17.7.09

Tinerii din Basarabia s-au saturat: "Refuz, rezist, sunt anti-comunist!"


Sursa foto: Jurnal de Chişinău


"Ne-ati furat tarana
Ne-ati furat si casa
Ne-ati furat ogorul
Ne-ati furat si masa
Cine sa va ierte?
Cine sa se-ndure?
Apa sa va deie
Vorbe sa va spuie?
Tu, generatia mea, priveste inainte!
Nu mai crede-n vorbe
Si nici in juraminte".




Ascultati in continuare strigatul de deznadejde al tinerilor din Basarabia, aflata sub ocupatia comunistilor lui Voronin.

“E vreme s-arunci pietre…” (Un cântec de Savatie Baştovoi). Imagini cu arhondaricul Mănăstirii Noul Neamţ vandalizat de comunişti


UDMR arunca soparla federalizarii Romaniei

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri dupa amiaza, la Baile Tusnad, in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara "Tusvanyos", ca pasii care ar trebui facuti, in urmatorii 20 ani, in Romania, sunt descentralizarea totala a tarii, regionalizarea si formarea unor autonomii specifice, dar si lansarea unei dezbateri despre federalizarea tarii.
In cadrul discutiilor care au avut ca tema "Necesitatea autonomiilor", Marko Bela a facut un bilant al scopurilor atinse de maghiarii din Romania in ultimii 20 de ani, precizand ca in privinta drepturilor individuale s-au facut pasi importanti. "La drepturi individuale am facut pasi inainte, cum ar fi invatamantul, inscriptionarea bilingva, modificarea Constitutiei in 2003 in privinta utilizarii limbii materne si in Justitie. In plus, Romania a ratificat Carta Minoritatilor si Tratatul cadru pentru minoritati", a afirmat liderul UDMR.
Marko Bela a adaugat ca "marea sarcina a urmatorilor 20 ani este o demontare totala a statului in care traim", precizand ca se refera la descentralizarea generala a Romaniei.
Marko Bela a tinut sa adauge ca descentralizarea juridica ar fi un prim pas extrem de important care i-ar duce pe maghiari "mai aproape drepturile nationale si de autonomie". El a avertizat ca o descentralizare generala nu este echivalenta cu autonomia specifica, indiferent ca este vorba de o autonomie teritoriala sau culturala.
"In Secuime, ar fi un pas enorm daca sanatatea, invatamantul, politia, ar trece in subordinea administratiei publice locale si judetene si aceasta ar fi o solutie si in ceea ce priveste pozitiile de conducatori", a spus Marko. Liderul Uniunii a pledat apoi pentru regionalizarea Romaniei si pentru crearea de autonomii specifice fiecarei regiuni. "Pasul urmator ar fi regionalizarea Romaniei. Romania trebuie regionalizata, fostele regiuni trebuie restructurate si sa li se dea competente teritoriale. Nu este suficient sa acordam competente mai largi autoritatilor locale, trebuie facuta o noua regionalizare in care Ardealul sa fie o entitate distincta, la fel si Moldova, Muntenia, Dobrogea etc. Simultan cu regionalizarea trebuie sa se formeze autonomii cu drepturi speciale, diferite pentru fiecare regiune", a spus presedintele UDMR. Marko Bela a lansat, din nou, ideea declansarii unei dezbateri privind federalizarea Romaniei, subliniind ca trebuie sa se dea dovada de precautie pe acest subiect. "Este posibil un al treilea pas, daca vom ajunge la descentralizare si regionalizare, impreuna cu formarea autonomiilor, un alt subiect de dezbatere este si federalizarea, care pentru unii este ca un postav rosu. Dar trebuie sa vorbim despre asta si vedeti ca eu vorbesc cu mare precautie", a conchis liderul maghiar. La finalul prelegerii, Marko Bela si-a exprimat curiozitatea legata de modul in care presedintele Traian Basescu le va vorbi, sambata, celor prezenti la Universitatea "Tusvanyos", despre obtinerea autonomiei sau despre demiterea sefilor maghiari ai serviciilor deconcentrate. Traian Basescu va participa sambata, la Universitatea Tusvanyos, la o dezbatere cu tema 'Politicieni reformatori in Europa', dezbatere la care vor lua parte si fostul premier al Ungariei Viktor Orban si europarlametarul Laszlo Tokes.

Sursa: Ziua Online

EPURARE ETNICA in Covasna: niciun roman nu este angajat la Biblioteca Judeteana Covasna

Asa arata un document oficial eliberat de catre Biblioteca Judeteana Covasna, institutie publica aflata in subordinea Consiliului Judetean Covasna. Antetul documentului este redactat bilingv iar stapila institutiei este si ea redactata bilingv, in romana si maghiara. Lista completa a angajatilor acestei institutii de cultura dovedeste inca o data epurarea etnica a romanilor din institutiile publice din judetele Covasna si Harghita.

Is this next?
Sursa: Tanasa Dan

O noua provocare maghiara: "Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc", lansat în trei limbi. Sa luam aminte!

"Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc" a devenit mai accesibil întregii populaţii şi poate fi citit acum în trei limbi - maghiară, română şi engleză -, prin iniţiativa Consiliului Naţional Secuiesc CNS care a lansat cartea cu acest titlu.

Volumul a fost prezentat vineri de liderii CNS, la Sfântu-Gheorghe, şi conţine toate aspectele legate de conducerea Ţinutului Secuiesc, rolul instituţiilor care ar funcţiona şi de ce tip ar fi ele, precum şi date statistice despre populaţia acestei zone.

"Prin această iniţiativă am dorit să facem acest document accesibil pentru toată lumea. Este documentul cel mai important al CNS, acesta descrie cum imaginăm noi, cum vedem autonomia Ţinutului Secuiesc, viitorul. Aici sunt descrise acele instituţii decizionale executive, care ar asigura autodeterminarea în cadrul statului Ţinutului Secuiesc, ca lumea să cunoască, şi să cunoască aşa cum am prezentat noi şi nu după presupuneri şi vorbe nu totdeauna cu cele mai bune intenţii", a declarat preşedintele CNS, Izsak Balazs.

În privinţa iniţiativei cetăţeneşti privind înaintarea statutului de autonomie la Parlamentul României, Izsak a spus că însăşi editarea acestei cărţi este un demers care pregăteşte iniţiativa cetăţenească legislativă. "Considerăm un instrument al democraţiei o discuţie publică pe marginea acestei iniţiative, este absolut important ca pe parcursul acestei iniţiative lumea să cunoască, să înţeleagă despre ce e vorba", a spus Izsak.

Volumul editat în trei limbi este şi primul produs care are pe el sigla "produs secuiesc", înregistrată la OHIM - The Office for Harmonization in the Internal Market. Sigla pe fond albastru deschis conţine harta Ţinutului Secuiesc sub formă de nor alb, încadrată de steaua şi luna secuieşti, şi inscripţia Ţinutul Secuiesc în vechi caractere secuieşti. Volumul a fost editat în primă fază în 2.100 de exemplare şi conducerea CNS ia în calcul posibilitatea de a-i trimite un exemplar şi preşedintelui Traian Băsescu.

Ana Sidon

Covasna Media
Related Posts with Thumbnails