5.9.09

Cea mai mare replica a Templului lui Solomon, expusa la Ierusalim, chiar langa Muntele Templului (video)

Cea mai mare replica construita vreodata a Templului lui Solomon a fost inaugurata miercuri la Ierusalim, fiind plasata la cateva sute de metri de Muntele Templului, acolo unde edificiul original fusese inaltat, transmite ziarul Israelnationalnews.com. Modelul cladirii - practic o miniatura in comparatie cu cladirea originala - a fost plasat pe acoperisul muzeului Aish HaTorah Yeshiva din Ierusalim, la o distanta de la care se poate vedea cu usurinta Muntele Templului, locatia edificiului original. Templul lui Solomon a reprezentat, de-a lungul timpului, cea mai fastuoasa cladire religioasa iudaica, fiind construita de evrei in anul 960 inainte de Hristos, distrusa dupa 374 de ani de babilonieni, reconstruita in anul 516 inainte de Hristos (denumita atunci ''Al Doilea Templu'') si distrusa din nou in jurul anului 70 al erei noastre de romani. In religia iudaica, Templul are o valoare simbolica extrem de mare, considerandu-se ca la un moment dat un Al Treilea Templu va fi construit de catre evrei.
Modelul inaugurat miercuri a fost construit de Michael Ossanis, de la muzeul Aish HaTorah Yeshiva din Ierusalim, la scara de 1:60, avand, deci, o marime de 60 de ori mai mica fata de edificiul original. ''Speram ca posibilitatea de a vedea acest model al Templului, avand pe fundal perspectiva locatiei originale, sa ofere oamenilor o parte din acea inspiratie pe care o simteau cei care intrau in Templul care s-a aflat aici timp de aproape 1000 de ani", a comentat inaugurarea Ephraim Shore, reprezentant al muzeului din Ierusalim, citat de Israelnationalnews.com. Replica Templului lui Solomon a fost construita dupa o elaborata consultare cu experti iudaisti care cunosc precis detaliile constructiei originale a Templului lui Solomon. De asemenea, modelul are un sistem hidraulic ce permite ridicarea cladirii-sanctuar plasata in mijlocul complexului, astfel incat vizitatorii pot vedea indeproape replici ale unor obiecte din sectorul Sfanta Sfintelor, cum ar fi Menora, Altarul Interior sau Chivotul Legii. ''Modelul Templului reprezinta debutul unui proiect care spera sa ii ajute pe evrei sa faca legatura cu mostenirea trecutului lor si sa acorde non-evreilor informatii despre cat de bogata si profunda este istoria acestor locuri sfinte ale noastre'', a incheiat reprezentantul muzeului, Ephraim Shore.

George COMAN - ZIUA


Un zid vechi de 3.700 de ani, descoperit in Ierusalim

Sapaturile arheologice efectuate in Ierusalim au dus la descoperirea unui zid vechi de 3.700 de ani, cel mai mare si cel mai vechi de acest fel scos la iveala in regiune, au afirmat experti, citati de CNN.

Arheologii s-au declarat incantati de descoperirea zidului, inalt de opt metri si realizat din bucati mari de piatra. Directorul santierului arheologic, Ronny Reich, a declarat: "Sa construiesti ziduri drepte inalte de opt metri... Nu as sti cum sa le fac astazi fara ajutorul echipamanetelor mecanice. Nu cred ca vreun inginer din ziua de astazi ar putea sa o faca faca fara ajutorul curentului electric".

La randul sau, arheologul Eli Shukron, care lucreaza la Autoritatea israeliana a Antichitatilor, a spus ca "putem vedea toate aceste blocuri uriase de piatra - toate blocurile au 4-5 tone".

Portiunea de zid descoperita masoara 24 de metri in lungime, insa arheologii sunt convinsi ca "fortificatiile sunt mult mai mari, deoarece ele continua la vest de bucata de zid scoasa la iveala in urma sapaturilor".

CNN precizeaza ca zidul a fost descoperit in Orasul lui David, un site arheologic aflat in afara Ierusalimului de est. "Acesta este cel mai mare zid care a fost descoperit in Orasul lui David. Este pentru prima data ca o astfel de constructie masiva, care a precedat perioada herodiana, a fost descoperit in Ierusalim", se afirma intr-un comunicat al arheologilor israelieni.

Expertii cred ca zidul a fost construit de canaaniţi, despre care Biblia afirma ca au locuit in Ierusalim si in alte regiuni din Orientul Mijlociu. Scopul sau pare sa fi fost acela de a proteja orasul impotriva jafurilor triburilor nomade.

Sursa: Hotnews
Related Posts with Thumbnails