8.8.11

Ca si in cazul Partidului Civic Maghiar, liste de semnaturi in fals depuse de Partidul Popular Maghiar din Transilvania. Poliţişti şi militari români - pe lista fondatorilor PPMT. Vezi cum au ajuns susţinători ai lui Tőkés



Mircea Vasile Ion, subofiţer la Poliţia Transporturi din Râmnicu Vâlcea, este unul dintre miile de cetăţeni români cărora le-au fost falsificate semnăturile pentru a le apărea numele pe listele de adeziune ale Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), cunoscut drept partid al europarlamentarului László Tőkés.
Mircea Vasile Ion a fost contactat de avocatul şi amicul său, Adrian Drăghici, care l-a descoperit, cu mirare, pe listele de adeziune. „Când m-a sunat, nu mi-a venit să cred. I-am şi spus: cum să semnez aşa ceva, doar ştii că noi (poliţiştii – n.r.) nu putem fi membri de partid şi nici nu ne putem implica în politică!”. Drăghici a făcut plângere penală împotriva celor care s-au folosit abuziv de identitatea sa. El susţine că alte cadre din Poliţie şi Armată sunt în aceeaşi situaţie. „Nu îi cunosc, dar am fost mai mulţi la audieri, la tribunal”, precizează subofiţerul.
Avocatul Adrian Drăghici a fost angajat de Buta Levente. Dl. Buta este un cetăţean român de naţionalitate maghiară, care a iniţiat demersuri în vederea obţinerii cetăţeniei maghiare.
În cererea de intervenţie depusă la Tribunalul Bucureşti, în dosarul cererii de acordare a pesonalităţii juridice partidului lui László Tőkés, Levente precizează că s-a adresat Centrului de Democraţie din Târgu Mureş. Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care acum încearcă să se transforme în PPMT, a obţinut de la Guvernul Ungariei o finanţare de 800.000 de euro pentru crearea a 20 de ”Centre de democraţie”, unde doritorii pot primi consiliere în vederea îndeplinirii formalităţilor necesare obţinerii cetăţeniei maghiare.
La centrul din Târgu Mureş, lui Buta Levente i s-a sugerat că ar fi bine să semneze pe listele de susţinere a înfiinţării şi înregistrării PPMT. Buta spune că a refuzat, dar că, ulterior, s-a regăsit, totuşi, pe listele de susţinere, cu semnătura falsificată.
În cazul Buta Levente este limpede că datele de identificare (adresă, serie şi număr de buletin, cod numeric personal) au fost obţinute din dosarul aplicaţiei pentru cetăţenia maghiară.
Nu putem decât specula cum au fost obţinute datele personale reale ale altor cetăţeni, cum este cazul subofiţerului Mircea Vasile Ion. Acesta opinează că e posibil ca cineva dintre cei care au întocmit listele cu susţinătorii PPMT să fi avut acces la Registrul de evidenţă a populaţiei.
Jurnalul Naţional a descoperit noncordanţe între numele persoanelor din listele de susţinători ai înfiinţării PPMT din Bucureşti şi adresele acestora. Astfel, în cursul zilei de vineri, 29 iulie, am verificat, prin sondaj, câteva din adresele care figurează în fotocopiile listelor cu semnăturile de adeziune primite anterior la redacţie.
Având în vedere că, în decursul zilei de joi am descoperit că marea majoritate a listelor de semnături depuse de PPMT la Tribunalul Bucureşti erau falsificate, liste întregi fiind semnate de aceeaşi persoană, aveam bănuiala că vor exista neconcordanţe între numele din liste şi adresele de domiciliu trecute în dreptul acestora.
Bănuiala ne-a fost confirmată. Cu o singură excepţie, la niciuna dintre adresele verificate nu au locuit, vreodată, persoanele din liste. Iar excepţia este un domn care a locuit la adresa respectivă în urmă cu peste un deceniu.
Jurnalul Naţional şi Új Magyar Szó (cotidian naţional de limbă maghiară) au dezvăluit că Erdélyi Magyar Néppárt – Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), cunoscut drept partid al europarlamentarului László Tőkés şi-a falsificat listele cu semnăturile de adeziune.
La data de 5 mai 2011, Toró Tiberiu, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din România, mâna dreaptă a lui Tőkés şi împuternicit cu înregistarea formaţiunii, a depus la Tribunalul Bucureşti 20 de bibliorafturi, conţinând 4.396 de foi cu 29.268 de semnături din 19 judeţe şi din Municipiul Bucureşti.
La redacţiile Jurnalul Naţional şi Új Magyar Szó (cotidian naţional de limbă maghiară) au ajuns fotocopii ale câtorva liste de semnături. La o primă vedere, semnăturile diferă între ele, însă, observate mai atent, se poate constata limpede, chiar şi de către o persoană fără expertiză grafologică, că grupuri mari de semnături aparţin aceleiaşi persoane, având aceeaşi grafie.
Jurnalişti de la cele două publicaţii au primit acceptul conducerii Tribunalului Bucureşti de a analiza listele de semnături, fără a le putea fotocopia sau xeroxa şi fără a avea acces la informaţiile cu caracter personal (adresă, date de identificare).
Constatarea principală: aproape toate listele de semnături sunt falsificate GROSOLAN. În multe liste, grafia semnăturilor este şi mai clar asemănătoare prin comparaţie cu cea din fotocopiile primite la redacţie.
Tribunalul Bucureşti a respins cererea de înregistrare a PPMT, motivat de faptul că acesta nu este o formaţiune care să militeze, statutar, pentru interesul naţional, fapt impus de legea partidelor politice.
PPMT a formulat recurs, care urmează să fie judecat de Curte de Apel Bucureşti.
Ca şi Mircea Vasile Ion, Buta Levente şi alţii au formulat plângeri penale pentru fals, uz de fals şi instigare la fals şi uz de fals împotriva celor care au întocmit şi s-au folosit de listele de susţinere a înfiinţării PPMT. Dosarele sunt în diverse faze de cercetare la parchetele din ţară.

Varza a la Cluj: UDMR toaca, PDL fierbe!

Bine v-am regasit. De maine revin ploile dar azi va fi iar canicula, temperaturile maxime vor urca până la 35 de grade Celsius.
Atmosfera incinsa, mai ales la Cluj, unde infiintarea unei piete volante, de fructe si zarzavaturi, a rupt, smabata, alianta intre UDMR si PDL , la nivel local.
Scandalul a izbucnit vinerea trecuta cand, spune GANDUL , UDMR Cluj a ameninţat cu "întreruperea" protocolului de colaborare cu PDL la Cluj-Napoca dacă Primăria va finalize intentia de a deschide, sâmbătă, 6 august, o piaţă volantă în apropierea Bisericii Romano-Catolice "Sfântul Mihail" şi a Consulatului Ungariei, pe motiv că se lezează interesele "comunităţii maghiare".
La acel moment, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, spune sursa citata, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent al filialei, că, dacă protocolul se va rupe, consilierii locali ai Uniunii din Cluj-Napoca vor vota cum vor dori, chiar alături de USL si anunta ca : "Biroul Permanent al UDMR Cluj va decide întreruperea protocolului de colaborare cu PDL la nivelul municipiului Cluj-Napoca dacă Primăria va deschide, sâmbătă dimineaţă, o piaţă volantă pentru producătorii agricoli în Piaţa Unirii, lângă Biserica Romano-Catolică «Sfântul Mihail» şi în faţa Consulatului Ungariei. Se lezează, astfel, interesele comunităţii maghiare. Dacă sâmbătă, la ora 7.00, se deschide piaţa volantă în Piaţa Unirii, colaborarea UDMR cu PDL, coaliţia pe plan local, nu mai există. Tot grupul UDMR din Consiliul Local Cluj-Napoca va vota cum va dori, împreună cu USL sau cum vor ei. Mi se pare nefiresc să faci piaţă volantă în centrul Clujului, unde se ştie că sensibilitatea pentru locuitorii de etnie maghiară este mare". Potrivit lui Mate, în urma ruperii coaliţiei cu PDL la nivelul municipiului Cluj-Napoca, trei deputaţi ai UDMR Cluj ar putea să nu susţină, in Parlament, proiectele de lege ale coaliţiei.
“Primarul vrea piaţă volantă fără să ne consulte înainte. Dacă noi nu suntem pe picior de egalitate cu partenerii noştri, nu mai putem colabora", a mai spus Mate Andras.El a precizat că a încercat să vorbească atât cu preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, cât şi cu cel al filialei Cluj-Napoca, Sorin Apostu, fără niciun rezultat.
Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu si presedinte al PDL Cluj, anunţase, miercuri, că prima piaţă volantă din municipiu va fi deschisă, sâmbătă, în parcarea din Piaţa Unirii din centrul oraşului, unde producătorii de legume şi fructe din judeţ îşi vor putea vinde produsele, la preţuri mai mici decât în pieţele tradiţionale. Intentia municipalitatii este ca aceasta piaţa volantă, din centrul Clujul, sa fie deschisă în fiecare sâmbătă, până la sfârşitul lunii octombrie.

