10.3.11

Talcuiri la Evrei ale Sfantului Teofilact al Bulgariei

Evrei 2

10 Căci I se cuvenea Lui, pentru Care sînt toate

I se cuvenea Tatălui, „pentru Care sînt toate”, anume pentru că e pricinuitorul a toate.

şi prin Care sînt toate,

Vezi – o cititorule! – că aici zicerea „prin Care” e spusă despre Tatăl. Prin urmare, dacă aceasta ar fi arătat micşorarea şi de s-ar fi potrivit numai pentru Fiul – precum zic Arienii – nu s-ar fi cuvenit ca Pavel să o potrivească la Tatăl. O cititorule! – ascultă însă ce însemnează zicerea „prin Care”. Mai sus, Apostolul a zis despre Tatăl că „pentru Dînsul sînt toate”; apoi, ca să nu născocească cineva înţelegerea necuviincioasă că Tatăl ar avea trebuinţă de toate – fiindcă prepoziţia „pentru” aceast în­semnează, ca atunci cînd zicem: Zidirea s-a făcut pentru om (adică pentru trebuinţa omului) – pentru aceasta aşadar, Pavel adaugă aici zicerea „prin Care”, tălmăcind şi zicînd către cel ce citeşte că „pentru Care” zisă mai sus se înţelege în loc de: „prin Care şi de către Care”. adică cum că toate s-au făcut de Dîn­sul. Prin urmare, şi cînd se zice „prin Care” despre Fiul tot aşa trebuie să înţelegem: „de către Care”, anume ca de pricina cea făcătoare, iar nu ca de una uneltitoare.[1]

pe mulţi fii la slavă aducîndu-i, a-L desăvîrşi prin patimi pe Începătorul mîn­tuirii lor.

Cu aceste cuvinte, Apostolul urmează zicerea „cu slavă şi cu cinste L-ai încununat pe El”, iar înţelegerea este aşa: Tatăl a făcut lucru vrednic de iubirea Sa de oameni, prin pătimiri arătîndu-L mai strălucit pe Fiul Său cel întîi născut decît pe toţi fiii care urmează a dobîndi slava Lui, cu strălucirea aceasta a Fiului celui după fire arătîndu-le şi celorlalţi fii după dar că se cuvine a pătimi şi a se nevoi. Şi L-a numit pe Hristos „începător al mîntuirii”, adică pricinuitor. Vezi însă, iubitule, cît de neasemănată e osebirea dintre Hristos şi noi! Căci, deşi El este Fiu şi noi tot fii, El ne mîntuieşte pe noi, iar noi ne mîntuim de către El. Şi, fiindcă El îi aduce la slavă pe fiii cei după dar, noi ne asemănăm cu El, primind aceeaşi slavă; iar fiindcă El e începătorul slavei noastre, cu aceasta ne osebim de El, ca unii ce sîntem mîn­tuiţi de El. Şi însemnează că pătimirile sînt desăvîrşirea şi pricina mîntuirii[2] şi că acela ce pătimeşte pentru vreun frate nu îl foloseşte numai pe acela, ci şi el însuşi se face mai strălucit şi mai desăvîrşit. Iar aici se înţelege că, prin „desăvîrşire” a lui Hristos, Pavel numeşte slava cu care S-a slăvit El după omenire, deşi ca Dumnezeu avea slava din fire. Însă – de vreme ce nouă ne era neslăvit, fiindcă nu se cunoştea ca proslăvit, cunoscîndu-Se şi slăvindu-Se abia după răstignire şi după înviere – pentru aceasta se zice că „a luat slava”, aceea pe care o avea din fire, dar nu o avea de la noi. Iar Sfîntul Chiril al Alexandriei numeşte „desăvîrşire” a lui Hristos nemurirea, care lipsise de la Hristos după ceea ce era El ca om pătimitor şi muritor. Şi această nemurire I-a desăvîrşit-o Tatăl prin înviere, fiindcă, după ce a înviat, pe Hristos nu L-a mai stăpînit moartea. Iar Hristos nu numai că a luat această desăvîrşire, adică nemurirea, ci, prin Sine, a învrednicit toată firea oamenilor să ia aceeaşi desăvîrşire, de vreme ce toţi oamenii au să învie şi au să rămînă nemuritori. Despre aceasta, Pavel zice şi în altă parte: „Şi, desăvîrşindu-Se, S-a făcut pricinuitor de veşnică mîntuire ce­lor ce se supun Lui” (Evrei 5:9).



[1] Iar marele Vasile zice că „a zidi Tatăl prin Fiul nu-L arată nici pe Tatăl neînstare de a zidi, şi nici pe Fiul neputincios de a lucra, ci arată unirea voinţei. Drept aceea, zicerea este mărturisire a pricinii celei mai întîi începătoare (adică a Tatălui) şi nu se ia ca defăimare a pricinii celei făcătoare [Fiul]” (Despre Sfîntul Duh, capitolul 8). Iar Teodorit potriveşte prepoziţiile acestea la Dumnezeu-Cuvîntul, zicînd aşa: „Dumnezeu-Cuvîntul a arătat desăvîrşită firea pe care a luat-o – căci «începător al mîntuirii noastre» este firea cea luată de El – fiindcă aceea s-a sculat din morţi şi a neguţat învierea noastră, a tuturor.” (n. aut.)
[2] Chiar aceasta o zice şi Sever cel iubitor de adevăr, în capitolul 158 (la Icumenie). Iar dumnezeiescul Epifanie zice: „Moartea desăvîrşită e mucenicia.” Iar Climent Stromatul zice aşa: „Numim mucenicia «desăvîrşire» pentru că [mucenicul] a arătat lucru de iubire şi s-a împlinit desăvîrşit.” […] (n. aut.)
 

Ministrul Tabara, zis Montsanto, ne pregateste cartoful modificat genetic?

Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, ne spune astazi ca scumpirea incredibila a cartofilor de pe piata nu este generata de eliminarea subventiei pentru legume, ci este determinata de o problema tehnica: boala Clavibacter, care a afectat masiv recolta de cartofi din 2010 din Romania.

Am vrea sa ii recomandam domnului ministru Valeriu Tabara un articol interesant aparut in revista Ferma in acest an, fapt pentru care, iata, ii dam si link-ul, pentru o mai usoara accesare: http://www.revista-ferma.ro/articole-horticultura/putegraiul-inelar-o-boala-de-carantina-care-ameninta-culturile-de-cartof.html.

In articol, semnat de un specialist renumit, se spune cu subiect si predicat ca “ La noi, boala a venit din import!” si ca “ toate datele cu privire la depistarea şi monitorizarea putregaiului inelar sunt confidenţiale, dar se transmit Comunităţii Europene” . Care Comunitate, conchide specialistul,” ne-a dat cartoful ieftin dar ne-a dat si boala Clavibacter.” Cu sau fara stiinta Ministerului Agriculturii si, implicit a ministrului Tabara, se naste intrebarea. Nu stiu de ce inclin sa cred ca a fost cu stiinta acestuia. Si o sa ma si explic, iar urmarea a fost , iata, nu cartofi ieftini si sanatosi ci cartofi scumpi si infestati.

Iata si explicatia. Sigur, aparent nu este nicio legatura intre criza cartofului si faptul ca, la numirea sa in functie, in septembrie , 2010, asa cum consemna media, Valeriu Tabară, a fost contestat de 73 de ONG-uri din România, care ii cereau demisia pentru ca se temeau că noul ministru va susţine cultivarea organismelor modificate genetice in Romania, pentru ca, la acea ora, Tabără avea strânse legături contractuale cu compania Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic (OMG) din lume, dupa cum nota Green Report. Ecologiştii au sustinut si susţin că organismele modificate genetic alterează definitiv mediul şi contribuie la distrugerea ecosistemului..

La acel moment Tabara declara: ''Am lucrat cu firma Monsanto. Nu este un secret și nimic ilegal. Aş colabora cu orice firmă și sunt deschis la tot ce este legal. La noi nu se cultivă plante modificate genetic, nu pentru că au oamenii o reținere, nu asta este problema, nu se cultivă pentru că, până acum, nu s-a pus problema agențiilor patogeni, care creează probleme: cum ar fi dăunătorii. Porumbul modificat genetic protejează împotriva atacurilor de dăunători, în mod natural. Nu mai trebuie date pesticide''

Tabara a adăugat că, în ceea ce privește CARTOFUL GENETIC, România a avut obținută autorizația de producție, dar ''din mizeria unora'' nu s-a cultivat. ''S-a blocat cercetarea, se puteau obține venituri mari. Ce pot să vă spun este că vom consulta toți oamenii de știință de pe domeniu, vom asculta toate argumentele și, abia apoi după aceea vom decide'', a precizat noul ministru al Agriculturii.

Punct si de la capat, domnule ministru Tabara. Probabil ca acum aveti si motivul care va va ajuta sa decideti ca in Romania sa se cultive cartoful modificat genetic : Clavibacterul ! Sunteti insa sigur ca veti reusi? Eu nu!

Sursa: Ziare.ro  
Autor: MARIA PETRASCU 

De la 1 aprilie, romanii risca sa ramana fara plante medicinale


de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

"Nu mai iau medicamente de 15 ani, ma tratez cu ceai de paducel". Declaratia apartine unui distins consilier prezidential, Catalin Avramescu, si a fost facuta acum cateva saptamani, la un simpozion pe teme medicale.
Vestea proasta pentru Avramescu vine, insa, de la UE: daca nu isi face rezerve masive de paducel, sa-i ajunga alti 15 ani, va fi nevoit, curand, sa treaca iar pe medicamente.

Producatorii romani de leacuri naturiste, pe baza de plante medicinale, mai au opt luni la dispozitie pentru a respecta directiva UE cunoscuta sub numele Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD)", care a fost adoptata la 31
Martie 2004, si care cere ca, de la 1 aprilie 2011 toate plantele medicinale sa fie procesate dupa
celeasi procedee ca si celelalte produse farmaceutice.
Acest lucru presupune inclusiv obtinerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al caror cost se apropie sau depaseste 100.000 de euro pentru fiecare planta in parte, desi acestea sunt folosite de mii de ani.

Costurile uriase pe care le presupune intrarea in legalitatea vor lichida micii producatori din domeniul plantelor medicinale in favoarea marilor colosi farmaceutici, ale caror produse nu vor mai fi concurate de paducelul lui Avramescu.

Un semnal de alarma a fost tras, recent, intr-un articol publicat pe siteul infowars.com, care avertizeaza ca, "In loc sa priveasca produsele alimentare si medicamente traditionale ca probleme legate de drepturile omului, acestea au fost tratate ca probleme de comert. In acest fel, legile privind alimentatia si plantele sunt focusate pe dorintele marilor corporatii, nu pe nevoile si dorintele oamenilor".

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai spune, pentru Inpolitics, ca situatia este extrem de serioasa si de grava, totodata, pentru Romania: "La noi, pretul urias al medicamentelor face ca majoritatea romanilor sa opteze, atat cat pot, pentru

tratamente traditionale cu plante medicinale. Musetelul sau coada-soricelului sunt singurele leacuri pe care si le mai permit sute de mii de oameni, iar apropiata lichidare a comercializarii lor va da o lovitura cumplita sanatatii, si asa precare, a romanilor.
Producatorii nostri din domeniu nu vor putea sa se conformeze directivelor UE fara a intra in faliment, e o situatie dramatica si incercam in zilele urmatoare, la nivelul grupului de europarlamentari romani, sa gasim o solutie, poate o amanare a
aplicarii directivei in cauza sau ceva asemanator, dar e greu de spus, in acest moment, daca se mai poate face ceva.
Din pacate, daca nu vom reusi, iar producatorii romani nu se conformeaza noilor norme europene dupa data de 1 aprilie 2011, tara noastra risca sa fie data in judecata de catre marile concerne farmaceutice si nu e greu de ghicit care ar fi soarta unor asemenea procese".


S-a pornit o initiativa de referendum la nivel european cu scopul de a cere pastrarea remediilor pe baza de vitamine si a terapiilor naturiste care se vor a fi excluse in baza sinistrului Codex Alimentarius

http://www.eu-referendum.org/english/petitions/natural_remedies_info.html
Este sansa noastra sa mai putem alege o viata sanatoasa si naturala. Sunt
necesare 1.000.000 de voturi.
Alatura-te si tu daca vrei sa mai avem acces la hrana sanatoasa si terapii
naturiste ori pe baza de vitamine.

Martirodoxologie.blogspot.com, blog dedicat mucenicilor: Sfântul Ioan Gură de Aur, Laudă la mucenici; Icoane ale mucenicilor; Tâlcuiri ale Sfântului Teofilact al Bulgariei; Marturisire de suflet a doamnei Aspazia Otel Petrescu. Minuni in inchisorile comuniste. Impotriva dispretului natang al unora care neaga fapturile cele mai luminoase ale acestui neam.



Sursa inregistrarii: Radio Romania Cultural, emisiunea lui Cristian Curte,
vezi http://martirodoxologie.blogspot.com/
Related Posts with Thumbnails