8.6.14

Părintele Arsenie Boca: Duhul Sfânt șterge frica din firea omenească

Duhul Sfânt, prin pogorârea Sa, a şters frica din fire. Putere de sus şi limbă de foc s-a dat omului. De acum nu mai grăiau din ale lor, ci din Duhul Sfânt.

Ziua Pogorârii Duhului Sfânt însemnează şi ieşirea omului din omenesc şi frică, în dumnezeiesc şi senin dumnezeiesc. Apostolii, deşi văzuseră, ba chiar şi ei făcuseră lucruri mai presus de fire, ei, care s-au încredinţat de marea realitate a învierii din morţi, încă mai plăteau tribut: tremurau din toate fibrele neputinţei omeneşti.

Duhul Sfânt, prin pogorârea Sa, a şters frica din fire. Putere de sus şi limbă de foc s-a dat omului. De acum nu mai grăiau din ale lor, ci din Duhul Sfânt. Aşa e firesc: Dumnezeu să grăiască omului despre Sine, din om. Dar atunci omul ia foc şi lumină dumnezeiască.

Divina prezenţă strămută omul în fericirea după care de altfel umblă - a supremei certitudini. Atunci nu mai e putere pe lume, de care să se teamă, deşi el nu e o primejdie pentru nimeni.

Numai aşa se explică minunea că 12 oameni simpli, dar convinşi de evidenţa divină, au biruit imperiul roman, stârnind în el o revoluţie fără arme, cum nu s-a mai văzut alta. Au cutreierat până la marginile pământului, înfruntând toate primejdiile vremii şi locurilor, câştigând credincioşi lui Dumnezeu, nu numai prin viaţa şi cuvântul lor, ci până şi cu moartea lor, ultimul gest, şi cel mai puternic, de biruinţă a spiritului asupra materialităţii lumii acesteia.

Iată ce destin are un om îmbrăcat în Duhul Sfânt: ce poate o limbă de foc a divinei prezenţe!

(Părintele Arsenie Boca, Cuvinte vii, Ed. Charisma, Deva, 2006, p. 100)

Sursa: Doxologia

Dinlauntru. Cum a deznationalizat PRO TV Romania


Eu îți dau o veste bună: PROTV nu va dispărea, datorită ție. Pentru că, acum mulți ani, cu grijă paternă, a avut grijă să te câștige pe viață. Cu fiecare cuvințel pe care ți l-a spus, cu fiecare sunet din banca de sunete, ți-a mai câștigat un mănunchi de neuroni și încă unul, ca la jocul de go. Prima dată te-a făcut să crezi că vei câștiga, uitându-te la el (fă și tu un bilanț acuma, vezi ce-ai câștigat). După care te-a făcut să crezi că trebuie să te eliberezi de toate lucrurile care te țineau în loc, cum ar fi: credința în Dumnezeu, identitatea ta de român naționalist, încrederea în Biserică, nevoia de onestitate, fidelitatea în căsătorie, cumințenia în adolescență, simpatia pentru PSD, simpatia pentru PDL, simpatia pentru PNL – după caz, idiosincrazia față de lumea suburbană.
Te-a rezolvat. Ai început, timid, să păstrezi pe retină preoți cu coarne de draci, curve rafinate, cocalari, țoape, politicieni, mitocani, îngeri căzuți, droguri, beție și sex, adulter, subcultură, umilință, fantezii cu inorogi generați pe computer, minciună, dans tribal. Ți se par normale, așa-i? Dar să știi că toată televiziunea e o minciună, oricum, deci n-ai greșit prea mult, nu te autoflagela acum. E foarte adevărat că a făcut-o într-un mod profesionist. Excelentă lumina, imaginea, montajul, ambalajul ideilor. Am participat și eu la asta, acum mulți ani, doar atât pot să-ți spun. Deci consolează-te cu asta, de câte ori te simți trădat de o televiziune; dacă o face frumos, fără durere, cu cap merită tot respectul, să știi. Tu te cunoști cel mai bine, vezi ce mai poți recupera din tine, că am impresia că ai început să gândești cu capul tău. Simt. Și să știi că Antena 1 a făcut același lucru. Atât și-a dorit să fie PROTV, că și-a pierdut identitatea, săraca. Dacă mă-ntrebi pe mine, cu toate achizițiile astea din PROTV, ar trebui să-și schimbe sigla, să fie măcar cu mai mult roșu, verde și albastru, ca să-ți facă șederea mai plăcută. Măcar din respect pentru tine, nu? Oricum, sfatul meu e să nu cazi în capcana asta ispititoare de a te lăsa influențat de aparențe. Mie, de exemplu, mi-a spus, acum câțiva ani un producător de la Știrile PROTV că da, și ei fac propagandă politică, dar o fac mai “smooth”, așa. Adică nu așa vizibil. Trebuie să știi asta, e esențial.
Televiziunile sunt niște mărci finanțate de persoane sau grupuri de interese, iar banii vin din politică, pentru că politica decide mersul afacerilor. Mărcile astea cară după ele ce vrea competiția (economică sau politică) să crezi tu. Ține minte faptul că dincolo de mărci, de securiști, mafioți, jagardele, moguli sau dictatura măsurătorilor, există niște oameni minunați. În toate, dar toate televiziunile, de la cea mai josnică la cea mai fruntașă, sunt oameni minunați. Oameni care te respectă, care gândesc ca tine, oameni de la care poți învăța, care-ți pot deschide mintea, dacă vrei să caști ochii. Gândește-te mereu când îți vine furia și ura, că nu sunt sentimentele tale. Gândește-te că există mereu niște oameni acolo, care n-au nicio vină. Fă-ți o selecție de programe cu care te simți bine, nu te lua după ce apare într-un colț de ecran, nu te rușina să recunoști că-ți place ceva, dacă ai motivele tale pentru care-ți place, atâta vreme cât nu te transformă într-un țuțăr. Nu te rușina să privești emsiuni naționaliste, că nu e nimic rău în asta. Nu te lăsa vaccinat cu imagini cu care, în forul tău interior, nu ești de acord; vor ajunge normă, în scurt timp vei coabita cu groaza, cu moartea, cu pornoșagul, cu minciuna, cu blasfemiile. Nu te rușina să recunoști că-ți place discursul cuiva care sună altfel decât al majorității, fiindcă democrația e ca televiziunea: o minciună frumoasă. Oamenii care schimbă lumea întotdeauna sunt minoritari. Dacă îți place literatura poți să-l citești pe Ibsen, să știi. Sau pe Orwell, e alegerea ta. Schimbă canalul dacă vezi țâțe, manipulare, propagandă, erezie, furie și umilință, chiar dacă toate astea au paiete și podele strălucite și vecinii, șeful sau soacra stau ciorchine pe ele.
Ți-aș mai spune multe, dar iar mă lungesc. Doar un sfat vreau să-ți mai dau: când mai vezi titluri despre PROTV și Antena 1, du-te direct la comentarii, jos de tot; conținutul articolelor nu e important. Ai aici un exemplu și aici și aici. Vezi, că se simte, imediat dibuiești discursul de postac – cu ăștia nu-ți pierde timpul (oricum, zilele astea postacii nu mai au spor din cauza dezăluirilor de subsol, pe bandă rulantă). Dacă n-ai timp îți fac, totuși, un mic rezumat:
“Buftea, pe care o transformasera intr o lume paralela plina de betivi, curvari sau curve, oameni lipsiti de scrupule capabili sa calce pe cadavre. Nu aveti idee ce cocina e acolo. Toti fura, si as avea cateva exemple…”
“Mona Segall, în calitate de Producător General, coordona cu mână de fier echipele care au constituit, de-a lungul anilor, o adevărată fabrică de audiență și de bani pentru PRO TV.
“Am ales Antena 1 pentru ca avem aceeasi viziune despre ce inseamna spectacol, show, entertainment, televiziune si am convingerea ca impreuna vom crea cea mai mare platforma de divertisment de pe piata.” (Mona Segall)
“Chiar daca pana acum a insemnat pentru noi competitie, nu am putut sa nu admir  intuitia si rezultatele muncii acesteia. Productiile Monei au reprezentat mereu un impuls pentru noi, o competitie sanatoasa.” (Sorin Alexandrescu, șef la Antenă)
“Cu siguranta ProTV pregateste si productii noi care vor intari imaginea de inovator si trend-setter pe piata media din Romania.”
“Hmmmm…pana la urma o sa fiu obligat sa ma uit la antene…ptiu, drace, rau am mai ajuns! Nici macar nu pot sa ma uit HD! Alo, domnu’ Voiculescu, daca ne fortezi sa tragem apa alaturi de tine la Intact, macar sa tragem apa HD!”
“eu sigur nu o sa ma uit la closetele varanului, asta e, o sa ma uit la primatv, luktv este un post destul de interesant ci celelante televiziuni inafar de haznale intacte.”
“Te întreb pe tine doar: ai lucra pentru Trustul Intact? Jurnalist anti-Intact: – În situația de față spun nu, însă dacă aș fi activat în alt domeniu, de pildă în divertisment, cum este cazul despre care vorbim – probabil că aș fi răspuns da.”
Vezi ce concluzii tragi tu, dragă telespectatorule.
Aș vrea să închei rugându-te să nu uiți că ai în jur numai ipocriți. Dacă ai fi o muscă pe umărul managerilor din ambele locuri, ți-ai da demisia de la meseria ta de telespectator, crede-mă. Că să-ți spun de ce: i-ai vedea pe proteviști cum așteaptă înfrigurați cifrele de audiență, pentru că în realitate, în fiecare zi se simt atacați de competitorii lor, dar nu recunosc. I-ai vedea cum tremură la fiecare succes al Antenei, la fiecare emisiune bine făcută (că sunt și de-astea), la gândul că l-ar putea avea pe Negru. I-ai vedea cum jinduiesc după salariile cu care îi plătește Antena pe oamenii veniți din PROTV. I-ai vedea pe anteniști cum își storc creierii să creeze produse ca la PROTV. I-ai vedea cum își doresc să aducă, dacă se poate, pe toată lumea din partea ‘ailaltă, la ei, nu se știe exact de ce. I-ai vedea cum își doresc să învețe și ei să fie “smooth” :) Nici unii, nici ceilalți n-o să-ți dezvăluie chestiile astea, să știi.
De-aia zic, stai calm și așteaptă să se schimbe sigla, ca să te uiți la emisiunile Monei Segall. Nu te supăra pe ea. Apreciază că s-a pus cu toată ființa și echipa ei în slujba salvării reputației Grupului Intact, grup românesc. E un act de generozitate pe care ai să-l înțelegi altădată, într-o bună zi, când va veni vremea.
Succes!

Sursa foto: Mediafax Foto/AFP/SERGEY GAPON

Vezi si: 

Un nou experiment Pitesti: televiziunea iti spune cum sa gandesti. Un insider din media vizuala descrie mecanismul antiortodox



Related Posts with Thumbnails