Piata a fost deschis sambata, in ciuda protestelor si amenintarilor UDMR Cluj, si, drept urmare, dupa cum anunta AGERPRES , preşedintele filialei UDMR Cluj, Mate Andras a anuntat, in aceeasi zi, ruperea protocolui PDL- UDMR: "Am decis că nu mai există nicio coaliţie pe plan municipal între PDL şi UDMR. Am constatat că nu există acea dorinţă ca măcar să recunoşti că poţi să greşeşti şi că poţi să renunţi la anumite idei. Nu trebuie înţeles greşit, nu piaţa în sine ne deranjează, ci procedura prin care s-au luat nişte decizii greşite în Cluj-Napoca. Nu am fost consultaţi nici când s-a decis montarea plăcuţei Iorga pe statuia lui Matei Corvin, n-am fost consultanţi când s-a ţinut acel festival Ursus în centrul Clujului, iar curtea bisericii a fost folosit ca toaletă publică", a declarat Mate Andras, în faţa pieţei volante care s-a organizat în spatele bisericii "Sfântul Mihail" din centrul municipiului Cluj-Napoca.
Potrivit liderului local al UDMR, "de multă vreme există o necomunicare între cele două formaţiuni, ceea ce înseamnă, practic, că Uniunea nu reprezintă, de fapt, un partener şi prin urmare coaliţia nu funcţionează în Cluj-Napoca". Mate, care este şi liderul grupului de deputaţi ai UDMR, a mai spus că, deşi la Bucureşti nu există încă tensiuni între cele două formaţiuni, dacă din teritoriu vin asemenea semnale ele pot avea ecouri şi la nivel naţional.

Primarul Sorin Apostu, a declarat insa, pentru MONITORUL DE CLUJ , că piaţa volantă care a dus la ruperea coaliţiei cu UDMR la nivel local, nu ar trebui să constituie motiv de dispută politică: “Această piaţă nu este făcută pentru un partid politic, ci pentru cetăţeni, care cumpără, şi pentru producători, care au unde să vândă produse româneşti. Este timpul să arătăm un pic de respect pentru cei care ne votează şi să lăsăm la o parte orgoliile politice. Trebuie să trecem la fapte pentru oameni. Eu sunt deschis la discuţii şi sunt dispus să găsesc şi alte locaţii în Cluj-Napoca pentru a crea astfel de pieţe”, a declarat Apostu. Potrivit acestuia, cinci din cei 28 de producători prezenţi în piaţa volantă, sâmbătă, erau de etnie maghiară, ceea ce este o dovadă a faptului că iniţiativa a fost în beneficiul tuturor clujenilor, indiferent de etnie.


