4.8.11

SERVERUL CARE VA CONŢINE TOT ISTORICUL TĂU MEDICAL. Cine va avea acces la informaţiile PERSONALE legate de sănătatea ta

Istoricul medical al fiecărui român va fi stocat, începând cu 2013, într-o bază electronică de date care poate fi accesată de medicii din spitalele de pe tot cuprinsul ţării. "Unitatea-mamă" va fi amplasată la Bucureşti, într-un loc despre care autorităţile spun că va fi "bine păzit".


Citiţi mai jos ce informaţii va cuprinde dosarul electronic de sănătate al fiecărui român şi cine va avea acces la ele

Fiecare român va avea, începând cu anul 2013, propriul dosar electronic de sănătate, care îl va înlocui pe cel clasic, pe suport de hârtie. "Dacă un pacient ajunge într-un spital din Timişoara, doctorul va putea să-i consulte întreaga istorie medicală, indiferent de unitatea medicală în care acesta se află", a explicat pentru gândul ce înseamnă acest sistem ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. Potrivit autorităţilor, dosarul electronic de sănătate ar trebui să uşureze munca medicilor, dar şi să faciliteze accesul românilor la tratament. Pe lânga datele persoanele ale fiecăruia dintre noi, fie că suntem asiguraţi sau nu, dosarul electronic va cuprinde şi istoricul medical, alergiile, imunizările făcute, rezultatele de la testele de laborator, documentele produse în timpul procedurilor medicale şi alte informaţii de acest tip. Menirea tuturor acestor informaţii? Să-i ajute pe medici să stabilească tratamentul adecvat fiecărui pacient.
"Acest proiect este unul complex, care se va desfăşura în mai multe etape şi pe mai mulţi ani. Prima etapă, care va fi gata cel mai devreme la începutul lui 2013, constă în strângerea tuturor datelor medicale ale pacienţilor români existente până atunci. Acest sistem va fi disponibil numai în spitalele de stat", a declarat pentru gândul Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Cine va avea acces la dosarele pacienţilor români


Întrebarea care se pune este cum vor reuşi autorităţile să asigure confidenţialitatea datelor medicale ale fiecărui român şi cine va avea acces la aceste informaţii personale.
Baza centrală de date va fi la Bucureşti, cel mai probabil în sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, potrivit şefului CNAS: "Serverul central va fi bine păzit şi doar anumite persoane vor avea acces la <>". Cu ajutorul acestui dosar electronic nu va mai exista parcursul fişet - fişă, iar pacientul nu va mai trebui să mergă la spitalul la care este înregistrat. "Fişa va fi înregistrată electronic la nivel central. De exemplu, dacă un pacient ajunge într-un spital din Timişoara, doctorul va putea să-i consulte întreaga istoria medicală, indiferent de spitalul la care se duce", a completat şi ministrul Vreme. Şeful de la Comunicaţii a precizat că datele au caracter personal şi sunt protejate prin proceduri speciale de securizare: "În suma totală alocată acestui proiect intră şi securizarea acestor date. Toţi medicii vor putea utiliza programul, în funcţie de nivelul de acces pe care îl vor primi".
Sandra Alexiu, secretar în cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, subliniază că securizarea acestor date este extrem de importantă. "Există tot felul de persoane care ştiu să spargă date de baze, pentru ca mai apoi să le folosească cu scop comercial. Cu siguranţă acest sistem va avea un soft accesibil doar anumitor doctori, pentru a se evita apariţia neplăcerilor", spune dr. Alexiu.
Şeful CNAS însă susţine că accesarea unui dosar electronic de sănătate nu se va face doar pe baza unei parole. "Medicii vor putea accesa întregul istoric medical al unui pacient doar cu ajutorul cardului de sănătate. Fără cardul de sănătate, niciun medic nu va putea vedea nimic din dosarul electronic de sănătate al vreunui român. Acestă măsură face parte din procesul de securizare a datelor personale", menţionează Duţă. Potrivit acestuia, primele date conţinute de acest sistem informatic vor fi introduse de către medicii de familie. De altfel, şi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, susţine că medicii vor fi cei care vor îmbunătăţi permanent baza de date a fiecărui pacient.
"Deşi noi nu am fost anunţaţi, este normal ca medicii de familie să asigure <> acestor dosare. Alte ţări din Uniunea Europeană au deja un astfel de program informatic. Dosarul electronic de sănătate va conţine date amănunţite şi corecte despre starea de sănătate a fiecărui român", punctează şi secretarul SNMF, dr. Sandra Alexiu.

CITEŞTE ŞI: Cardul de sănătate, al doilea buletin. Cum îl veţi primi ca să nu-l fure vecinii şi cum s-a rezolvat disputa donării de organe

Pentru început dosarul electronic de sănătate va fi accesat doar din spitalele care au calculatoare şi acces la internet

Iniţiativa acestui dosar aparţine Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, şi face parte din strategia de informatizare a României, a precizat pentru gândul Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor. Prin acest proiect, spune el, de trecere la forma electronică a dosarului de sănătate al pacientului, românii vor putea beneficia de un nivel mai ridicat al calităţilor serviciilor medicale.
"Pentru început dosarul electronic de sănătate va fi accesat doar din spitalele care au calculatoare şi acces la internet. Pe parcurs vor fi dotate şi celelalte spitale cu toată aparatura necesară", spune Lucian Duţă, şeful CNAS.
Pentru ca fiecare spital să aibă acces la dosarele medicale electronice ale românilor, proiectul prevede alocarea a 4.000 de euro pentru informatizarea fiecărui spital local. Suma acoperă dotarea cu computere, achiziţia bazei de date şi a softului de aplicaţii, susţine ministrul Vreme.
"Acest proiect exista de mult timp. Dosarul electronic de sănătate este de mare ajutor atât pacienţilor, cât şi medicilor. Istoricul medical al unui pacient este mult mai uşor de controlat cu un astfel de sistem. Un sfert dintre medicii de familie din întreaga ţară au un astfel de sistem, cu ajutorul căruia putem monitoriza mult mai uşor evoluţia stării de sănătate a pacienţilor", a declarat pentru gândul dr. Sandra Alexiu, secretar în cadrul Societăţii Naţionale de Medincina Familiei.

