Bine v-am regasit! Ieri a fost 1 Decembrie, sarbatoarea noastra nationala si, lasand deoparte grijile si supararile, aproape toti am primit cum se cuvine si ne-am bucurat impreuna de aceasta zi importanta din istoria neamului romanesc. Aproape toti spun, pentru ca, iata, unii au tinut cu tot dinadinsul sa-si manifeste nu bucuria ci dispretul si chiar sa ne sfideze prin gesturi si cuvinte jignitoare.
De Ziua Naţională a României, noteaza
ROMANIA LIBERA , parlamentarii maghiari şi-au făcut program "în delegaţie". Întrebaţi cum sărbătoresc această zi, patru dintre deputaţii UDMR, care au răspuns la telefon, au declarat că au alt program deja stabilit ori nu au fost invitaţi la evenimentele de 1 Decembrie: "Sunt plecat din ţară, am avut un program dinainte stabilit. Duminică mă întorc", a spus deputatul Antal Istavan. "Eu sunt în delegaţie. Mâine sunt la Budapesta. Am o invitaţie. Din păcate, de data asta sunt pe drum", a spus la rândul lui şi Pal Arpad. Pe de altă parte, deputatul Petö Csilla-Mária, susţine că nu a fost invitată la manifestările organizate în teritoriui. "Totuşi, un deputat aşteaptă să fie invitat dacă se organizează ceva în oraş. Eu m-aş fi dus. Cum să mă duc dacă nu mă invită nimeni?", a spus deputatul, care, iniţial, la auzul întrebării despre cum sărbătoreşte 1 Decembrie, a râs.
Cea mai tranşantă reacţie, spune sursa citata, a avut-o însă deputatul Edler Andras. Şi el era pe drum, în delegaţie. "Dacă nu aveam program, aş fi stat acasă cu
familia, m-aş fi odihnit", a spus Edler Andra, după care a continuat:
"Bun, acuma nu trebuie să facem din asta mare caz. Până la urmă nu este sărbătoarea mea, e sărbătoarea românilor, pe care o respect. Nu aceasta este ziua în care eu sărbătoresc, înţelegeţi?”
ADEVARUL noteza si el ca vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, le-a urat românilor o sărbătoare plăcută de 1 Decembrie, prin intermediul unei scrisori deschise, după ce s-a arătat deranjat de faptul că românii din Transilvania nu beneficiază de autonomie.
Tokes Laszlo a ținut să sublinieze că în urmă cu 93 de ani, încălcându-se mai multe principii și fără să fie consultată populaţia maghiară implicată, Transilvania şi alte regiuni ale Ungariei au fost rupte de „ţara mamă‟. Motiv pentru care acesta cere autonomia românilor din Transilvania. „Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare şi autonomia naţională, aşa cum prevede chiar şi Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918‟, a spus Tokes în scrisoarea deschisă.
“Este inadmisibil şi intolerabil şi faptul ca în Transilvania aparţinând României, în ţara noastră natală, la universitatea noastră, odinioară maghiară, din Târgu Mureş, noi maghiarii azi nu mai putem avea nici măcar secţie maghiară de sine stătătoare", mai arată Tokes, citat si de
JURNALUL NATIONAL .
Aceeasi sursa precizeaza ca si conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a solicitat, în contextul apropierii zilei de 1 Decembrie, respectarea unor puncte din Proclamaţia de la Alba Iulia, printre care unul privind dreptul la autonomie, revendicând un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" şi o "patrie pentru secuime".
EVENIMENTUL ZILEI consemneaza ce s-a intamplat si la Miercurea Ciuc unde aproximativ 15 tineri care încercau o contra-manifestaţie cu ocazia Zilei Naţionale a României au fost ridicaţi de jandarmi.Ei afişau drapele secuieşti şi pancarte cu inscripţii în limba maghiară, gen "Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!". Acestea au fost ridicate în vederea confiscării și depuse la depozitul de corpuri delicte al Jandarmeriei Harghita, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Gheorghe Suciu. Tinerii au fost și ei conduși la Jandarmerie, pentru identificare, căci nu aveau acte asupra lor. Potrivit Jandarmeriei, ei vor fi, cel mai probabil, sancţionaţi cu avertismente sau amenzi în baza Legii privind ordinea publică.
În acelaşi timp, mai spune sursa citatam în apropierea statuii Ostaşului Necunoscut din Miercurea Ciuc, unde se organizează, în fiecare an, manifestaţiile prilejuite de ziua de 1 Decembrie, s-au adunat câteva zeci de tineri, dar aceştia sunt paşnici şi nu afişează pancarte. Ei sunt, totuşi, supravegheaţi de jandarmi, pentru orice eventualitate.
Adunările au loc în contextul în care "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" (HVIM) a îndemnat, pe
pagina oficială de Internet, la ieşirea în stradă, ca semn de protest faţă de faptul că membrii "Noua Dreaptă" sărbătoresc, de trei ani, Ziua Naţională a României, în "oraşele secuieşti", acţiune pe care o consideră "provocatoare".
Si preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, vorbeşte într-un interviu dat ieri pentru
VOXPUBLICA despre promisiunile neonorate din Proclamaţia de la Alba-Iulia, despre faptul că România ar mai trebui să aibă o sărbătoare naţională, una care ar putea să fie a tuturor locuitorilor ei sau despre cum sunt încă maghiarii cetăţeni de mâna a doua ai acestei ţări: Pentru mine personal această sărbătoare reprezintă o sărbătoare neonorată de majoritatea românească, din cauza faptului că în Proclamaţia de la Alba Iulia ni se promitea că minorităţile vor avea autonomie. A rămas o promisiune neonorată. În ceea ce priveşte sărbătoarea, ştiţi, libertatea mea personală are o limită, acolo unde începe libertatea dumneavoastră. Dacă suntem solidari şi egali, şi ar trebui să fim nu doar în faţa lui Dumnezeu, ci şi în faţa legilor, ar fi frumos ca în secolul XXI, trăind într-o Europă civilizată, trebuie să clădim o ţară comună, care nu e doar a majorităţii, prin modificarea unui singur
articol din Constituţie, acela care susţine că România e stat naţional, şi care ar trebui să spună că România e stat multinaţional, pentru că nu sunt doar români în această ţară, ci şi minorităţi. Ar fi un pas către civilizată.”
Sursa, autor:
Ziare.ro,
Maria Petrascu