ADEVARUL crede insa ca scandalul de la Cluj are conotatii mai adanci si consemneaza ca ruperea protocolului la nivel local şi demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, i-ar fi pus pe jar pe democrat-liberali şi pe liderii Uniunii. Regionalizarea, statutul minorităţilor şi măsurile de austeritate sunt alte teme care au făcut ca relaţia PDL-UDMR să dea în clocot.
Piaţa volantă de la Cluj, mai spune sursa citata, pare sa fi fost “ picatura care a umplut paharul”.
„Ruptura" de la Cluj va fi discutată astăzi în şedinţa coaliţiei, care va aborda şi alt subiect „dureros" pentru UDMR: regionalizarea. Potrivit deputatului democrat-liberal Sulfina Barbu în cadrul reuniunii de astăzi vor fi discutate soluţiile comisiei înfiinţate în coaliţie pentru depăşirea dezacordului existent între PDL şi UDMR în privinţa „redesenării" hărţii României, urmând ca regionalizarea să fie aplicată după alegerile din 2012. Până în prezent, viziunea PDL privind reîmpărţirea administrativă, susţinută puternic şi de şeful statului, a fost tratată cu refuz categoric de UDMR.

In ultima vreme, mai spune sursa citata, Ameninţările cu „divorţul", din partea UDMR s-au indesit. De pilda, după ce iniţiativa deputatului independent Mircia Giurgiu, care elimina din Legea educaţiei obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, liderii UDMR au luat foc. Ei au spus că, în cazul în care această propunere va trece şi de Senat, Uniunea este dispusă să iasă de la guvernare. „Scântei" au ieşit şi după ce statutul minorităţilor a rămas peste vară la Camera Deputaţilor, deşi în protocolul semnat de formaţiunile din coaliţie, proiectul ar fi trebuit să fie finalizat până la sfârşitul sesiunii parlamentare.
Tensiune a creat în relaţia dintre cele două formaţiuni şi actualul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu. În aprilie, înainte de a pleca de la Cotroceni, fostul consilier prezidenţial a declarat că UDMR este o formaţiune „tolerată", dar pe care nimeni nu are interesul să o distrugă, fiind „un partener comod de guvernare", însă cu un potenţial limitat acum şi în scădere pe termen lung.

“Boc aşteaptă "înţelepciune şi echilibru" din partea liderilor PDL şi UDMR Cluj-Napoca “ , titreaza MEDIAFAX , care consemneaza declaratia premierului in legatura cu scandalul de la Cluj:"Eu cred că cei de la nivelul municipiului Cluj-Napoca vor avea înţelepciune şi echilibrul necesar să găsească soluţii, pentru că întotdeauna cu echilibru şi înţelegere se găsesc soluţii la problemele cu care o comunitate se confruntă. Am încredere în cei de la Cluj “ Acesta a mai spus că, dacă va fi nevoie, situaţia va fi discutată şi în şedinţa de azi a coaliţiei, dar că el crede că problema va fi rezolvată la nivel local.


Pun punct aici si, pana maine, numai bine a va fie!

Sursa: Ziare.ro  
Autor: MARIA PETRASCU 

Reacţie promptă a autorităţilor române. Cetățeni maghiari, reținuți la Cluj după ce au montat o plăcuță cu numele orașului în maghiară. Consulul maghiar isi depaseste atributiunile.

Patru cetățeni maghiari au fost reținuți astăzi de către polițiștii din Cluj-Napoca, după ce au montat, la intrarea în oraș dinspre Turda, pe DN1, o plăcuță cu numele orașului în limba maghiară: "Koloszvar".

UPDATE. Cei patru maghiari reţinuţi au cerut asistenţă diplomatică din partea Consulatului Maghiar de la Cluj, unul dintre ei acuzând faptul că i-a fost încălcat dreptul de a-şi anunţa familia. Mai mult, cei patru susţin că poliţiştii nu le-au pus la dispoziţie un translator în timpul audierilor.
“Unul dintre cei reţinuţi ne-a informat că nu a putut telefona familiei pentru a o informa în legătură cu cele întâmplate. De asemenea, problema asistenţei unui translator am rezolvat-o tot noi prin faptul că am pus la dispoziţie o persoană autorizată pentru a traduce din limba română în maghiară şi invers“, a spus consul maghiar Mathias Szilaghy.