CITEŞTE ŞI: Coplata - cum şi cât vei plăti "legal" la doctor. Lista de preţuri a Ministerului Sănătăţii

Peste 164 de milioane de lei vor fi alocate acestui proiect

Proiectul sistemului informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, valoarea totală a proiectului este de 164.307.038,87 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 132.505.677,51 lei.
"Întregul proiect de informatizare cuprinde trei programe: cardurile de sănătate, e-prescripţie şi dosarul electronic, dintre acestea, ultimele două sunt iniţiativele MCSI", a precizat Vreme. Potrivit acestuia, la e-prescripţie (nr. reţetă în format electronic) şi la dosarul electronic au fost deja aprobate caietele de sarcini, ele fiind în curs de licitaţie. "Ministerul Comunicaţiilor a încheia deja depunerea de proiecte locale pentru e-sănătate", completează ministrul.

Sursa: Gandul
 

PARINTELE SOFRONIE: ADUCEREA-AMINTE DE MOARTE

Dupa ce au trecut mai bine de cincizeci de ani [cartea e scrisa în 1984; nota Andrei], îmi este cu neputinta sa restabilesc în memorie firul cronologic al întâmplarilor ce au marcat sufletul meu. Zborul duhului nostru în spatiul mintii nu-l poti cuprinde cu întelegerea, cum a spus însusi Domnul în convorbirea cu Nicodim: “Vântul sufla unde vrea si tu auzi vuietul lui, dar nu stii de unde vine, nici încotro se duce: astfel este cu oricine care e nascut din Duhul” (Ioan III, 8). În acest moment gândul meu se opreste la unele din acele situatii greu de suportat si disperate, dar care, în cele din urma, s-au dovedit a fi pentru mine o pretioasa cunoastere si un izvor de putere în nevointele mele. Cele ce mi s-au întâmplat s-au imprimat în viata mea ca o taietura în piatra si îmi dau posibilitatea sa vorbesc despre ce-a facut cu mine dreapta lui Dumnezeu.

Înca din tinerete gândul la vesnicie se alipise de sufletul meu. Pe de-o parte era un lucru firesc ca urmare a rugaciunilor din copilarie adresate Dumnezeului celui viu catre care s-au dus bunicii si stramosii mei; pe de alta parte, copiii cu care atunci ma jucam, cu o naiva seriozitate, se opreau gânditor asupra acestei taine. Pe masura ce cresteam, ma întorceam din ce în ce mai des la meditatiile asupra vesniciei: mai ales în convorbirile cu fratele meu mai mic Nicolae (1898-1979). El era mai întelept decât mine si eu am învatat multe de la el.
Eu stiam din rugaciunile mele de copil ca generatiile care ne-au precedat au plecat în nadejdea lui Dumnezeu; dar în acele zile nu mai aveam credinta de copil. Oare sunt eu vesnic ca orice alt om sau vom coborî toti în întunericul nefiintei? Aceasta întrebare tâsnita dintr-o minte de copil care alta data contempla linistita, devenise asemenea unei mase înca amorfe de metal incandescent. În adâncul inimii îsi facea loc un simtamânt ciudat -zadarnicia tuturor agoniselilor pe pamânt. Era ceva cu totul nou în inima mea, care nu mai semana cu nimic altceva.

În cele din afara , eu totusi eram linistit; adesea chiar râdeam cu inima deschisa; traiam asa cum traieste toata lumea. Si totusi, în tacere, ceva se împlinea în inima mea; mintea, abatându-mi-se de la toate, îsi concentra întreaga sa atentie catre înauntru. Peste necuprinsele întinderi ale tarii mele trecea un plug urias, care scotea radacinile trecutului. Toata lumea era în stare de alerta, peste tot mocnea o încordare, care depasea puterile omenesti. Mai mult decât atât: în toata lumea se produceau evenimente care marcau începutul unei ere noi în istoria omenirii, dar duhul meu nu se oprea asupra lor. Multe se prabuseau în jurul meu, dar prabusirea mea launtrica era mult mai intensa, ca sa nu spun mai importanta pentru mine.

Cum astfel? În acele zile, eu nu eram capabil de o gândire logica. Gândurile se nasteau înauntru, din starea duhului meu: “Daca eu mor în mod real, adica daca ma scufund în neant, atunci si toti ceilalti oameni, semenii mei, dispar de asemenea fara urma. Asadar, toate sunt desertaciune; adevarata viata nu ne este data. Toate evenimentele mondiale nu sunt mai mult decât o bataie de joc sinistra asupra omului”.

Florin Stuparu, ultimul film: Erminia Bisericii Ortodoxe, ilustrata cu fresce de la Petru Voda

Cu tristeţe în suflet anunţăm mutarea la Domnul a fratelui nostru Florin. Dumnezeu să-l ierte! Trupul neînsufleţit se află depus la Capela cimitirului Străuleşti II. Priveghiul va începe la ora 22.30, miercuri 3 august, iar înmormîntarea va fi joi, 4 august la ora 12.30. (Revista Axa)
 
Related Posts with Thumbnails