8.8.11

Varza a la Cluj: UDMR toaca, PDL fierbe!

Bine v-am regasit. De maine revin ploile dar azi va fi iar canicula, temperaturile maxime vor urca până la 35 de grade Celsius.
Atmosfera incinsa, mai ales la Cluj, unde infiintarea unei piete volante, de fructe si zarzavaturi, a rupt, smabata, alianta intre UDMR si PDL , la nivel local.
Scandalul a izbucnit vinerea trecuta cand, spune GANDUL , UDMR Cluj a ameninţat cu "întreruperea" protocolului de colaborare cu PDL la Cluj-Napoca dacă Primăria va finalize intentia de a deschide, sâmbătă, 6 august, o piaţă volantă în apropierea Bisericii Romano-Catolice "Sfântul Mihail" şi a Consulatului Ungariei, pe motiv că se lezează interesele "comunităţii maghiare".
La acel moment, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, spune sursa citata, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent al filialei, că, dacă protocolul se va rupe, consilierii locali ai Uniunii din Cluj-Napoca vor vota cum vor dori, chiar alături de USL si anunta ca : "Biroul Permanent al UDMR Cluj va decide întreruperea protocolului de colaborare cu PDL la nivelul municipiului Cluj-Napoca dacă Primăria va deschide, sâmbătă dimineaţă, o piaţă volantă pentru producătorii agricoli în Piaţa Unirii, lângă Biserica Romano-Catolică «Sfântul Mihail» şi în faţa Consulatului Ungariei. Se lezează, astfel, interesele comunităţii maghiare. Dacă sâmbătă, la ora 7.00, se deschide piaţa volantă în Piaţa Unirii, colaborarea UDMR cu PDL, coaliţia pe plan local, nu mai există. Tot grupul UDMR din Consiliul Local Cluj-Napoca va vota cum va dori, împreună cu USL sau cum vor ei. Mi se pare nefiresc să faci piaţă volantă în centrul Clujului, unde se ştie că sensibilitatea pentru locuitorii de etnie maghiară este mare". Potrivit lui Mate, în urma ruperii coaliţiei cu PDL la nivelul municipiului Cluj-Napoca, trei deputaţi ai UDMR Cluj ar putea să nu susţină, in Parlament, proiectele de lege ale coaliţiei.
“Primarul vrea piaţă volantă fără să ne consulte înainte. Dacă noi nu suntem pe picior de egalitate cu partenerii noştri, nu mai putem colabora", a mai spus Mate Andras.El a precizat că a încercat să vorbească atât cu preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, cât şi cu cel al filialei Cluj-Napoca, Sorin Apostu, fără niciun rezultat.
Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu si presedinte al PDL Cluj, anunţase, miercuri, că prima piaţă volantă din municipiu va fi deschisă, sâmbătă, în parcarea din Piaţa Unirii din centrul oraşului, unde producătorii de legume şi fructe din judeţ îşi vor putea vinde produsele, la preţuri mai mici decât în pieţele tradiţionale. Intentia municipalitatii este ca aceasta piaţa volantă, din centrul Clujul, sa fie deschisă în fiecare sâmbătă, până la sfârşitul lunii octombrie.

Piata a fost deschis sambata, in ciuda protestelor si amenintarilor UDMR Cluj, si, drept urmare, dupa cum anunta AGERPRES , preşedintele filialei UDMR Cluj, Mate Andras a anuntat, in aceeasi zi, ruperea protocolui PDL- UDMR: "Am decis că nu mai există nicio coaliţie pe plan municipal între PDL şi UDMR. Am constatat că nu există acea dorinţă ca măcar să recunoşti că poţi să greşeşti şi că poţi să renunţi la anumite idei. Nu trebuie înţeles greşit, nu piaţa în sine ne deranjează, ci procedura prin care s-au luat nişte decizii greşite în Cluj-Napoca. Nu am fost consultaţi nici când s-a decis montarea plăcuţei Iorga pe statuia lui Matei Corvin, n-am fost consultanţi când s-a ţinut acel festival Ursus în centrul Clujului, iar curtea bisericii a fost folosit ca toaletă publică", a declarat Mate Andras, în faţa pieţei volante care s-a organizat în spatele bisericii "Sfântul Mihail" din centrul municipiului Cluj-Napoca.
Potrivit liderului local al UDMR, "de multă vreme există o necomunicare între cele două formaţiuni, ceea ce înseamnă, practic, că Uniunea nu reprezintă, de fapt, un partener şi prin urmare coaliţia nu funcţionează în Cluj-Napoca". Mate, care este şi liderul grupului de deputaţi ai UDMR, a mai spus că, deşi la Bucureşti nu există încă tensiuni între cele două formaţiuni, dacă din teritoriu vin asemenea semnale ele pot avea ecouri şi la nivel naţional.

Primarul Sorin Apostu, a declarat insa, pentru MONITORUL DE CLUJ , că piaţa volantă care a dus la ruperea coaliţiei cu UDMR la nivel local, nu ar trebui să constituie motiv de dispută politică: “Această piaţă nu este făcută pentru un partid politic, ci pentru cetăţeni, care cumpără, şi pentru producători, care au unde să vândă produse româneşti. Este timpul să arătăm un pic de respect pentru cei care ne votează şi să lăsăm la o parte orgoliile politice. Trebuie să trecem la fapte pentru oameni. Eu sunt deschis la discuţii şi sunt dispus să găsesc şi alte locaţii în Cluj-Napoca pentru a crea astfel de pieţe”, a declarat Apostu. Potrivit acestuia, cinci din cei 28 de producători prezenţi în piaţa volantă, sâmbătă, erau de etnie maghiară, ceea ce este o dovadă a faptului că iniţiativa a fost în beneficiul tuturor clujenilor, indiferent de etnie.


ADEVARUL crede insa ca scandalul de la Cluj are conotatii mai adanci si consemneaza ca ruperea protocolului la nivel local şi demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, i-ar fi pus pe jar pe democrat-liberali şi pe liderii Uniunii. Regionalizarea, statutul minorităţilor şi măsurile de austeritate sunt alte teme care au făcut ca relaţia PDL-UDMR să dea în clocot.
Piaţa volantă de la Cluj, mai spune sursa citata, pare sa fi fost “ picatura care a umplut paharul”.
„Ruptura" de la Cluj va fi discutată astăzi în şedinţa coaliţiei, care va aborda şi alt subiect „dureros" pentru UDMR: regionalizarea. Potrivit deputatului democrat-liberal Sulfina Barbu în cadrul reuniunii de astăzi vor fi discutate soluţiile comisiei înfiinţate în coaliţie pentru depăşirea dezacordului existent între PDL şi UDMR în privinţa „redesenării" hărţii României, urmând ca regionalizarea să fie aplicată după alegerile din 2012. Până în prezent, viziunea PDL privind reîmpărţirea administrativă, susţinută puternic şi de şeful statului, a fost tratată cu refuz categoric de UDMR.

In ultima vreme, mai spune sursa citata, Ameninţările cu „divorţul", din partea UDMR s-au indesit. De pilda, după ce iniţiativa deputatului independent Mircia Giurgiu, care elimina din Legea educaţiei obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor, a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, liderii UDMR au luat foc. Ei au spus că, în cazul în care această propunere va trece şi de Senat, Uniunea este dispusă să iasă de la guvernare. „Scântei" au ieşit şi după ce statutul minorităţilor a rămas peste vară la Camera Deputaţilor, deşi în protocolul semnat de formaţiunile din coaliţie, proiectul ar fi trebuit să fie finalizat până la sfârşitul sesiunii parlamentare.
Tensiune a creat în relaţia dintre cele două formaţiuni şi actualul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu. În aprilie, înainte de a pleca de la Cotroceni, fostul consilier prezidenţial a declarat că UDMR este o formaţiune „tolerată", dar pe care nimeni nu are interesul să o distrugă, fiind „un partener comod de guvernare", însă cu un potenţial limitat acum şi în scădere pe termen lung.

“Boc aşteaptă "înţelepciune şi echilibru" din partea liderilor PDL şi UDMR Cluj-Napoca “ , titreaza MEDIAFAX , care consemneaza declaratia premierului in legatura cu scandalul de la Cluj:"Eu cred că cei de la nivelul municipiului Cluj-Napoca vor avea înţelepciune şi echilibrul necesar să găsească soluţii, pentru că întotdeauna cu echilibru şi înţelegere se găsesc soluţii la problemele cu care o comunitate se confruntă. Am încredere în cei de la Cluj “ Acesta a mai spus că, dacă va fi nevoie, situaţia va fi discutată şi în şedinţa de azi a coaliţiei, dar că el crede că problema va fi rezolvată la nivel local.


Pun punct aici si, pana maine, numai bine a va fie!

Sursa: Ziare.ro  
Autor: MARIA PETRASCU 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails