6.8.09

DIICOT sustine ca pacientele (femeile fertilizate) Sabyc faceau parte dintr-o grupare israelita ultrareligioasa

Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, recursurile medicilor Natan Lewit si Genia Zisking de la clinica Sabyc, care au cerut sa poata parasi tara, dar si recursul DIICOT, prin care procurorii au solicitat arestarea doctorilor israelieni. Decizia este definitiva. Procurorii DIICOT îl vizeaza pe Victor Zota, fostul sef al Agentiei Nationale de Transplant, în ancheta privind clinica Sabyc pentru modul în care institutia condusa de acesta a dat acreditare clinicii, Zota urmand sa fie chemat la Parchet.

Cei doi medici din cazul Sabyc, lasati în libertate saptamâna trecuta prin decizia Tribunalului Bucuresti, au cerut, joi, instantei nu numai sa nu fie arestati, dar si sa li se ridice interdictia de a parasi tara, motivând ca sunt personalitati ale lumii medicale israeliene si mondiale. Astfel, medicul Genia Zisking a spus ca profeseaza meseria de embriolog înca din 1986 la un spital din Israel. De asemenea, medicul Natan Lewit a afirmat, în fata instantei, ca ei au lucrat legal în România, stiind tot timpul ca Sabyc are aviz de functionare. Cei doi medici au mai declarat ca sunt mândri pentru nasterile pe care le-au facut posibile prin fertilizare in vitro. Astfel, ei au cerut instantei sa li se ridice interdictia de a parasi tara pe motiv ca predau la universitati din Israel, dar si pentru ca fiul medicului Genia Zisking se casatoreste în trei saptamâni. În replica, procurorul i-a acuzat de câstiguri uriase de bani de pe urma fertilizarilor ilegale. El a spus ca medicul Natan primea pentru fiecare interventie între 1.500 si 4.500 de euro, el primind banii în mâna, „cu punga“. Procurorul a mai sustinut ca la dosar exista o interceptare în mediu ambiental de la clinica Sabyc care reda o discutie dintre medicul Hari Mironescu si un ofiter de politie. În acea discutie, Hari recunoaste ca medicii Natan Lewit si Genia Zisking stiau ca donatoarele primesc bani în schimbul ovocitelor. Procurorul DIICOT care se ocupa de cazul Sabyc a spus, joi, în timpul judecarii recursului privind arestarea medicilor Natan Lewit si Genia Zisking, ca persoanele care veneau pentru fertilizare faceau parte dintr-o comunitate restrânsa, ultrareligioasa, pentru care este foarte importanta demografia. Procurorul a mai sustinut ca cei doi medici faceau fertilizare de noua ani în România, „sub patronatul celor doi rabini“. Reprezentatul DIICOT nu a specificat despre cine este vorba. Având în vedere ca din ovocitele recoltate de la o singura femeie se puteau naste între 3 si 5 copii, acestia aveau toate sansele „sa se împreuneze, fara sa stie ca sunt frati“, a adaugat procurorul.

Chichite avocatesti

În replica, avocatul apararii a spus ca acesta ar trebui sa se fereasca de astfel de aprecieri legate de apartenenta religioasa a unei persoane. Avocatii au mai spus ca procurorii s-au sesizat la începutul lunii aprilie în cazul Sabyc. La iesirea din sala de judecata, Natan Lewit a spus presei ca se considera nevinovat si ca nevinovatia îi va fi demonstrata, iar medicul Genia nu a dat nici o declaratie. Instanta a ramas în pronuntare cu privire la recursul facut de Parchet si de avocatul apararii împotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de respingere a cererii de arestare preventiva si de emitere a unei interdictii de a parasi tara. Tribunalul Bucuresti, a carui hotarâre a fost contestata la Curte, a motivat decizia de lasare în libertate a medicilor Natan Lewit si Genia Zisking prin faptul ca nu exista probe noi care sa impuna arestarea acestora, iar, din dovezile procurorilor, nu rezulta cu exactitate ca cei doi stiau ca li se dau bani donatoarelor de la clinica Sabyc. Astfel, conform motivarii, ”din redarea convorbirii purtate de Harry Mironescu la data de 24 iulie 2009 nu rezulta cu exactitate ca cei doi inculpati Lewit Natan si Genia Zisking stiau ca se dau bani donatoarelor“. Instanta mai noteaza ca procurorii nu au probe noi, strânse dupa data de 20 iulie, când s-a dispus luarea masurii obligarii de a nu parasi tara pentru cei doi medici, pe baza carora sa ceara arestarea acestora. Desi procurorii sustin ca medicii Natan si Genia câstigau aproximativ 4.000-5.000 de euro lunar ”cu ocazia deplasarilor în România”, instanta arata ca nici aceasta informatie nu este o noutate fata de cele prezentate pe 20 iulie.

Axa banilor

În propunerea de arestare preventiva, DIICOT sustine ca Lewit Natan si Harry Mironescu erau cei care se ocupau de fertilizarea in vitro, iar Genia Ziskind pregatea anterior embrionii. Cei doi medici, Natan si Ziskind, racolau din strainatate, cu preponderenta din Israel, cupluri care voiau copii si care erau aduse la Bucuresti pentru fertilizare, precizeaza procurorii. Mai mult, explica procurorii în referatul cu propunerea de arestare, ca medicii au fost prinsi în flagrant, ei efectuând fertilizari in vitro pentru 14 persoane în doua zile, adica pe 18 si 19 iulie 2009. Medicii Natan Lewit si Genia Zisking practicau medicina pe teritoriul României fara permis de munca, fara autorizatie sanitara si fara acordul Colegiului Medicilor, informeaza un comunicat al DIICOT remis, pe 29 iulie, agentiei NewsIn.
Cei doi medici au fost retinuti, pentru 24 de ore, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, organizarea traficului de celule de origine umana în scopul obtinerii unui folos material si exercitarea fara drept a unei profesii.
Tribunalul Bucuresti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate ca ar fi „capii“ retelei de trafic international de ovule în care este implicata clinica Sabyc. Este vorba despre patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinica, si Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii.

Trafic organizat

Procurorii DIICOT Bucuresti au dispus începerea urmaririi penale a lui Harry Mironescu, Yair Miron si Cecilia Borzea din Bucuresti, acestia fiind acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana în scopul obtinerii unui folos material. Clinica Sabyc a mai fost implicata în câteva scandaluri legate de transplant de-a lungul celor zece ani de functionare. În 2002, Sabyc a facut obiectul unui scandal în Israel, când rabinul-sef a luat atitudine în privinta fertilizarii evreicelor cu ovule straine. În 2005, Ministerul Sanatatii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei în legatura cu traficul de embrioni umani, însa patronul clinicii, Miron Harry, a negat orice implicare. Clinica a fost înfiintata de o familie de medici israelieni în 1999 si, oficial, a facut pâna acum aproximativ 2.000 de inseminari artificiale. De serviciile ei au beneficiat sute de cupluri, în special din Israel si Germania, care au platit sume între 10.000 si 15.000 de euro.
Tribunalul Bucuresti discuta vineri cererea de eliberare sub control judiciar facuta de seful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, si secretara clinicii, Cecilia Borzea, au declarat pentru NewsIn avocatii acestora, o alta solicitare de acest fel fiind facuta de fiul patronului clinicii. Marti 11 august, Tribunalul Bucuresti va discuta si cererea de eliberare provizorie sub control judiciar facuta si de Yair Miron, fiul lui Harry Mironescu si asociat în conducerea clinicii Sabyc.

Andrei Tudor

Fondatorul "Garzii Maghiare" revizioniste a venit in Romania sa sprijine autonomia ungurilor din Carpati

Presedintele Partidului Jobbik din Ungaria, Gabor Vona, initiator al Garzii Maghiare, organizatie extremista recent interzisa de autoritatile de la Budapesta, a fost prezent, joi dupa-amiaza, in tabara organizata de Tineretul Maghiar Ardelean - "Erdelyi Magyar Ifjak" (EMI) in apropierea municipiului Gheorghieni, transmite Agerpres. Gabor Vona a afirmat ca Garda Maghiara continua sa existe in Ungaria.
In prezenta a 250 de persoane, Vona Gabor a explicat cum a reusit partidul pe care il conduce sa ajunga sa obtina 15 la suta din preferintele electoratului la alegerile europarlamentare, dar a abordat si subiecte mai sensibile, cum ar fi desfiintarea Garzii Maghiare sau problema tiganilor din Ungaria.
Vona Gabor a recunoscut ca partidul Jobbik duce o politica revizionista, sustinand ca "de 500 de ani, maghiarii, ca natiune, nu au fost independenti, tot timpul au depins de altcineva si asta le-a intrat deja in gena".
Politicianul maghiar a vorbit si de succesul inregistrat de Jobbik la alegerile europarlamentare, in urma carora a obtinut trei mandate in Parlamentul European, precizand ca membrii acestui organism trebuie sa se obisnuiasca cu prezenta eurodeputatilor Jobbik si cu modul lor de exprimare.
Vona Gabor: "Bineinteles ca in Ungaria mai exista Garda Maghiara"
Vona Gabor a spus ca unul dintre cei trei europarlametari Jobbik a primit o uniforma de la Garda Maghiara si a afirmat ca va merge imbracat cu ea in Paralmentul European, in acest fel imbracandu-se cand si-a preluat mandatul.
De altfel, subiectului "Garda Maghiara" i-a fost alocat un timp destul de mare, liderul Jobbik fiind aplaudat de mai multe ori, la scena deschisa, de participanti.
Vona Gabor a povestit cum a luat fiinta Garda Maghiara, dar a vorbit si despre felul in care ea a fost desfiintata, prin hotarare judecatoreasca. Intrebat de moderatorul discutiei daca "in Ungaria mai este Garda Maghiara", presedintele Jobbik a raspuns: "Bineinteles ca exista", sustinand ca aceasta organizatie nu poate fi desfiintata, atata vreme cat a fost infiintata de maghiari si a ajutat foarte multi oameni atunci cand au avut nevoie.
"Multi au incercat sa dezlege succesul Garzii Maghiare, cine a infiintat-o si cine o finanteaza. (...) Maghiarii au infiintat-o, cei care s-au saturat de faptul ca nimeni nu face nimic in tara, banii ii pune fiecare membru, isi cumpara singuri uniformele si tot ei isi cumpara si benzina si tot ce au nevoie. Eu am fost presedintele unei asociatii compuse din 10 persoane care avea ca tel infiintarea Garzii Maghiare", a dezvaluit liderul Jobbik.
Vona Gabor a respins acuzatiile legate de faptul ca Partidul Jobbik si Garda Maghiara sunt impotriva tiganilor din Ungaria, afirmand ca totul nu este decat "o manipulare a fortelor speciale si a presei aflate in mainile guvernarii".
Presedintele Jobbik nu a ocolit nici tema referitoare la autonomia maghiarilor din Bazinul Carpatic, afirmand ca sprijina in totalitate ceea ce-si doresc maghiarii de aici. El a fost indelung aplaudat atunci cand a spus ca partidul pe care-l conduce sustine introducerea dublei cetatenii.
"Dubla cetatenie este simplu de rezolvat. In privinta autonomiei, eu alta solutie nu am decat sa arunc mingea inapoi, la cei de aici. Maghiarii de aici trebuie sa hotarasca concret ce vor sa faca, iar noi o sa sprijinim in totalitate eforturile lor", a afirmat Vona Gabor.
Unii dintre participantii la tabara EMI purtau steaguri ale Ungariei, ale Partidului Jobbik, dar si steagul lui Arpad, simbol al Garzii Maghiare. De asemenea, unii dintre ei erau imbracati in uniforme asemanatoare celor militare.
Organizatorii nu au asigurat traducere in limba romana pentru jurnalistii nevorbitori de maghiara, spre deosebire de alte tabere organizate in Harghita, cum ar fi "Tusvanyos" sau "Tineretul si Uniunea Europeana".
Motto-ul tabarei EMI din acest an este "Va fi al nostru ceea ce putem sa cucerim" si este inspirat din opera scriitorului si politicianului maghiar Kos Karoly.
Printre invitati se numara, pe langa liderul Jobbik, Vona Gabor, si europarlamentarul Laszlo Tokes, presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, liderul Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, sau istoricul Raffay Erno, din Ungaria, autorul controversatului documentar Trianon.
In acest an, in premiera, tabara este finantata cu 5.000 lei si de Consiliul Judetean Harghita. Presedintele institutiei, Borboly Csaba, a dorit sa inlature acuzatiile legate de faptul ca sprijina o manifestare extremista, precizand ca nu face decat sa fie alaturi de cei zece mii de tineri care participa la tabara si ai caror parinti platesc taxe.

Ziua Online

Un cuvant plin de intelesuri al Sf. Efrem Sirul la Schimbarea la fata a Domnului

"A stralucit Fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina" (Matei 17,2). Astfel El a aratat ca, din tot trupul Lui, izvora Slava dumnezeirii Lui si, din toate madularele Lui, a stralucit Lumina Lui. Ca nu a stralucit trupul Lui, ca al lui Moise, dinafara, ci dintr-Insul izvora Slava dumnezeirii Lui. Si nu le-a aratat tot adancul Slavei Lui, ci cat a ingaduit masura luminii ochilor lor.
Si, deci, vedeau Proorocii pe Apostoli si Apostolii pe Prooroci. S-au vazut acolo unii pe altii, incepatorii Legii vechi pe incepatorii Legii celei noi. A vazut Moise cel Sfant pe Simon cel sfintit. A vazut iconomul Tatalui, Moise, pe epitropul lui Dumnezeu, Petru. A vazut feciorelnicul Legii vechi, pe feciorelnicul celei noi; Ilie pe Ioan, cel ce s-a suit in car de foc, pe cela ce a cazut pe pieptul cel de vapaie. Si s-a facut muntele, ca o biserica. Si a unit, intru Sine, Iisus amandoua Testamentele, pe care le-a primit Biserica. Ne-a facut pe noi sa cunoastem ca El este Datatorul amandurora. Un Testament a primit Tainele Lui, iar celalalt a aratat slava lucrurilor Lui.
Si, in acest fel, a fost cuvantul vorbirii cu Moise si cu Ilie. Ca vorbirea aceasta cu Iisus, cu adevarat, asa a fost. Ii multumeau, adica, ca profetia lor s-a implinit, ca si profetia tuturor Profetilor, prin venirea Lui. Inchinaciune Ii aduceau Lui, pentru mantuirea pe care a facut-o El in lume neamului omenesc. Ca taina pe care ei au zugravit-o, El cu fapta a implinit-o. Si, a pricinuit bucurie Proorocilor si Apostolilor, prin suirea Lui pe munte. S-au bucurat Proorocii, vazand inomenirea Cuvantului, s-au bucurat Apostolii, vazand dumnezeierea lui Iisus si, mai ales, Slava dumnezeirii Lui.
Ca zice Hristos catre Petru: O, Simone, de ce spui, sa ramanem aici? Dar, atunci, cuvintele Proorocilor, cine le va implini? Graiurile propovaduitorilor, cine le va pecetlui? Tainele dreptilor, cine le va savarsi? Daca aici vom ramane atunci proorocirea: "Strapuns-au mainile Mele si picioarele Mele", cu cine se va implini? Apoi, "impartit-au hainele Mele intre ei si pentru camasa Mea au aruncat sortii", cui se vor potrivi? Si, iarasi: "Dat-au spre mancarea Mea, fiere si, spre setea Mea M-au adapat cu otet", cui se vor intampla? Apoi, "Intru cei morti, slobod" cine il va adeveri? Deci, de vom ramane aici, inscrisul lui Adam, cine-l va rupe? Datoria lui, cine o va plati? Imbracamintea slavei, cine i-o va da lui inapoi?
Daca vom ramane aici, atunci toate cele ce am zis, cum se vor face? Biserica cum se va zidi? Cheile Imparatiei Cerurilor, cum le vei lua de la Mine? Pe cine vei lega? Pe cine vei deslega? Daca aicea vom ramane, toate cuvintele graite de Prooroci vor fi desarte. Ai zis, iarasi: sa facem trei colibe. Simon a fost trimis sa zideasca Biserica in lume, dar el sa stea sa faca trei colibe in munte? Ca, inca omeneste, lua aminte la Hristos si, ca si pe Moise si pe Ilie, asa il socotea, pe El, Petru. Si, indata, i-a aratat ca nu are trebuinta de coliba lui. Ca Domnul este Acela care a facut parintilor lui cort si nor in pustie. Ca, inca graind El, iara, un nor luminos i-a umbrit pe dansii. Vezi, acum, Simone, colibe fara de osteneala, care opresc arsita si nu au intuneric, cort care straluceste si lumineaza. Si ucenicii, minunandu-se, iata, glas s-a auzit din nor, de la Tatal Insusi, zicand: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, intru Care bine am voit, pe Acesta sa-L ascultati!" Impreuna cu glasul Tatalui, Moise s-a intors la locul sau, Ilie s-a dus in tara lui si Apostolii cu fata la pamant au cazut si Iisus a ramas singur. Ca glasul acela, numai in El singur s-a implinit. Au fugit Proorocii si pe ucenici i-a invatat Tatal ca s-a implinit iconomia lui Moise, ca, de aici incolo, pe Fiul sa-L asculte. Acela, ca un rob, a grait cele ce i s-au poruncit. Acesta, ca un Stapan si Datator de Lege, a poruncit cele ce a voit.
Ca si pe ucenici, pentru aceasta i-a suit pe munte, ca sa auda, de la Tatal, cine este El si al Cui Fiu este. De vreme ce, cand i-a intrebat pe ei: "Cine zic oamenii ca sunt Eu, Fiul Omului," i-au raspuns Lui: "Unii zic, Ilie, altii, Ieremia sau unul din Prooroci." Pentru aceasta i-a suit pe ei pe munte si le-a aratat lor, ca nu este Ilie, cin Dumnezeul lui Ilie; nici Ieremia, ci Cel ce a sfintit pe Ieremia, din pantecele maicii sale; nici unul din Prooroci, ci Domnul Proorocilor, pentru ca ceea ce a descoperit Tatal, lui Petru, credinta aceasta s-o marturiseasca si ceilalti, si cu fapta si cu graiurile. Deci, i-a suit pe ei pe munte si le-a aratat lor Slava Lui, mai inainte de necinstirea Lui, si Puterea Lui, mai inainte de Patima Lui, ca, dupa ce va fi prins si va fi rastignit de iudei, sa afle ca, nu pentru neputinta, a fost rastignit, ci ca El, pe Sine Insusi, S-a dat, de bunavoie, pentru mantuirea lumii. I-a suit pe ei pe munte si Le-a aratat lor Slava dumnezeirii Sale, mai inainte de Invierea Sa. Pentru ca, dupa ce, din morti, va invia, in Slava firii dumnezeirii Sale, sa cunoasca ca nu asemenea unei rapiri, a luat Slava dumnezeiasca, ci era slava Lui, de mai inainte de veci, impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, precum a zis, cand mergea spre patima cea de bunavoie: "Parinte, proslaveste-Ma cu Slava pe care o aveam la Tine, mai inainte de a fi lumea." Deci, pe Slava aceasta, a dumnezeirii Sale, care era nearatata si ascunsa prin intruparea Sa, pe aceasta a aratat-o Apostolilor pe munte, iar pe Tatal Il avea impreuna, glasuind si zicand: "Acesta este Fiul Meu cel iubit."
Related Posts with Thumbnails