Christopher Hitchens, jurnalist şi scriitor american, care a descris anterior creştinismul, iudaismul şi islamismul ca fiind „adevărata axă a răului", crede că religia este „un experiment nemilos, în care suntem creaţi bolnavi şi în care ni se porunceşte să fim buni". Declaraţia a fost făcută în cadrul unei dezbateri pe teme religioase, unde l-a avut ca partener de discuţii pe fostul premier britanic Tony Blair.
Dezbaterea, organizată la Toronto şi transmisă de BBC, a avut ca temă principală: „Religia este o forţă a binelui?". Tony Blair a încercat să apere imaginea religiei ca forţă a binelui şi a fost cel care a încercat să arate că religia este extrem de necesară în viaţa noastră de zi cu zi, în timp ce Hitchens, un ateu bolnav de cancer în fază terminală, a fost cel care consideră religia ca un factor malefic pentru omenire.
Pentru Blair, un catolic convertit, este evident faptul că religia reprezintă o forţă a binelui şi crede că ar fi inutil ca cineva să încerce să ignore acest aspect. Dar contraargumentul adus de Hitchens este că prin credinţă nu se poate face bine, deoarece religia forţează oamenii să facă lucruri oribile. El afirmă că „oamenii au avut foarte puţin de câştigat datorită creştinismului şi au reuşit doar să îşi compromită libertatea deoarece s-au comportat ca nişte «oi»".
„Un experiment nemilos"
Blair, care s-a convertit la catolicism după ce a părăsit funcţia de prim-ministru în 2007, a recunoscut în timpul dezbaterii că de-a lungul istoriei s-au făcut multe „acte oribile" în numele religiei. Însă el spune că „o lume fără credinţă ar fi mai săracă din punct de vedere moral".
„Nu neg că religia poate fi o forţă a răului. Dar, în cazurile în care ea este, acest lucru se bazează numai pe o pervertire a credinţei", a mai spus fostul prim-ministru britanic. Acesta a mai spus că religia a fost de-a lungul timpului o sursă de inspiraţie şi i-a determinat să realizeze fapte extraordinare.
De asemenea, fostul premier a încercat să arate că religiile din întreaga lume, cum ar fi creştinismul, dar şi budismul sau islamismul, promovează ideea binelui şi i-a adresat lui Hitchens o întrebare controversată: „Sunt de acord că într-o lume fără religie fanaticii religioşi ar putea să dispară. Dar te întreb: ar dispărea şi fanatismul?".