5.10.11

Cine a creat criza? Revista Capital: Pe cine dă vina teoria conspiraţiei - Evreii care "au creat" dezastrul financiar

Criza economică şi financiară are nevoie de vinovaţi, iar teoria conspiraţiei a reuşit să ofere pe tavă aceşti "vinovaţi", deşi responsabilitatea lor are mai mult sau mai puţin de-a face cu criza pentru că unii dintre ei nici nu sunt în funcţii de decizie deşi sunt personalităţi influente.
Pentru că data trecută am văzut că cei mai expuşi teoriei conspiraţitei sunt personalităţile care au legături cu lumea evreiască, datorită asocierilor directe care se fac cu lumea financiară.

Ca o continuare a materialului de săptămâna trecută, ne-am gândit să facem un clasament al evreilor care sunt cei mai expuşi ideilor elaborate de teoria conspiraţiei, deşi există lideri financiari care nu sunt evrei, aşa cum există, în mod firesc, evrei care nu ajung neapărat în elita financiară.

Ultimul pe această listă se află Mark Zuckerberg, tânărul fondator al celei mai prestigioase reţele de socializare din lume: Facebook. Paradoxal, Zuckerberg se consideră ateu, deşi a activat în frăţia Alpha Epsilon Pi, o fraternitate evreiască. Un programator australian a descoperit că Facebook îşi urmăreşte utilizatorii şi după ce aceştia ies din reţea. Un inginer software Facebook a negat informaţiile. Facebook a fost inclus în arsenalul conspiraţionist după ce au început să apară idei conform cărora reţeaua nu este altceva decât un instrument de pătrundere în zona privată a oamenilor.

Un alt evreu expus teoriei conspiraţiei este actualul preşedinte al Federal Reserve, Ben Bernanke, care, de asemenea, este născut într-o familie de evrei. Este unul dintre cei mai reputaţi şi avizaţi economişti din lume şi, conform informaţiilor publice, cunoaşte limba ebraică de la bunicul său care era profesor de limba ebraică.

Bernanke a fost expus ideilor teoriei conspiraţiei din cauza instituţiei pe care o conduce, care este cea mai puternică Bancă Centrală din lume.

Laureatul premiului Nobel Joseph Stiglitz a fost de asemenea născut în familia evreilor Charlotte and Nathaniel Stiglitz şi după ce a câştigat premiul Nobel pentru economie a fost frecvent ţinta atacurilor venite din zona teoriei conspiraţiei.

Un alt guvernator al Fed care este figură centrală a teoriei conspiraţiei este Alan Greenspan, despre care se spune că este omul care a pornit criza financiară. Interesant despre Greenspan este că vine dintr-o familie de evrei-români din partea tatălui şi de evrei-unguri din partea mamei.

A fost atacat şi de economişti de renume şi experţi din cauza faptului că a menţinut o politică monetară care a permis dezvoltarea creditelor de tip subprime, credite ce au dus ulterior la declanşarea crizei din sectorul imobiliar şi apoi a celei financiare.
Un alt economist vizat de teoria conspiraţiei este profesorul Paul Krugman, care a început să iasă în ultimul timp cu o serie de declaraţii care de care mai şocante. Ca să iasă din dezechilibrul economic pe care îl trăiește, America are nevoie de o sumă de bani echivalentă cu cea pe care a cheltuit-o în cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat laureatul premiului Nobel pentru economie. Pe cifre, Krugman arată că în Irak și Afganistan, americanii nu cheltuie mai mult de 1,2% din PIB, în timp ce în Al Doilea Război Mondial, cheltuielile în acest sens erau de peste 42%.

Pe locul al doilea se poziţionează nimeni altul decât celebrul economist Nouriel Roubini. Probabil că dacă nu ar fi venit criza financiară, ar fi rămas un simplu profesor universitar la Stern School. Dar pentru că s-a întâmplat să aibă dreptate, numele lui stârnește acum două tipuri de reacții: de admirație, de la cei care îl consideră un vizionar, sau de repulsie din cauza faptului că discursul său nu este îndreptat decât într-o singură direcție: aceea a falimentelor și a adâncirii crizelor. S-a născut într-o familie de evrei iranieni în capitala Turciei, după care a fost crescut la Teheran și la Tel Aviv. Puțini știu că Roubini a petrcut un an de zile la Universitatea ebraică din Ierusalim, înainte să facă economia în Italia.

Este ţinta speculaţiilor din zona teoriei conspiraţiei pentru că are numai estimări şi predicţii catastrofale şi, mai mult, a fost bănuit de multe ori de manipulare a pieţelor financiare prin declaraţii care au dus la prăbuşire a preţului aurului.

Cel mai vizat nume al teoriei conspiraţiei este nimeni altul decât investitorul american de origine maghiară George Soros. Acesta a fost chiar în centrul unuia din "documentarele"  teoriei conspiraţiei pe care le-am prezentat săptămâna trecută şi continuă să fie atacat de cei care împărtăşesc idei conspiraţionate. Motivul principal este că Soros a realizat o serie de inginerii financiare, plecând de la "spargerea Băncii Angliei" până la investiţii despre care teoria conspiraţiei spune că nu dau niciodată greş tocmai pentru că sunt voit manipulatoare.
Chiar dacă aceste lucruri dau de gândit multor amatori ai teoriilor conspiraţiei şi sunt aduse drept exemple, trebuie menţionate şi personalităţile care au ajuns în elita financiară mondială fără să aibă vreo legătură cu evreii. Este de ajuns să-l menţionăm pe miliardarul american Warren Buffett şi pe fostul secretar al Trezoreriei Americane Henry Paulson.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails