5.10.11

Sfintii inchisorilor - Parintele Nicolae Grebenea

Parintele Nicolae Grebenea este unul dintre parintii care au marturisit Adevarul si iubirea de neam, in inchisorile comuniste. Nascut in ziua de 25 octombrie 1905, in localitatea Rasinari, si trecut la cele vesnice in ziua de 2 iulie 2006, parintele Nicolae Grebenea a patimit vreme de peste 23 de ani in inchisorile comuniste din Galati, Ploiesti, Aiud, Baia Sprie, Nistru, Iasi si Jilava.
Parintele Iustin Parvu, care l-a cunoscut bine pe parintele Nicolae Grebenea, avea sa spuna: "Din felul in care a trait si a actionat sub toate regimurile de pana azi, putem spune ca la ora actuala, parintele Grebenea intruchipeaza una dintre cele mai frumoase vieti de traire si de lupta crestina. Avem foarte multe de invatat de la dansul. Intai de toate, perseverenta in adevar, curaj, dreptate, corectitudine, disciplina in gandire si o profunda convingere religioasa."

Parintele Nicolae Grebenea

Parintele Nicolae Grebenea s-a nascut in ziua de 25 octombrie 1905, in localitatea Rasinari, langa Sibiu. Tatal sau, cioban de meserie, era originar din localitatea Grebenea, din Macedonia. Dupa ce termina scoala primara, in satul natal, avandu-l ca profesor de istorie pe parintele Emilian Cioran, tatal renumitului filosof roman, tanarul Nicolae isi indreapta pasii spre Academia de Teologie din Sibiu, unde va studia sub indrumarea parintelui Dumitru Staniloae; studiile de teologie si le va definitiva insa, ceva mai tarziu, la Facultatea de Teologie din Cernauti.
In anul 1930, dupa ce isi incheie studiile superioare, tanarul teolog este randuit profesor de religie, in cadrul scolii generale din localitatea Lupeni. Tot in aceasta perioada, tanarului Nicolae ii va fi incredintata sarcina de a organiza local miscarea crestina Oastea Domnului.
In anul 1934, el se va inscrie la Scoala Militara din Ploiesti, in cadrul sectiei de infanterie. Peste patru ani, Nicolae Grebenea va fi eliberat din armata, incheindu-si stagiul militar cu gradul de sublocotement. Mai apoi, intre anii 1936-1938, el va fi trimis in parohia Bicazu Ardelean, in judetul Miercurea Ciuc, pentru a organiza viata bisericeasca.
In anul 1936, la varsta de 31 de ani, tanarul Nicolae Grebenea este ales membru al Miscarii Legionare. Cu aceasta ocazie, in satul Bicazu Ardelean el va organiza un prim grup legionar, alcatuit din doisprezece membri. In scurta vreme, el va fi ales secretar al legionarilor din judetul Bacau, iar mai apoi primar in localitatea Slanic Moldova. Nicolae Grebenea se va casatori cu Silvia Davidescu, impreuna cu care, in data de 15 septembrie 1940, va primi de la Dumnezeu un copil, anume pe Mariana.
Nicolae Grebenea va fi arestat de comunisti in data de 12 februarie 1942, iar mai apoi, dupa indelungate anchete savarsite la sediul din Bucuresti, va fi trimis la inchisoarea din Aiud, unde va petrece 18 ani. Dupa o perioada petrecuta in inchisoarea din Aiud, el va fi adus la cea din Ploiesti, pentru ca mai apoi sa fie trimis iarasi la Aiud. In mina de plumb din Baia Sprie, marturisitorul Grebenea se va intalni cu parintele Iustin Parvu.
Dupa o rejudecare a cazului, avuta loc la Iasi, el va fi trimis iarasi la inchisoarea Aiud, unde va petrece multe zile in regim de izolare si aspre conditii. Cu aceasta ocazie, el ii va intalni si pe urmatorii marturisitori: parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, Radu Gyr, Nichifor Crainic etc.
Parintele Iustin Parvu, care l-a cunoscut pa parintele Nicolae Grebenea in inchisoare, avea sa spuna despre acesta: "Pentru dragostea pe care o are pentru adevar si pentru Dumnezeu, pentru sfintia sa e tot una; ca vorbeste cu cel mai mare dusman al vietii lui sau al vietii neamului lui, parintele este acelasi... deschis, curat, frumos la suflet, elegant in raspuns, de cea mai inalta tinuta academica, drept pe toata linia, atat cu vrajmasii, cat si cu oricine altcineva."
In data de 28 iulie 1964, in urma decretului de eliberare a detinutilor politici, Nicolae Grebenea a fost eliberat din inchisoare. Dupa eliberare, in data de 1 octombrie 1964, el va fi hirotonit preot, in parohia Spini, localitatea Tarnava Mica, aflata la mica distanta de Blaj. In anul 1970, parintele Nicolae este numit preot in parohia Vladiceni, langa Piatra Neamt. Dupa anul 1978, parintele Nicolae se muta in Iasi.
Desi eliberat, securistii il vor urmari insa multa vreme, nu putine fiind necazurile pe care parintele le va patimi de la acestia. Astfel, cantaretul sau il va otravi, iar securistii il vor iradia, in data de 24 ianuarie 1980. Marginalizat, umilit, uitat, batjocorit, mutat si trimis din loc in loc, parintele Nicolae Grebenea nu a incetat pana in sfarsit sa fie un om rabdator si iubitor, infatisand o seninatate si o smerenie rara.
Parintele Nicolae Grebenea a trecut la cele vesnice in ziua de 2 iulie 2006. Mai inainte de adormirea in Domnul, parintele a apucat sa-si scrie memoriile, acestea vazand lumina tiparului in anul 1997, sub titlul de "Amintiri din intuneric".

Teodor Danalache

Cine a creat criza? Revista Capital: Pe cine dă vina teoria conspiraţiei - Evreii care "au creat" dezastrul financiar

Criza economică şi financiară are nevoie de vinovaţi, iar teoria conspiraţiei a reuşit să ofere pe tavă aceşti "vinovaţi", deşi responsabilitatea lor are mai mult sau mai puţin de-a face cu criza pentru că unii dintre ei nici nu sunt în funcţii de decizie deşi sunt personalităţi influente.
Pentru că data trecută am văzut că cei mai expuşi teoriei conspiraţitei sunt personalităţile care au legături cu lumea evreiască, datorită asocierilor directe care se fac cu lumea financiară.

Ca o continuare a materialului de săptămâna trecută, ne-am gândit să facem un clasament al evreilor care sunt cei mai expuşi ideilor elaborate de teoria conspiraţiei, deşi există lideri financiari care nu sunt evrei, aşa cum există, în mod firesc, evrei care nu ajung neapărat în elita financiară.

Ultimul pe această listă se află Mark Zuckerberg, tânărul fondator al celei mai prestigioase reţele de socializare din lume: Facebook. Paradoxal, Zuckerberg se consideră ateu, deşi a activat în frăţia Alpha Epsilon Pi, o fraternitate evreiască. Un programator australian a descoperit că Facebook îşi urmăreşte utilizatorii şi după ce aceştia ies din reţea. Un inginer software Facebook a negat informaţiile. Facebook a fost inclus în arsenalul conspiraţionist după ce au început să apară idei conform cărora reţeaua nu este altceva decât un instrument de pătrundere în zona privată a oamenilor.

Un alt evreu expus teoriei conspiraţiei este actualul preşedinte al Federal Reserve, Ben Bernanke, care, de asemenea, este născut într-o familie de evrei. Este unul dintre cei mai reputaţi şi avizaţi economişti din lume şi, conform informaţiilor publice, cunoaşte limba ebraică de la bunicul său care era profesor de limba ebraică.

Bernanke a fost expus ideilor teoriei conspiraţiei din cauza instituţiei pe care o conduce, care este cea mai puternică Bancă Centrală din lume.

Laureatul premiului Nobel Joseph Stiglitz a fost de asemenea născut în familia evreilor Charlotte and Nathaniel Stiglitz şi după ce a câştigat premiul Nobel pentru economie a fost frecvent ţinta atacurilor venite din zona teoriei conspiraţiei.

Un alt guvernator al Fed care este figură centrală a teoriei conspiraţiei este Alan Greenspan, despre care se spune că este omul care a pornit criza financiară. Interesant despre Greenspan este că vine dintr-o familie de evrei-români din partea tatălui şi de evrei-unguri din partea mamei.

A fost atacat şi de economişti de renume şi experţi din cauza faptului că a menţinut o politică monetară care a permis dezvoltarea creditelor de tip subprime, credite ce au dus ulterior la declanşarea crizei din sectorul imobiliar şi apoi a celei financiare.
Un alt economist vizat de teoria conspiraţiei este profesorul Paul Krugman, care a început să iasă în ultimul timp cu o serie de declaraţii care de care mai şocante. Ca să iasă din dezechilibrul economic pe care îl trăiește, America are nevoie de o sumă de bani echivalentă cu cea pe care a cheltuit-o în cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat laureatul premiului Nobel pentru economie. Pe cifre, Krugman arată că în Irak și Afganistan, americanii nu cheltuie mai mult de 1,2% din PIB, în timp ce în Al Doilea Război Mondial, cheltuielile în acest sens erau de peste 42%.

Pe locul al doilea se poziţionează nimeni altul decât celebrul economist Nouriel Roubini. Probabil că dacă nu ar fi venit criza financiară, ar fi rămas un simplu profesor universitar la Stern School. Dar pentru că s-a întâmplat să aibă dreptate, numele lui stârnește acum două tipuri de reacții: de admirație, de la cei care îl consideră un vizionar, sau de repulsie din cauza faptului că discursul său nu este îndreptat decât într-o singură direcție: aceea a falimentelor și a adâncirii crizelor. S-a născut într-o familie de evrei iranieni în capitala Turciei, după care a fost crescut la Teheran și la Tel Aviv. Puțini știu că Roubini a petrcut un an de zile la Universitatea ebraică din Ierusalim, înainte să facă economia în Italia.

Este ţinta speculaţiilor din zona teoriei conspiraţiei pentru că are numai estimări şi predicţii catastrofale şi, mai mult, a fost bănuit de multe ori de manipulare a pieţelor financiare prin declaraţii care au dus la prăbuşire a preţului aurului.

Cel mai vizat nume al teoriei conspiraţiei este nimeni altul decât investitorul american de origine maghiară George Soros. Acesta a fost chiar în centrul unuia din "documentarele"  teoriei conspiraţiei pe care le-am prezentat săptămâna trecută şi continuă să fie atacat de cei care împărtăşesc idei conspiraţionate. Motivul principal este că Soros a realizat o serie de inginerii financiare, plecând de la "spargerea Băncii Angliei" până la investiţii despre care teoria conspiraţiei spune că nu dau niciodată greş tocmai pentru că sunt voit manipulatoare.
Chiar dacă aceste lucruri dau de gândit multor amatori ai teoriilor conspiraţiei şi sunt aduse drept exemple, trebuie menţionate şi personalităţile care au ajuns în elita financiară mondială fără să aibă vreo legătură cu evreii. Este de ajuns să-l menţionăm pe miliardarul american Warren Buffett şi pe fostul secretar al Trezoreriei Americane Henry Paulson.
Related Posts with Thumbnails