24.1.11

Tatal lui Valeriu Gafencu, model de lupta si jertfa romaneasca in Basarabia.


În 1940, Basarabia românească avea să devină ţinta numarul 1 a Armatei Sovietice şi a NKVD-ului. Fugind din faţa hoardelor ruse, Valeriu şi tatăl său reuşesc să treacă Prutul în România mutilată, dar, spre surprinderea fiului, tatăl îl îmbrăţişează şi îi spune că se va întoarce înapoi în ţinutul cedat.

“Ce-ar zice toţi fraţii noştri basarabeni, şi cum mi-aş mai ridica ochii la cer, dacă şi eu şi alţii ca mine, care până acum am luptat pentru afirmarea sufletului românesc pe acest pământ am fugi din calea asupritorilor şi n-am lua parte la suferinţa care ne aşteaptă?
Vor veni şi vremuri mai bune, dar acum e nevoie de jertfă”.

La scurt timp după revenirea în Basarabia, tatăl e arestat şi deportat de comuniştii ruşi la Arhanghelsk, dincolo de Cercul Polar, unde, după mai puţin de un an de zile, moare.

Film documentar despre Sfantul inchisorilor, Valeriu Gafencu, realizat dupa o idee a lui Virgil Maxim.

24 ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române. Reflecţii despre Unirea Mică şi generaţia tânără

Pentru mulţi colegi, dar şi pentru mulţi alţi oameni în floarea vârstei, ziua de 24 ianuarie nu mai înseamnă nimic. Nimeni nu ar trebui să uite momentele de glorie, momentele frumoase care au fost scrise în trecut de către strămoşii noştri, bravii soldaţi care şi-au vărsat sângele pentru neamul românesc. Nu ar trebui să uităm aceste date pentru că ele sunt înscrise în istoria noastră, a românilor, o istorie lungă şi frumoasă.

Acestor mulţi colegi ai mei, înecaţi în acetonă sau prea preocupaţi să înveţe versuri inutile, care vorbesc de cele mai multe ori despre cât de rău este în ţara asta, cât se fură şi cât suntem furaţi trebuie să le reamintim că în ianuarie, când se rup şi cad abrupt zăpezile, cu toţii sărbătorim actul bărbaţilor Moldovei şi ai Munteniei care au săvârşit Unirea. Fapta aceasta, fundamentală în istoria României, trebuie să aprindă în fiinţa noastră o bucurie mereu nouă. Unirea e înscrisă în sângele nostru. De la începuturile sale de luptă, dusă de mii de ani, cu credinţă, gândul unirii într-o singură Patrie a strălucit ca o stea în inima poporului român. Oare câţi dintre noi am putea înţelege bucuria oamenilor din vremea aceea pentru pasul enorm făcut prin unirea Moldovei cu Ţara Românească? Oare dacă acum ne-am separa şi am fi ca înainte de 24 ianuarie 1859, ar fi cineva revoltat? Oare ar ieşi oameni în stradă care să lupte împotriva acestei separări nedrepte, sau am sta fericiţi în băncile noastre, căci tot una ne este pentru că oricum putem trece dintr-o ţară în alta doar cu buletinul? Eu cred şi sper că mai sunt oameni responsabili şi patrioţi care nu şi-au uitat originile şi misiunea românească.

Sunt mulţi tineri care nici măcar nu vor sau nu ştiu să scrie corect româneşte, darămite să mai şi simtă româneşte. Chiar dacă le reamintim că fără această „Unire Mică” noi, românii din Transilvania, nu am fi trăit în România, ci poate acum am fi fost sub dominaţie austro-ungară (deşi, nici acum nu suntem liberi), nu cred că i-am impresiona prea mult.

Pentru mine ziua de 24 ianuarie 1854 nu este o simplă zi, ci este ziua în care s-a pus temelia României de azi.

Vlad-Mihai PALAS

Mitropolitul Bartolomeu Anania, aflat în stare critică, va fi adus în ţară. Doctorii austrieci au decis să nu-l opereze. Rugaţi-vă pentru sănătatea arhiereului nostru

Mitropolitul Clujului va fi adus în ţară, după ce medicii austrieci au decis că o intervenţie chirurgicală nu este posibilă din cauza multiplelor suferinţe ale acestuia. IPS Bartolomeu va fi ajunge în ţară cu un avion sanitar, informează Mediafax.

În urma mai multor seturi de investigaţii şi consultări, cardiologii din Austria au decis să nu îl opereze pe IPS Bartolomeu. Medicii au considerat că o intervenţie chirurgicală nu este oportună din cauza bolilor de care suferă mitropolitul şi că nu ar aduce niciun beneficiu major sănătăţii acestuia, a anunţat Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

Mitropolitul Clujului şi-a exprimat dorinţa de a reveni acasă. Acesta va fi adus intubat, luni seară, cu un avion sanitar. IPS Bartolomeu urmează să fie internat într-o secţie ATI dintr-un spital din Cluj. Mitropolitul Clujului va împlini, in 18 martie, 90 de ani.

Mitropolitul a fost transportat la Clinica AKH din Viena, pe 14 ianuarie, după ce medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unde mitropolitul era internat din 22 decembrie, i-au recomandat un examen care nu poate fi realizat în ţară.

În perioada internării mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu, prerogativele sale au fost preluate de către episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

Related Posts with Thumbnails