabriel Resources anunta la sfarsitul anului 2009 ca Paulson & Co. si Electrum Strategic Holdings detin cate 18% din actiuni, urmate de Newmont Mining Corp (SUA), unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, si BSG Capital Markets, parte a Beny Steinmetz Group (BSG), cu 9% din tilturi.
Compania canadiana detine 80,23% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, restul capitalului fiind in proprietatea statului roman.
Zacamantul de la Rosia Montana are rezerve de peste 300 de tone de aur si 1.600 tone de argint
Corectnews.com

Mihaela Dobrescu

Sursa: Curentul
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails