10.3.11

De la 1 aprilie, romanii risca sa ramana fara plante medicinale


de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

"Nu mai iau medicamente de 15 ani, ma tratez cu ceai de paducel". Declaratia apartine unui distins consilier prezidential, Catalin Avramescu, si a fost facuta acum cateva saptamani, la un simpozion pe teme medicale.
Vestea proasta pentru Avramescu vine, insa, de la UE: daca nu isi face rezerve masive de paducel, sa-i ajunga alti 15 ani, va fi nevoit, curand, sa treaca iar pe medicamente.

Producatorii romani de leacuri naturiste, pe baza de plante medicinale, mai au opt luni la dispozitie pentru a respecta directiva UE cunoscuta sub numele Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD)", care a fost adoptata la 31
Martie 2004, si care cere ca, de la 1 aprilie 2011 toate plantele medicinale sa fie procesate dupa
celeasi procedee ca si celelalte produse farmaceutice.
Acest lucru presupune inclusiv obtinerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al caror cost se apropie sau depaseste 100.000 de euro pentru fiecare planta in parte, desi acestea sunt folosite de mii de ani.

Costurile uriase pe care le presupune intrarea in legalitatea vor lichida micii producatori din domeniul plantelor medicinale in favoarea marilor colosi farmaceutici, ale caror produse nu vor mai fi concurate de paducelul lui Avramescu.

Un semnal de alarma a fost tras, recent, intr-un articol publicat pe siteul infowars.com, care avertizeaza ca, "In loc sa priveasca produsele alimentare si medicamente traditionale ca probleme legate de drepturile omului, acestea au fost tratate ca probleme de comert. In acest fel, legile privind alimentatia si plantele sunt focusate pe dorintele marilor corporatii, nu pe nevoile si dorintele oamenilor".

Europarlamentarul liberal Norica Nicolai spune, pentru Inpolitics, ca situatia este extrem de serioasa si de grava, totodata, pentru Romania: "La noi, pretul urias al medicamentelor face ca majoritatea romanilor sa opteze, atat cat pot, pentru

tratamente traditionale cu plante medicinale. Musetelul sau coada-soricelului sunt singurele leacuri pe care si le mai permit sute de mii de oameni, iar apropiata lichidare a comercializarii lor va da o lovitura cumplita sanatatii, si asa precare, a romanilor.
Producatorii nostri din domeniu nu vor putea sa se conformeze directivelor UE fara a intra in faliment, e o situatie dramatica si incercam in zilele urmatoare, la nivelul grupului de europarlamentari romani, sa gasim o solutie, poate o amanare a
aplicarii directivei in cauza sau ceva asemanator, dar e greu de spus, in acest moment, daca se mai poate face ceva.
Din pacate, daca nu vom reusi, iar producatorii romani nu se conformeaza noilor norme europene dupa data de 1 aprilie 2011, tara noastra risca sa fie data in judecata de catre marile concerne farmaceutice si nu e greu de ghicit care ar fi soarta unor asemenea procese".


S-a pornit o initiativa de referendum la nivel european cu scopul de a cere pastrarea remediilor pe baza de vitamine si a terapiilor naturiste care se vor a fi excluse in baza sinistrului Codex Alimentarius

http://www.eu-referendum.org/english/petitions/natural_remedies_info.html
Este sansa noastra sa mai putem alege o viata sanatoasa si naturala. Sunt
necesare 1.000.000 de voturi.
Alatura-te si tu daca vrei sa mai avem acces la hrana sanatoasa si terapii
naturiste ori pe baza de vitamine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails