2.12.11

Petre Ţuţea - evocare făcută de Părintele Constantin Voicescu

“Nea Petrache (aşa îi spuneau foştii deţinuţi politic lui Petre Ţuţea - n.n.) excela. Parcă-l văd: înalt, osos, slăbit, cu nişte ochi mari, ca de copil, mişcându-se, cât se putea, în spaţiul dintre priciuri, sau ghemuit turceşte pe un prici, într-un cerc de ascultători care punea întrebări şi la care Nea Petrache răspundea prin adevărate prelegeri. Se organizau şi conferinţe, mai ales după stingere, când vigilenţa caraliilor era mai scăzută. Universitatea din închisoare. Înainte de prânz-un rând de prelegeri, după masă alt rând. Trebuia să vorbim fiecare din domeniul nostru. Bineînţeles că cel care era exploatat la sânge a fost Nea Petrache. Îl mai şi păcăleam, ca să ne treacă rândul. O întrebare- şi Nea Petrache se pornea… Filosofie, istoria filosofiei, istoria culturii, istoria şi câte altele. Avea o memorie extraordinară. Cita nume şi texte din diferite opere, în traducere sau în limba originară (mai ales germană şi franceză). Ţinea loc de enciclopedii şi dicţionare. Tot ce acumulase în toate domeniile de cultură se topea în creuzetele sale geniale, din care izbucneau, ca nişte fulgere, adevăruri şi sentinţe de o claritate uluitoare. Cele două coordonate ale gândirii sale erau neamul şi credinţa. Tot el spunea că e “confiscat integral de religia ortodoxă”, “Libertatea ţi-o dă numai Biserica, considerându-te fiu al lui Dumnezeu. Fără nemurire şi mântuire, libertatea e de neconceput” şi că “nu poţi fi om de cultură în Europa decât creştin”.


Incitante şi mult gustate de noi erau şi povestirile, amintirile, portretele diferiţilor oameni pe care Nea Petrache îi cunoscuse, oameni politici, scriitori, cântăreţi (Maria Tănase – “fă Mario”).
Nu mai spun de felul în care vorbea, de acel amestec de vervă şi umor, de jocul ochilor mari şi luminoşi de copil, de gestica şi mimica prin care sublinia adevărurile exprimate plastic- şi care astfel puteau fi uşor înţelese. La el cuvântul era mai mult decât colorat, era sculptat. Parcă îl pipăiai.

Prefera anumite expresii şi cuvinte pe care le pronunţa într-un mod inconfundabil. De pildă, cuvântul absolut: Eminescu este Românul absolut, pustnicii sunt nişte personalităţi absolute, aromânul nu este român, este românul absolut ş.a.m.d.”

Părintele Constantin Voicescu- Un duhovnic al cetăţii. Editura Bizantină, Bucureşti, 2002, p. 95-97

Extremism maghiar. De 1 Decembrie,Tokes a cerut autonomie pentru maghiarii din Transilvania. Alti oficiali maghiari si-au aratat dispretul fata de Romania

Bine v-am regasit! Ieri a fost 1 Decembrie, sarbatoarea noastra nationala si, lasand deoparte grijile si supararile, aproape toti am primit cum se cuvine si ne-am bucurat impreuna de aceasta zi importanta din istoria neamului romanesc. Aproape toti spun, pentru ca, iata, unii au tinut cu tot dinadinsul sa-si manifeste nu bucuria ci dispretul si chiar sa ne sfideze prin gesturi si cuvinte jignitoare.

De Ziua Naţională a României, noteaza ROMANIA LIBERA , parlamentarii maghiari şi-au făcut program "în delegaţie". Întrebaţi cum sărbătoresc această zi, patru dintre deputaţii UDMR, care au răspuns la telefon, au declarat că au alt program deja stabilit ori nu au fost invitaţi la evenimentele de 1 Decembrie: "Sunt plecat din ţară, am avut un program dinainte stabilit. Duminică mă întorc", a spus deputatul Antal Istavan. "Eu sunt în delegaţie. Mâine sunt la Budapesta. Am o invitaţie. Din păcate, de data asta sunt pe drum", a spus la rândul lui şi Pal Arpad. Pe de altă parte, deputatul Petö Csilla-Mária, susţine că nu a fost invitată la manifestările organizate în teritoriui. "Totuşi, un deputat aşteaptă să fie invitat dacă se organizează ceva în oraş. Eu m-aş fi dus. Cum să mă duc dacă nu mă invită nimeni?", a spus deputatul, care, iniţial, la auzul întrebării despre cum sărbătoreşte 1 Decembrie, a râs.
Cea mai tranşantă reacţie, spune sursa citata, a avut-o însă deputatul Edler Andras. Şi el era pe drum, în delegaţie. "Dacă nu aveam program, aş fi stat acasă cu familia, m-aş fi odihnit", a spus Edler Andra, după care a continuat:
"Bun, acuma nu trebuie să facem din asta mare caz. Până la urmă nu este sărbătoarea mea, e sărbătoarea românilor, pe care o respect. Nu aceasta este ziua în care eu sărbătoresc, înţelegeţi?”

ADEVARUL noteza si el ca vicepreședintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, le-a urat românilor o sărbătoare plăcută de 1 Decembrie, prin intermediul unei scrisori deschise, după ce s-a arătat deranjat de faptul că românii din Transilvania nu beneficiază de autonomie.
Tokes Laszlo a ținut să sublinieze că în urmă cu 93 de ani, încălcându-se mai multe principii și fără să fie consultată populaţia maghiară implicată, Transilvania şi alte regiuni ale Ungariei au fost rupte de „ţara mamă‟. Motiv pentru care acesta cere autonomia românilor din Transilvania. „Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare şi autonomia naţională, aşa cum prevede chiar şi Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918‟, a spus Tokes în scrisoarea deschisă.

“Este inadmisibil şi intolerabil şi faptul ca în Transilvania aparţinând României, în ţara noastră natală, la universitatea noastră, odinioară maghiară, din Târgu Mureş, noi maghiarii azi nu mai putem avea nici măcar secţie maghiară de sine stătătoare", mai arată Tokes, citat si de JURNALUL NATIONAL  .
Aceeasi sursa precizeaza ca si conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a solicitat, în contextul apropierii zilei de 1 Decembrie, respectarea unor puncte din Proclamaţia de la Alba Iulia, printre care unul privind dreptul la autonomie, revendicând un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" şi o "patrie pentru secuime".

EVENIMENTUL ZILEI consemneaza ce s-a intamplat si la Miercurea Ciuc unde aproximativ 15 tineri care încercau o contra-manifestaţie cu ocazia Zilei Naţionale a României au fost ridicaţi de jandarmi.Ei afişau drapele secuieşti şi pancarte cu inscripţii în limba maghiară, gen "Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!". Acestea au fost ridicate în vederea confiscării și depuse la depozitul de corpuri delicte al Jandarmeriei Harghita, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Gheorghe Suciu. Tinerii au fost și ei conduși la Jandarmerie, pentru identificare, căci nu aveau acte asupra lor. Potrivit Jandarmeriei, ei vor fi, cel mai probabil, sancţionaţi cu avertismente sau amenzi în baza Legii privind ordinea publică.
În acelaşi timp, mai spune sursa citatam în apropierea statuii Ostaşului Necunoscut din Miercurea Ciuc, unde se organizează, în fiecare an, manifestaţiile prilejuite de ziua de 1 Decembrie, s-au adunat câteva zeci de tineri, dar aceştia sunt paşnici şi nu afişează pancarte. Ei sunt, totuşi, supravegheaţi de jandarmi, pentru orice eventualitate.

Adunările au loc în contextul în care "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" (HVIM) a îndemnat, pe pagina oficială de Internet, la ieşirea în stradă, ca semn de protest faţă de faptul că membrii "Noua Dreaptă" sărbătoresc, de trei ani, Ziua Naţională a României, în "oraşele secuieşti", acţiune pe care o consideră "provocatoare".

Si preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, vorbeşte într-un interviu dat ieri pentru VOXPUBLICA despre promisiunile neonorate din Proclamaţia de la Alba-Iulia, despre faptul că România ar mai trebui să aibă o sărbătoare naţională, una care ar putea să fie a tuturor locuitorilor ei sau despre cum sunt încă maghiarii cetăţeni de mâna a doua ai acestei ţări: Pentru mine personal această sărbătoare reprezintă o sărbătoare neonorată de majoritatea românească, din cauza faptului că în Proclamaţia de la Alba Iulia ni se promitea că minorităţile vor avea autonomie. A rămas o promisiune neonorată. În ceea ce priveşte sărbătoarea, ştiţi, libertatea mea personală are o limită, acolo unde începe libertatea dumneavoastră. Dacă suntem solidari şi egali, şi ar trebui să fim nu doar în faţa lui Dumnezeu, ci şi în faţa legilor, ar fi frumos ca în secolul XXI, trăind într-o Europă civilizată, trebuie să clădim o ţară comună, care nu e doar a majorităţii, prin modificarea unui singur articol din Constituţie, acela care susţine că România e stat naţional, şi care ar trebui să spună că România e stat multinaţional, pentru că nu sunt doar români în această ţară, ci şi minorităţi. Ar fi un pas către civilizată.”

Sursa, autor: Ziare.ro, Maria Petrascu

15 maghiari, reţinuţi de 1 Decembrie. Vezi ce mesaje revoltătoare au scris pe steagurile extremiste

15 tineri maghiari au fost reţinuţi la Miercurea Ciuc după ce au declanşat o contramanifestaţie în timpul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale.

Aceştia au venit în centrul oraşului cu steaguri extremiste neautorizate şi o pancartă pe care scria în maghiară ca fiecare să se ducă acasă la mormântul strămoşului său.

Simultan, organizaţia Noua Dreaptă scanda pe străzile oraşului "Harghita şi Covasna - pământ românesc".

De ziua României, cei de la Noua Dreaptă au organizat un miting la Miercurea Ciuc la care i-au chemat pe toţi cei care sunt împotirva separatiştilor maghiari. Principala nemulţumire a protestatarilor este referendumul de anul viitor prin care se va vota autonomia ţinutului secuiesc.

În replică, tinerii maghiari au protestat cu pancarde pe care erau scrise mesaje extremiste.

Tinerii maghiari susţin ca nu au protestat împotriva zilei naţionale a României, ci împotriva celor de la Noua Dreaptă.

Pentru manifestul lor, cei 15 tineri maghiari au ajuns pe mâinile jandarmilor şi au primit avertisment. Doi dintre ei s-au ales cu dosare penale pentru că asupra lor s-au găsit cuţite.

Sursa: Antena 3

General chinez: "Vom apăra Iranul, chiar dacă asta înseamnă declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial!"

La scurt timp după ce Statele Unite au sancţionat planurile Iranului de înarmare nucleară, generalul Zhang Zhaozhong, profesor la Universitatea Naţională de Apărare, a declarat că statul chinez va apăra interesele Iranului, "chiar dacă asta ar însemna declanşarea celui de-al Treilea Razboi Mondial", relatează  infowars.com.
China a sesizat reacţiile violente ale ţărilor implicate în acest conflict şi este îngrijorată de amploarea pe care au căpătat-o aceste neînţelegeri”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe.

China este un aliat important al Iranului, de la care cumpără petrol, iar schimburile comerciale bilaterale ajung la peste 30 miliarde de dolari annual, relatează AFP. Alături de China, şi Rusia a anunţat că se va opune cu vehemenţă oricăror acţiuni militare împotriva Iranului.

China a luat poziţie şi în cazul Pakistanului. Oficialii militari au început detaşarea de trupe la graniţă, declarând că "orice ameninţare împotriva Pakistanului este o ameninţare împotriva Chinei".

Cuviosul Paisie Aghioritul despre cele doua extreme: obraznicia duhovniceasca (dispret fata de toate) si ravna prunceasca cu ingustime de minte. Indracitul si nebunul

Cele doua extreme intotdeauna chinuiesc pe Biserica Mama, dar si cei ce le tin se chinuiesc, deoarece cele doua extreme de obicei inteapa… Este ca si cum o extrema ar tine-o indracitul, atunci cand are obraznicie duhovniceasca (dispret fata de toate) si cealalta extrema ar tine-o nebunul, atunci cand are ravna prunceasca cu ingustime de minte. Unul obraznic duhovniceste niciodata nu se intelege cu un stilist care are ravna prunceasca, ci se mananca si se lovesc, pentru ca amandoi sunt lipsiti de harul dumnezeiesc. Atunci – fereasca Dumnezeu! – cele doua extreme se pot lovi mereu si nimeni “nu le da de capat. Cei care vor putea incovoia aceste doua capete, ca sa se uneasca – sa se impace – vor fi incununati de Hristos cu doua cununi nevestejite.

Dăruind vei dobândi. Iubesc România

Nu sunt adepta unei istorii idealizate, dar nici a uniformizării globaliste. Iubirea mea pentru ţara în care m-am născut a crescut treptat, de-a lungul timpului. Sunt multe de spus. După ani de zile în care am analizat acest subiect, simt că, în ciuda multor lucruri care se pot reproşa acestui popor, legătura care se creează între un om şi patria în care s-a născut e ceva aparte. Iar eu nu îmi pot dori să trăiesc în altă ţară, crucea exilului mi se pare a fi una din cele mai grele.
Deci, fără prea multe explicaţii, iubesc România. Pur şi simplu. Iar pe pagina asta o să încerc, în (lipsa mea de) timp, să aduc oameni, locuri şi lucruri care îmi umplu sufletul de bucurie. Suflet românesc.



Continuarea la Daruind vei dobandi

O pilda a Cuviosului Paisie Aghioritul. Ce vad o musca si o albina



Dacă vei întreba o muscă: Sunt flori în locul acesta?, ea îţi va spune: «Nu ştiu. Ci ştiu numai că acolo jos, în groapă, sunt cutii de conserve, gunoaie, necuraţii», şi îţi va înşira toate murdăriile pe care a stat. Dar dacă vei întreba o albină: «Ai văzut vreo necurăţie în locul aces­ta?», ea îţi va spune: «Necurăţie? Nu, nu am văzut nicăieri. Aici locul este plin de flori bine mirositoare», şi îţi va enumera o grămadă de flori de grădină şi sălbatice. Vezi, musca ştie numai unde există gunoaie, in timp ce albina ştie că acolo este un crin, mai departe o zambilă…”.
Related Posts with Thumbnails