Diplomatul a mai declarat pentru EVZ că în cazul de faţă a cerut o audienţă la şeful Poliţiei Cluj, chestorul de poliţie Ioan Păcurar, pentru a-i cere explicaţii.
“Persoanele reţinute au cerut asistenţă consulară şi ne-au explicat că s-au fotografiat lângă plăcuţa pe care scria numele oraşului Cluj-Napoca. Unul dintre colaboratorii noştri a solicitat o audienţă la comandantul Poliţiei pentru a fi informat în legătură ce s-a întâmplat. Comandantul Poliţiei ne-a explicat că cei patru cetăţeni maghiari sunt cercetaţi penal pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice“, a mai precizat consulul maghiar.


Au vrut să facă o glumă
 
Potrivit polițiștilor, la ora 5.00, cei patru cetățeni maghiari, membri ai unei mișcări de extremă dreaptă, au montat plăcuța pe care scria numele orașului Cluj-Napoca și în limba maghiară și au fost prinși de polițiști în timp ce încercau să fugă. În mașină a mai fost găsită și o altă plăcuță pe care se putea citi numele orașului Turda, scris în ungurește: "Turdo".
La audieri, persoanele reținute au declarat că au vrut să facă o glumă și au vrut să își facă o poză cu numele Clujului scris în maghiară.
"Au declarat că au fost în concediu la Tușnad și pe drumul de întoarcere s-au găndit să facă o glumă și să își facă poze cu plăcuța orașelor Cluj și Turda, scrise în limba maghiară, montate chiar la fața locului. Au mai declarat că nu au prins plăcuța foarte solid și că au vrut să o ia jos la plecare", susțin surse din rândul anchetatorilor.
În mașina de Ungaria se aflau cinci persoane, patru barbați, o femeie și un copil de zece ani.
Cei patru au fost audiați la Secția VI de Poliție din Cluj Napoca, iar pe numele lor fiind întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de ultraj contra bunelor moravuri.


Ungurii negociază dur întoarcerea în coaliție
 
Acțiunea extremiștilor unguri vine la doar două zile după ce UDMR a rupt coaliția pe plan local cu PDL din cauza faptului că primarul orașului, Sorin Apostu, a decis înființarea unei piețe volante de zarzavaturi lângă Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail.
Această decizie l-a făcut pe premierul Emil Boc să îi îndemne pe liderii locali ai celor două partide, deputații Daniel Buda și Mate Andraș Levente, să găsească soluții pentru rezolvarea acestei situații.
Îndemnul premierului a fost ascultat de Daniel Buda, care a anunțat deja că mâine se va desfășura o ședință comună a celor două partide pentru a se găsi acele soluții cerute de premier. Ungurii în schimb negociază dur.
Condițiile lor sunt ca piața volantă de legume și fructe să nu își mai desfășoare activitatea în zona catedralei, să fie consultați de primar și să își dea acordul pentru toate activitățile culturale care se vor desfășura în zona Piața Unirii și, de asemenea, vor îndepărtarea plăcuței cu mesajul istoricului Nicolae Iorga, amplasat de municipalitate lângă ansamblul statuar al lui Matei Corvin.

Plăcuțe trilingve, montate de politicienii unguri
 
La sfârșitul lunii mai, câțiva politicieni unguri au montat și ei o plăcuță pe care se putea citi în limbile română, maghiară și germană "Bine ați venit în Cluj Napoca".
Acțiunea a fost organizată de actualul viceprimar UMR al orașului, Laszlo Attila, care se afla în campanie electorală pentru funcția de președinte al UDMR Cluj, pe care le-a pierdut în favoarea deputatului UDMR, Mate Andras.

EVZ.ro

Jurnalul: Evreii cer Academiei Române schimbarea definiţiei cuvântului “jidan” din DEX. Katz solicita, Asztalos sustine. Intrebarea e: cine sunt acestia?

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a solicitat Academiei Române să schimbe definiţia cuvântului “jidan” din dicţionar şi să specifice clar că este vorba de un cuvânt periorativ.
“Academia Română a luat acest cuvânt anti-semit şi l-a transformat într-unul legitim. Dicţionarul precizează că termenul este unul colocvial, dar omite să spună că are înţelesuri profund anti-semite. Este cuvântul pe care îl auzeau evreii când erau urcaţi în ternurile morţii”, a declarat directorul Centrului, Maximilian Katz, pentru Associated Press.
Katz a adăugat că termenul este frecvent utilizat pe forumurile online ale publicaţiilor româneşti. “Asistăm la o drastică creştere a încercărilor de a arunca vina asupra evreilor pentru criza mondială, pe internet”, a spus Katz.
Acesta a adăugat că menţinerea sensului de “colocvial” al cuvântului poate genera confuzii, mai ales că mulţi români folosesc cuvântul “jidan”, chiar dacă nu sunt anti-semiţi.
Academia Română a mai primit în februarie o cerere similară din partea organizaţiilor de romi, care s-au plâns că la definiţia cuvântului “ţigan” din dicţionar este apare explicaţia “Epitet dat unei persoane cu apucături rele”.
Scrisoarea a fost trimisă şi preşedintelui Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, care a declarat că cererea Centrului este întemeiată.
“Oamenii trebuie să înţeleagă cuvântul în sensul său real, care este peiorativ şi rasist, atât faţă de evrei, cât şi faţă de ţigani”, a declarat acesta.

Cresc presiunile asupra parohiilor si a preotilor slujitori. Parohia Ortodoxa „Sf. Treime” Vatra Dornei, pastorita de Pr. Prof. Mihai Valica: ASIGURAREA OBLIGATORIE, UN ABUZ ŞI O JIGNIRE:

Prin prezenta, noi, membrii Consiliului Parohiei Ortodoxe „Sf. Treime” Vatra Dornei, judeţul Suceava, întruniţi plenar în şedinţă extraordinară CONTESTĂM Dispoziţiile din Legea 280/2006 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor şi ale Ordinului nr. 6/87 din 21 aprilie 2011 privind normele de aplicare a Legii nr. 260/2008.

MOTIVE:

În fapt, dispoziţiile Legii nr. 260/2008 instituie obligativitatea încheierii unei asigurări a locuinţelor, indiferent de deţinătorul acesteia (persoană fizică sau juridică).
Dispoziţiile art. 2 din Legea 114/1996 (Legea locuinţei) definesc noţiunea de locuinţă şi în conţinutul textului nu apare ca fiind locuinţă şi construcţia biserică.
Faţă de aceste prevederi, bisericilor (construcţie stricto sensu) nu li se aplică dispoziţiile Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie şi nici Ordinul 6/87 din 21 aprilie 2011 – Normele de aplicare a Legii 260/2008.
Cu toate lipsurile şi scăpările Statutului Bisericii Ortodoxe Române, art. 170 din HG 53/2008 prevede totuşi, conform canoanelor Sf. Părinţi, următoarele:
(1) Din punctul de vedere al destinaţiei lui, patrimoniul bisericesc cuprinde bunuri sacre şi bunuri comune.
(2) Bunurile sacre, respectiv cele care prin sfinţire sau binecuvântare sunt destinate exclusiv şi direct cultului, sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile. Proprietatea asupra bunurilor sacre este exclusiv bisericească, iar cedarea folosinţei poate fi acordată pe un termen de până la 3 ani, cu posibilitatea de reînnoire.
(3) Sunt bunuri sacre cele care prin sfinţire sau binecuvântare sunt destinate cultului divin, precum: locaşurile de cult (catedrale, biserici, paraclise, capele etc.), odoarele şi veşmintele bisericeşti, cărţile de ritual, cimitirele etc.
(4) Sunt asimilate cu bunurile sacre şi beneficiază de acelaşi regim juridic şi: casa parohială, (…).
Rezultă, fără putinţă de tăgadă, faptul că, în baza acestui text de lege, casa parohială intră în categoria „bunuri sacre” conform prevederilor art. 170 alin. 4 din HG nr. 53/2008 – Statutul BOR.
Casa parohială nu poate face obiectul Legii 260/2008 întrucât are categoria de folosinţă „bun sacru” .
Dispoziţiile prevăzute de art. 1 din Legea 260/2008 prevăd strict şi limitativ asigurarea obligatorie a locuinţelor. Mai mult, considerăm că este o blasfemie să „asiguri” bunurile sfinte.
Tradiţia Bisericii noastre spune că unde se întâmplă să fie distruse unele Biserici sau case parohiale, de foc, cutremure, alunecări de teren, inundaţii etc., înseamnă că Dumnezeu acolo doreşte să înnoiască ctitorii, să transmită un mesaj sau să ne facă o descoperire.
Câte icoane făcătoare de minuni, moaşte de sfinţi şi ruinele unor vechi bisericii au fost descoperite atunci când au fost trecute prin incendii, alunecări de teren, forţa apelor (vezi moaştele de la Niculiţel), cutremure etc.?
Desigur, ceea ce depinde de noi, de vigilenţa, responsabilitatea, grija şi prevenţia noastră împotriva unor eventuale distrugeri materiale aparţinând Bisericii trebuie să fie pe măsura chemării noastre ca slujitori ai lui Hristos şi ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu (1 Cor. 4,1).
Deşi am expus juridic şi canonic o situaţie faţă de care Biserica nu are cum să se conformeze, să se „asigure”, sunt preoţi care îndeamnă la asigurarea obligatorie a caselor credincioşilor, cu toate că aceştia nu stau nici lângă ape, nici pe locuri alunecoase, nici pe nisipuri mişcătoare sau vulcani (noroioşi ori în activitate), ci pe munte, lângă stânci. Aceşti preoţi ne amintesc de preotul Constantin Burducea (ministrul Cultelor în perioada 6 martie 1945 – 30 noiembrie 1946), care sfătuia credincioşii să se înscrie la colectiv (colectivizarea forţată începe în 1949) şi să se supună stăpânirii vremii, chiar dacă era atee, de unde vine şi zicala: ca popa Burducea, când cu steaua, când cu crucea.
A accepta legile care ne umilesc, ne scot din circuitul sacru şi care ne pun în rând cu lucrurile lumeşti, înseamnă că Biserica grăbeşte mondializarea lui Antihrist şi înscrierea Bisericii lui Hristos pe lista celor care doresc colectivizarea forţată, secularizarea şi escrocarea unor oameni săraci sub pretextul grijii părinteşti simulate de unele societăţii de asigurare, cu cooperarea maximă şi plină de „dragoste civică” a unor politruci corupţi, care inventează legi peste noapte pentru a ne păzi de pericole imaginate doar de ei şi a ne face fericiţi cu forţa…!
Credem că BOR ar trebui să ia atitudine faţă de acest abuz legislativ.
Unele legi naţionale, dar şi internaţionale, ne apără în astfel de cazuri şi ne asigură că, în situaţia în care nu există interes şi voinţă din partea uneia din părţi, nu se poate încheia un asemenea contract. Deci un contract consensual se poate încheia numai prin acordul părţilor şi nu în mod obligatoriu.
Vă anunţăm pe această cale că, în acest context legislativ internaţional şi naţional, Parohia „Sf. Treime” va contesta legile aberante şi jignitoare în cauză.

Faţă de aceste aspecte, vă rugăm să vă precizaţi punctul de vedere şi să procedaţi în consecinţă, prin înaintarea contestaţiei noastre către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi eventual către Patriarhia Română, în vederea atacării dispoziţiilor din Legea 260/2008 şi a normelor de aplicare a acesteia – Ordinul 6/87 din 21.04.2011.
În drept, invocăm HG 53/2008 privind Statutul Bisericii Ortodoxe Române şi Legea cultelor nr. 489/2006, care statuează în mod clar şi exhaustiv faptul că cultele sunt persoane juridice de drept privat şi utilitate publică…) (art. 8, alin.1) şi funcţionează prin legi speciale, în cazul de faţă conform canoanelor Bisericii (drept privat), care nu ne obligă să ne asigurăm la puterea lumească patrimoniul sacru, deoarece acestea sunt direct în grija şi paza dumnezeiască.
Din încredinţarea Consiliului şi Comitetului Parohial al Parohiei „Sf. Treime” Vatra Dornei,

Related Posts with Thumbnails