6.8.09

DIICOT sustine ca pacientele (femeile fertilizate) Sabyc faceau parte dintr-o grupare israelita ultrareligioasa

Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, recursurile medicilor Natan Lewit si Genia Zisking de la clinica Sabyc, care au cerut sa poata parasi tara, dar si recursul DIICOT, prin care procurorii au solicitat arestarea doctorilor israelieni. Decizia este definitiva. Procurorii DIICOT îl vizeaza pe Victor Zota, fostul sef al Agentiei Nationale de Transplant, în ancheta privind clinica Sabyc pentru modul în care institutia condusa de acesta a dat acreditare clinicii, Zota urmand sa fie chemat la Parchet.

Cei doi medici din cazul Sabyc, lasati în libertate saptamâna trecuta prin decizia Tribunalului Bucuresti, au cerut, joi, instantei nu numai sa nu fie arestati, dar si sa li se ridice interdictia de a parasi tara, motivând ca sunt personalitati ale lumii medicale israeliene si mondiale. Astfel, medicul Genia Zisking a spus ca profeseaza meseria de embriolog înca din 1986 la un spital din Israel. De asemenea, medicul Natan Lewit a afirmat, în fata instantei, ca ei au lucrat legal în România, stiind tot timpul ca Sabyc are aviz de functionare. Cei doi medici au mai declarat ca sunt mândri pentru nasterile pe care le-au facut posibile prin fertilizare in vitro. Astfel, ei au cerut instantei sa li se ridice interdictia de a parasi tara pe motiv ca predau la universitati din Israel, dar si pentru ca fiul medicului Genia Zisking se casatoreste în trei saptamâni. În replica, procurorul i-a acuzat de câstiguri uriase de bani de pe urma fertilizarilor ilegale. El a spus ca medicul Natan primea pentru fiecare interventie între 1.500 si 4.500 de euro, el primind banii în mâna, „cu punga“. Procurorul a mai sustinut ca la dosar exista o interceptare în mediu ambiental de la clinica Sabyc care reda o discutie dintre medicul Hari Mironescu si un ofiter de politie. În acea discutie, Hari recunoaste ca medicii Natan Lewit si Genia Zisking stiau ca donatoarele primesc bani în schimbul ovocitelor. Procurorul DIICOT care se ocupa de cazul Sabyc a spus, joi, în timpul judecarii recursului privind arestarea medicilor Natan Lewit si Genia Zisking, ca persoanele care veneau pentru fertilizare faceau parte dintr-o comunitate restrânsa, ultrareligioasa, pentru care este foarte importanta demografia. Procurorul a mai sustinut ca cei doi medici faceau fertilizare de noua ani în România, „sub patronatul celor doi rabini“. Reprezentatul DIICOT nu a specificat despre cine este vorba. Având în vedere ca din ovocitele recoltate de la o singura femeie se puteau naste între 3 si 5 copii, acestia aveau toate sansele „sa se împreuneze, fara sa stie ca sunt frati“, a adaugat procurorul.

