22.8.11

10 lucruri de stiut despre... Steagul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

Steagul lui Ştefan cel Mare a fost expus in mai multe muzee din România, urmând ca în aceste zile să fie prezentat la Chişinău. De asemenea aici este prezent textul rugăciunii concepute chiar de Ștefan cel Mare în cel de-al 43-lea an de domnie și brodată pe vestigiu care urmează să fie expus la Chișinău, cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova. Iată 10 lucruri de ştiut despre... steagul lui Ştefan cel Mare

1. Steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare a fost creat de călugări, timp de patru luni, între 1 ianuarie și 11 aprilie 1500. Sau, în alți termeni, în cel de-al 43-lea an de domnie a voievodului;
2. Vestigiul are brodată imaginea Sfântului Gheorghe, cu foițe de argint aurit, pe un fundal din mătase roșie;
3. Steagul a fost ținut pentru mai mulți ani de către călugării de pe Muntele Athos, care, în încercarea de a-l restaura, au turnat peste el clei de tâmplărie. În acest fel, au reușit doar să-l deterioreze;
4. Datorită unor posibile reacții nedorite ale particulelor de argint de pe broderie în contact cu aerul, steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare va fi adus într-o cutie securizată în care a fost introdus, în prealabil, un gaz inert;
5. Valoarea steagului liturgic al domnitorului Ștefan cel Mare a fost estimată la 7,5 milioane de euro;
6. Acest steag reprezintă una dintre foarte puținele piese de broderie bizantină târzie din secolele XIV-XV, care mai există, în prezent, la nivel mondial;
7. Pe una dintre fațetele steagului este inscripționată o rugăciune personală concepută chiar de către Ștefan cel Mare. Iată textul complet al rugăciunii: „O răbdătorule de patimi și purtătorule de biruință, Mare Gheorghe, întru necazuri și năpaste iute mijlocitorule și fierbinte ajutătorule, celor întristați bucurie nespusă, primește de la noi această rugăciune, a smeritului tău rob, a Domnului Ioan Ștefan voievod, prin mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovenești, păzește-l pe el nevătămat în veacul acesta și în cel ce vas ă fie, prin rugăciunile noastre ale închinătorilor tăi, ca să te slăvim în veci, amin. Și s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui 43.";
8. Steagul liturgic al lui Ștefan cel Mare va fi expus la Muzeul Național de Arheologie și Istorie a Moldovei, din Chișinău, între 27 august și 10 septembrie;
9. Steagul va fi transportat de la București la Chișinău cu ajutorul unui avion militar românesc;
10. Pentru această deplasare, vestigiul a fost asigurat de un consorțiu de asiguratori dintre care fac parte Lloyds Londra și compania de asigurări a Băncii Centrale Europene.

Sursa: Historia.ro

UDMR vrea să cucereasă Delta Dunării

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a dispus demiterea directorului Institutului de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării din Tulcea pentru că ar fi boicotat accesul firmelor membrilor UDMR la contractele de cercetare în domeniul mediului.

Gyorgy Deak, director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti, institut care are în subordine institutul din Tulcea, a dispus revocarea lui Romulus Ştiucă din funcţia de director al Institutului Delta Dunării.

În decizia de revocare semnată de Deak se precizează că aceasta a fost emisă la solicitarea ministrului Mediului Laszlo Borbely, fără să se precizeze motivele demiterii.

Demitere nemotivată

Zilele trecute, cei 100 de specialişti ai institutului din Tulcea au fost convocaţi la o şedinţă de directorul Deak, în care acesta le-a prezentat decizia de demitere a directorului Ştiucă (fără să o motiveze) şi de numire a lui Roman Pârvulescu, cercetător la Institutul de Cercetări Navale ICEPRONAV Galaţi, în locul acestuia.

Cercetătorii tulceni au fost avertizaţi ferm de directorul Gyorgy Deak să-şi limiteze, pe viitor, activităţile de cercetare doar la Delta Dunării , iar Institutul de Cercetări Marine din Constanţa doar la teritoriul Mării Negre, de celelalte probleme de cercetare privind mediul urmând să se ocupe institutul de cercetări din Bucureşti.

Cele trei institute de cercetări în domeniul mediului din Bucureşti, Constanţa şi Tulcea au fost unificate printr-o decizie a fostului ministru al Mediului Nicolae Nemirschi. Laszlo Borbely a declarat că "măsura de unificare a fost greşită", dar nu a schimbat-o. Borbely a impus ca cele trei unităţi de cercetare să aibe personalitate juridică, iar director coordonator a fost numit membrul UDMR Gyorgy Deak.

În timp ce unităţile de cercetare din Tulcea şi Constanţa au foarte multe contracte de cercetare şi obţin profit considerabil, institutul din Bucureşti, care are un număr dublu de angajaţi decât cele două institute la un loc, are o pierdere de două milioane de euro şi nu poate participa la licitaţii pentru obţinerea contractelor.

Cercetătorii din Tulcea spun că fostul director Romulus Ştiucă a refuzat să împartă lucrările de cercetare obţinute prin licitaţie de unitatea din Tulcea cu cercetătorii din Bucureşti şi a plătit cu funcţia.

Contract de trei milioane de euro, anulat de Ştiucă

Ştiucă se află în conflict de mai multă vreme cu liderii UDMR. În 2008, acesta a contestat şi a anulat o licitaţie trucată de ARBDD pentru un studiu de cadastrare a Deltei Dunării, care urma să fie efectuat de o firmă de apartament din Miercurea Ciuc.

Directorul Institutului Delta Dunării a dezvăluit, în instanţă, că, pe timpul mandatului de ministru al Mediului al UDMR-istului Attila Korodi, o firmă a unui lider UDMR din Miercurea Ciuc a câştigat ilegal un contract finanţat de Ministerul Mediului cu trei milioane de euro pentru cadastrarea Deltei.

Directorul Ştiucă i-a convins pe magistraţi că studiile de cadastrare propuse de membrul UDMR nu se pot face prin intermediul unor fotografii realizate din avion. Astfel, UDMR-istul a pierdut o afacere cu statul de trei milioane de euro, iar studiul cadastral al Deltei este realizat acum de specialiştii institutului din Tulcea, în urma unei noi licitaţii.

Sursa: Romania Libera
Autor: NECULAI AMIHULESEI

Urcus spre Vf Moldoveanu - Muntii Fagaras (FOTO si VIDEO)












Related Posts with Thumbnails