29.8.09

Din fotografiile de exceptie ale Cristinei Nichitus: Pelerinul Rus



Sursa: www.nichitus.blogspot.com

Ziua: Huoo, Madonna!

-- Madonna, devenita ad-hoc aparatoare a cauzelor nobile, a binevoit sa ne onoreze cu augusta sa prezenta la Bucuresti si a tinut si un inimos discurs anti-discriminare, in favoarea tiganilor si homosexualilor. Din moment ce romanii rasisti si trogloditi din Parcul Izvor au huiduit-o, inseamna ca demersul a fost bine-venit, iar problema chiar exista in Romania si e si foarte grava. Site-ul Yahoo, Associated Press etc au raspandit stirea in lumea intreaga.
Romani Criss, ONG-ul abonat la granturi guvernamentale si europene, a sarit sa ne prezinte lautarii tigani adusi pe scena de Madonna. Adica, vezi doamne, rasistii romani pe lautarii tigani i-ar fi huiduit, nu pe vetusta patachina. Rasismul descoperit de Romani Criss cu rasismometrul in Piata Universitatii exista pe bune si, atunci, pentru a fi combatut, e nevoie de cat mai multe granturi la ONG-ul tiganilor engleziti. Probabil ca o sa sara si "Accept", organizatia homosexualilor cu preocupari civice, doar si ei trebuie alimentati, doar homofobia face ravagii in Parcul Izvor. Numai ca alaturi, in fieful lor din Parcul Operei, nu-i mai intrerupe nimeni din activitatile specifice.
De fapt, spectatorii romani erau oricum cu capsa pusa din cauza lipsei de respect cu care au fost tratati la ei acasa si pe banii lor de catre o Madonna care a intarziat 50 minute, i-a tinut in praf si mizerie si fara sa vada si sa auda mare lucru din susa de la Izvor. Pe fondul acestei stari de spirit au fost aruncate cele doua stereotipuri despre romani care sunt prezentate intotdeauna impreuna, desi se bat cap in cap: a) romanii sunt un popor de tigani si b) sunt un popor de rasisti care discrimineaza tiganii. Au fost prezentate filmulete din turneu cu imagini semnificative din tarile parcurse, pentru Romania fiind alese imagini cu tigani si carute pe drumuri prafuite. Basca prezentarea mincinoasa pe site-ul Madonnei a lautarilor din Rusia ca fiind romani, preluata si de presa. Madonna i-a intrebat foarte convinsa pe spectatorii din Izvor daca stiu ce inseamna "Leila pala tute", de parca se presupunea ca toti cei 70.000 spectatori prezenti ar fi vorbit fluent limba tiganeasca, fiind coborati direct din carutele de pe ecran. Discursul ei despre discriminarea "romani", "gipsy" nu a facut decat sa puna capac la toate. Romanii venisera sa vada un spectacol si nu se asteptau ca "Bubulina care facea play-back dupa adevarata Madonna", cum inspirat o numea un coleg, sa le dea lectii la ei acasa si sa-i faca rasisti, fie si indirect.
De fapt, firma ei de PR i-o fi spus ca nu mai poate soca, decat cel mult dezgusta, daca dupa 25 de ani vine tot cu saruturi lesbiene sau simularea actului sexual, mascari care oricum s-au repetat si la Bucuresti. Nu, Madonna trebuie sa sustina cauze nobile, ca Bono, de pilda, da' macar U2 canta de num'-numa, cum ar spune ardeleanu'. Dar in Europa de Est nu e ca in Africa lui Bono si nu merge cu mesaje pro-anti SIDA sau pro-copii- infometati. Pe cale de consecinta, geniile PR i-or fi spus Madonnei ca au vazut ei pe internet ca ar fi o problema cu discriminarea romilor, care trebuie musai aparati intre "Isla Bonita" si "Give it to me", ca da bine la imagine. Involuntar, falita strategie a functionat din cauza huiduielilor romanilor (printre care si subsemnatul). Madonna s-a ales cu nesperata publicitate si inca in calitate de martira fluierata a drepturilor omului, nu de exhibitionista sexuala ca pana acum. Romanii au ramas cu reputatia mondiala de rasisti, praful inghitit, banii aruncati pe fereastra pentru o susa si tonele de gunoaie din Izvor, despre care nu stim daca vor fi curatate cu bani publici sau ai organizatorilor. Huoo, Madonna, du-te de unde ai venit si sa nu te mai intorci!
George SCARLAT
Related Posts with Thumbnails