Chichite avocatesti

În replica, avocatul apararii a spus ca acesta ar trebui sa se fereasca de astfel de aprecieri legate de apartenenta religioasa a unei persoane. Avocatii au mai spus ca procurorii s-au sesizat la începutul lunii aprilie în cazul Sabyc. La iesirea din sala de judecata, Natan Lewit a spus presei ca se considera nevinovat si ca nevinovatia îi va fi demonstrata, iar medicul Genia nu a dat nici o declaratie. Instanta a ramas în pronuntare cu privire la recursul facut de Parchet si de avocatul apararii împotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de respingere a cererii de arestare preventiva si de emitere a unei interdictii de a parasi tara. Tribunalul Bucuresti, a carui hotarâre a fost contestata la Curte, a motivat decizia de lasare în libertate a medicilor Natan Lewit si Genia Zisking prin faptul ca nu exista probe noi care sa impuna arestarea acestora, iar, din dovezile procurorilor, nu rezulta cu exactitate ca cei doi stiau ca li se dau bani donatoarelor de la clinica Sabyc. Astfel, conform motivarii, ”din redarea convorbirii purtate de Harry Mironescu la data de 24 iulie 2009 nu rezulta cu exactitate ca cei doi inculpati Lewit Natan si Genia Zisking stiau ca se dau bani donatoarelor“. Instanta mai noteaza ca procurorii nu au probe noi, strânse dupa data de 20 iulie, când s-a dispus luarea masurii obligarii de a nu parasi tara pentru cei doi medici, pe baza carora sa ceara arestarea acestora. Desi procurorii sustin ca medicii Natan si Genia câstigau aproximativ 4.000-5.000 de euro lunar ”cu ocazia deplasarilor în România”, instanta arata ca nici aceasta informatie nu este o noutate fata de cele prezentate pe 20 iulie.

Axa banilor

În propunerea de arestare preventiva, DIICOT sustine ca Lewit Natan si Harry Mironescu erau cei care se ocupau de fertilizarea in vitro, iar Genia Ziskind pregatea anterior embrionii. Cei doi medici, Natan si Ziskind, racolau din strainatate, cu preponderenta din Israel, cupluri care voiau copii si care erau aduse la Bucuresti pentru fertilizare, precizeaza procurorii. Mai mult, explica procurorii în referatul cu propunerea de arestare, ca medicii au fost prinsi în flagrant, ei efectuând fertilizari in vitro pentru 14 persoane în doua zile, adica pe 18 si 19 iulie 2009. Medicii Natan Lewit si Genia Zisking practicau medicina pe teritoriul României fara permis de munca, fara autorizatie sanitara si fara acordul Colegiului Medicilor, informeaza un comunicat al DIICOT remis, pe 29 iulie, agentiei NewsIn.
Cei doi medici au fost retinuti, pentru 24 de ore, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, organizarea traficului de celule de origine umana în scopul obtinerii unui folos material si exercitarea fara drept a unei profesii.
Tribunalul Bucuresti a emis, pe 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru cele trei persoane acuzate ca ar fi „capii“ retelei de trafic international de ovule în care este implicata clinica Sabyc. Este vorba despre patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinica, si Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relatii cu clientii.

Trafic organizat

Procurorii DIICOT Bucuresti au dispus începerea urmaririi penale a lui Harry Mironescu, Yair Miron si Cecilia Borzea din Bucuresti, acestia fiind acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si de organizarea traficului de celule de origine umana în scopul obtinerii unui folos material. Clinica Sabyc a mai fost implicata în câteva scandaluri legate de transplant de-a lungul celor zece ani de functionare. În 2002, Sabyc a facut obiectul unui scandal în Israel, când rabinul-sef a luat atitudine în privinta fertilizarii evreicelor cu ovule straine. În 2005, Ministerul Sanatatii a depus o sesizare la Parchetul Capitalei în legatura cu traficul de embrioni umani, însa patronul clinicii, Miron Harry, a negat orice implicare. Clinica a fost înfiintata de o familie de medici israelieni în 1999 si, oficial, a facut pâna acum aproximativ 2.000 de inseminari artificiale. De serviciile ei au beneficiat sute de cupluri, în special din Israel si Germania, care au platit sume între 10.000 si 15.000 de euro.
Tribunalul Bucuresti discuta vineri cererea de eliberare sub control judiciar facuta de seful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, si secretara clinicii, Cecilia Borzea, au declarat pentru NewsIn avocatii acestora, o alta solicitare de acest fel fiind facuta de fiul patronului clinicii. Marti 11 august, Tribunalul Bucuresti va discuta si cererea de eliberare provizorie sub control judiciar facuta si de Yair Miron, fiul lui Harry Mironescu si asociat în conducerea clinicii Sabyc.

Andrei Tudor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails