Ceea
ce odinioară era corabia lui Noe peste puhoaiele potopului, aceea e
Biserica lui Hristos - Cel cu cruce - peste puhoaiele pierzării.
Deosebirea e că aceea a fost închisă pe dinafară de Dumnezeu şi nimeni n-a mai putut intra, pe când corabia Bisericii - corabia cu crucea pe catarg - are intrarea deschisă şi mai pot intra oameni învălmăşiţi de puhoaie. Acolo era Noe, aci Hristos, iar în valuri ucigaşul, înecând pe oameni.
Se întâmplă însă ceva de
neînţeles: că cei ce se chinuiesc în valuri, deşi toţi ţin să trăiască,
totuşi nu toţi vor să scape în corabie. Mai mult chiar, scuipă
mâinile ce li se-ntind de la intrarea corăbiei. Iar mâinile sunt braţele
părinteşti: braţele celor şapte Sfinte Taine ale lui Dumnezeu care
izbăvesc pe oameni din potop, născându-i din trup în Duh, din amărâta
viaţă la viaţa cerească. Aceştia,
care nu vor să scape în corabia cârmuită de Iisus Hristos - Cel cu
cruce - sunt fiii pierzării, fiindcă n-au primit iubirea adevărului ca
să se mântuiască. De
aceea Dumnezeu îngăduie să vină asupra lor amăgiri puternice, ca să dea
crezământ minciunii şi să cadă sub osândă toţi cei ce n-au crezut
adevărul, ci au îndrăgit nedreptatea. Astfel, după trecere de
vreme, îngăduind Dumnezeu, vrăjmaşul mântuirii oamenilor s-a iscusit tot
mai mult în rele: a scornit şi el corăbii şi cu ele dă târcoale peste
apele potopului, ca să culeagă el pe cei ce-ntind mâinile să scape, dar
scuipă Biserica. Pentru ei, pentru
fiii pierzării, îngăduie Dumnezeu amăgirea nelegiută a Satanei, care li
s-a făcut până acum în peste 800 de hristoşi mincinoşi, care de fapt
sunt diavoli. Căci până acum nelegiuitul a scornit peste 800
secte, luntri sau biserici mincinoase, în care pe mulţi îi ia de minte
şi-i duce cu el. Inşelăciunea
e uşor de prins: corăbierul vrăjmaş şi hristoşii mincinoşi nu au crucea
pe catarg, iar înlăuntru nu au cele şapte Taine. Înşelăciunea e şi mai
vădită, întrucât oricare din hristoşii mincinoşi, luat în parte, nu e
fiul Tatălui; dovadă că nu-şi lasă ucenicii să zică "Tatăl nostru", deşi
scrie: "Aşa să vă rugaţi". Prin urmare hristoşii mincinoşi îşi
scot ucenicii dintre fiii Tatălui şi-i fac fiii pierzării. Aceştia sunt
cei nesiguri în adevăr, dar siguri în înşelăciune. Apoi, oricare dintre
hristoşii mincinoşi, luat în parte, nu e fiul Sfintei Fecioare, dovadă
că-şi învaţă ucenicii să zică rău de Maica Domnului; şi în sfârşit să ne gândim la întrebarea Apostolului Pavel: "Oare s-a împărţit Hristos?"
Cum ajunge cineva pradă înşelăciunii, se va lămuri la vreme. Aci, răspunzând celor
ce se ţin mai presus de Biserică şi sfinţi, e destul să le aducem
aminte înşelăciunea în care au căzut iudeii, ucigaşii drepţilor, primii
călători la iad cu Scriptura în mână, întrebându-i: Nu după Scripturi au
răstignit ei pe Dumnezeu?
Sursa: Ieromonah Arsenie Boca, „Cărarea împărăţiei”, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Române a Aradului, Deva, 1995, pp 15-16.
1.10.13
Cuvânt înainte la Albumul "Părintele Justin Mărturisitorul" – de Aspazia Oţel Petrescu: “Albumul Cristinei Nichituş Roncea este un elogiu adus frumuseţii divine, capabil să înfioare orice inimă”
Cuvânt Înainte
Arta autoarei a reuşit să surprindă vraja clipei fugare şi s-o înveşnicească în imagine, astfel că eu, cea care o privesc, înţeleg cât de mărit este Domnul Dumnezeu în vastitatea necuprinsă a Cerului şi în smerita Sa făptură şi până într-un fir de iarbă pe pământ. Căci într-adevăr, Albumul acesta este un elogiu adus frumuseţii divine şi este capabil să înfioare orice inimă, chiar şi pe aceea care nu cunoaşte miracolul tainic prin care Domnul Iisus se aşază pe altarele din bisericuţele pitite pe un picior de plai, lângă o gură de rai, aievea, ca şi în acest Album. Cercetaţi Albumul şi veţi cunoaşte bucuria cu care ne-nfăşoară harul frumuseţii, acea frumuseţe cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu Ţara şi pe lângă care trecem de-atâtea ori fără s-o luăm în seamă.
Cred ca ar fi o nechibzuinţă din partea mea să încep să desfăşor o analiză a imaginilor prezentate în Album, din care se detaşează chipul şi aura Duhovnicului. Albumul, în tot cuprinsul său, este un univers care se cere contemplat. Este cât se poate de explicit şi nu are nevoie de exegeze. Admiraţi-l simplu şi direct. Şi veţi desluşi frumuseţile lui multiple şi mirifice.
Mi-aş permite, totuşi, o remarcă: cred că nu este întâmplător (pentru că în lumea guvernată de Iisus nimic nu este întâmplător) faptul că autoarea a insistat mai mult pe imagini luate din Sfânta Mănăstire a Arhanghelilor, de la Petru Vodă. Aici, cu adevărat, ţie, care ai urcat până aici cu mari speranţe în suflet, ţi se deschide o uşă spre Cer. Dincolo de această uşă te aşteaptă acel păstor blând care-şi pune viaţa pentru oile ce au nevoie de îndrumare, de sfat şi de mângâiere. Vei afla nemijlocit că ai intrat în “tainica pustie a mântuirii” unde bunul Părinte Justin îşi aşterne ca pe o jertfă vindecătoare, de toate relele şi toate grele tale, întreaga sa viaţă. Şi o face fără timp şi fără odihnă, ca tu să te întorci în babilonul tău cu totul altul decât cel care-ai venit. Vei afla prin dragostea Părintelui unde-ai greşit şi care e calea pe care trebuie să-ţi îndrumi paşii ca să treci cu succes testele de iubire ce se vor ivi de aici înainte în drumul tău spre mântuire. Aici, lângă casa Domnului, înălţată tot din marea sa dragoste, tu, cel care ai urcat până aici, vei afla o bucurie nespusă, ştiind că te-a ascultat un adevărat ostaş al lui Iisus Hristos, care a luptat cu spada iubirii în mâna să aducă biruinţa binelui suprem asupra răului absolut. Un ostaş pe care îl vei recunoaşte oricând şi oriunde, fiind el plămădit din esenţa cea mai nobilă a neamului tău, creştin, ortodox şi românesc.
Răsfoind Albumul acesta vom afla şi vom înţelege cu toţii că este aşa, cum ne arată el. Înţelegem că este aşa din privirea înţeleaptă şi plină de căldură surprinsă de sora noastră Cristina atât de evident şi atât de copleşitor în ochii Părintelui Justin. Şi vom mai înţelege că iubirea de oameni a Părintelui Justin este atat de nelimitată încât chiar şi acum, când a plecat de lângă noi, ne va ajuta în continuare. Nu se va împiedica de pragul dintre vremelnicie şi eternitate. Ci dimpotrivă, îl va trece uşor şi lin, din neţărmurita sa dragoste pentru noi, ori de cate ori îl vom chema în ajutor. Şi aşa va fi.”
Aspazia Oţel Petrescu
6 Iulie 2013
ParinteleJustinParvu.Ro
Abonați-vă la:
Postări (Atom)