3.2.11

Predica despre ecumenism a Mitropolitului Bartolomeu Anania la Sfintii Marturisitori Ardeleni. Adevarul lui Hristos se numeste Ortodoxia!

Care este mostenirea pe care ne-o lasa ei (Sfintii Marturisitori Ardeleni n.n.) noua? Sa ne pastram credinta parintilor si stramosilor nostri, fara sa dispretuim celelalte credinte… Noi ne-am adunat de curand, noi, ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Transilvaniei si am dezbatut si aceasta problema: ce se intampla cu ecumenismul? Multi cred ca ecumenismul inseamna pur si simplu sa ridici mainile si sa te predai! Ca este tot un Dumnezeu pentru toti, ca adevarul este partial, ca fiecare biserica are o parte din adevar, dar nici una nu are adevarul intreg…
Nu, dragii mei! Noi, ortodocsii, fara sa ii dispretuim si cu atat mai putin sa ii persecutam pe ceilalti, posedam adevarul intreg! Ne mantuim in Adevarul Iisus Hristos, pentru o ratiune foarte simpla. Ati rostit si astazi Crezul in Biserica. Retineti va rog: Crezul pe care l-ati rostit voi la aceasta biserica impreuna cu noi este cel pe care Sfintii Parinti ai Bisericii l-au formulat in primele doua sinoade ecumenice. Fara nici un adaos si fara nicio stirbire! Toate celelalte biserici au adaugat ceva sau au stirbit ceva. Noi l-am pastrat intreg! Conservatori? Daca vreti, conservatori! Fundamentalisti? Bine, daca vreti, fundamentalisti! Pai Iisus Hristos a fost primul fundamentalist. Cel ce va crede si se va boteza, se va mantui, iar cel ce nu va crede, se va osandi. Scurt pe doi! Nu incape discutie! Si noi la fel. Nu avem certitudinea ca cei de alte confesiuni se mantuiesc. Dar noi o avem pe a noastra si ne este de ajuns. Ca suntem in Biserica cea Adevarata, ca suntem in interiorul Adevarului lui Hristos, ca dragostea dintre frati nu este completa si adevarata decat in interiorul Adevarului! Iar Adevarul Cine este? Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Mergem pe Calea Adevarului, traim intru Adevar si asteptam Viata vesnica, tot in interiorul acestui Adevar.
Indemnul martirilor pe care ii sarbatorim astazi este acela de a ne pastra credinta noastra. Stiti din ce porneste admiratia mea personala cel putin pentru Atanasie Todoran, dar si pentru oricare [martir]? Eu cand ma uit la un altul care este de alta religie, care nu este crestina, ma intreb daca el in credinta lui religioasa este si de buna -credinta. Daca crede cu adevarat in credinta lui, chiar daca nu este a mea, si daca va fi gata sa moara pentru ea. Noi, in Transilvania, avem modele de urmat in cei care au fost gata sa moara pentru credinta ortodoxa si intru credinta ortodoxa. S-au mantuit, se roaga acolo pentru noi, si ne rugam si noi ca ei sa mijloceasca pentru noi si aceasta ne da si garantia ca si noi ne vom mantui daca vom ramane pana la sfarsit si fara de clintire in Adevarul lui Hristos care se numeste Ortodoxia, Amin!”

Pastorală-testament pentru români: "Aveti grija de copiii vostri. Fiţi veghetori, ca nu cumva copiii voştri buni să încapă pe mâna celor ce-i strică, sau să aibă la îndemână ceva ce le poate întina fiinţa"


Până atunci îi rog fierbinte pe părinţi să aibă grijă de copiii lor. Ştiu că avem multe familii adevărate, cu părinţi iubitori şi copii cuminţi. Dar tocmai de aceea vă rog şi vă îndemn, părinţilor, să fiţi veghetori, ca nu cumva copiii voştri buni să încapă pe mâna celor ce-i strică, sau să aibă la îndemână ceva ce le poate întina fiinţa. Nu-i lăsaţi doar pe seama şcolii, căci într’o şcoală pot exista programe perverse sau o directoare care, în schimbul câtorva cadouri ieftine, le permite traficanţilor să-şi etaleze scârboasele mărfuri în văzul copiilor. Ajutaţi-vă odraslele să înveţe cu drag şi să se poarte frumos! Cutremuraţi-vă de familiile destrămate şi de copiii lor rămaşi pe drumuri, bântuiţi de mizerie şi de vicii precoce. Oferiţi-le pruncilor voştri mai puţin televizor şi mai multă lectură: din cărţile frumoase şi, pe cât se poate, pagini alese din Sfintele Scripturi. Eu cunosc un copil care a citit Biblia, în întregime, la vârsta de zece ani; nu e important ce şi cât a înţeles, ci faptul în sine că a citit-o şi n’a uitat-o. Faceţi din Fiul Mariei un prieten al copiilor voştri; şi fiţi siguri că Pruncul Iisus vă va surâde din iesle, iar Copilul Iisus va merge spre Nazaret ţinându-vă de mână.

- din Pastorala de Craciun (2010) a Mitropolitului Bartolomeu Anania

“Cine dintre voi este fara pacat sa arunce cel dintai cu piatra…”. Ganduri la plecarea Inaltului Anania

Nici nu plecase bine dintre noi, în geroasa şi întunecata seară de 31 ianuarie, Mitropolitul Bartolomeu Anania, Dumezeu să-l odhineasca în pace!, că s-au şi opinitit degrabă clevetitorii de meserie, cu osârdia maladivă care îi caracterizează, să "spumege" “ vrute şi nevrute, şi toate urâte, despre Înalt Prea Sfinţia Sa.

N-au avut nici măcar ruşinea să aştepte ca acesta să fie înmormântat, aşa cum a cerut, în pământ reavăn, adus de la mănăstirea Nicula - Gherla, mânăstire unde, se spune, ar fi dorit de fapt Mitropolitul să fie îngropat, dar nu a fost să fie aşa pentru că ar fi existat “ riscul ” ca mormântul sau să devină loc de perpetuu pelerinaj, ceea ce unora nu le-ar fi priit deloc…

Ci, s-au repezit ca dracii, să tropăie învârtejit, cu copitele lor ascuţite şi să spurce cu bala lor spurcată memoria înaltului ierarh, care a slujit cu adevărat şi a păzit, cu sfinţenie, ortodoxia noastră atât de greu încercată de la o vreme încoace.

Că a avut suişuri şi coborâşuri în viaţă, că a greşit sau nu faţă de semeni, faţă de foştii săi camarazi, faţă de Dumezeu, nu au nici ei, nici noi căderea a judeca si a da sentinţe, ci doar Cel de Sus! Şi judecata sa va fi, negreşit, una dreaptă!

Aflu acum că aceeaşi clevetitori şi nimurici, iscaţi din cine ştie ce adâncuri ale nevoliniciei şi bicisnciei, poartă vorba prin lume, tot mai apasat, cui are timp să-i asculte, că Mitropolia Clujului va fi desfiinţată. Aşa o fi vrerea unora, asta e sigur. Dar vrerea lui Dumnezeu esta alta şi, la fel de negreşit, doar aceasta se va împlini!
  
Autor: MARIA PETRASCU
Sursa: Ziare.ro

Vladica Anania despre suferinta, dragoste si sfarsitul lumii. „Cu cat mijloacele de informatie sunt mai rapide si mai sofisticate, cu atat noi, oamenii, ne cunoastem mai putin intre noi”. AUDIO/VIDEO



Related Posts with Thumbnails