25.8.09

Raport: Gripa porcina ar putea provoca pana la 90.000 de decese in SUA. In Romania se estimeaza ca varful imbolnavirilor va fi in feb-aprilie 2010

Gripa porcina ar putea contamina pana la jumatate din populatia americana in toamna si la iarna si ar putea provoca pana la 90.000 de decese, au anuntat luni consilierii presedintelui Barack Obama, informeaza, marti, NewsIn.
Conform celui mai plauzibil scenariu privitor la evolutia impactului gripei in SUA, organismul care il consiliaza pe presedinte in domeniul stiintific, PCAST (President's Council of Advisors of Science and Technology-n.r.) anticipeaza ca epidemia ar putea infesta "30-50% din populatia americana in toamna si la iarna, 20-40% dintre americani prezentind simptome (60-120 milioane), dintre care mai mult de jumatate vor cauta tratamente", explica raportul.
Pana la 1,8 milioane de persoane ar putea fi spitalizate, dintre care pana la 300.000 vor avea nevoie de tratament intr-o unitate de terapie intensiva. "Acesti pacienti foarte bolnavi ar putea ocupa intre 50 si 100% dintre paturile unitatilor de terapie intensiva din regiunile afectate in perioada de varf a epidemiei, ceea ce ar duce la tensiuni puternice in aceste unitati, care functioneaza deja aproape la capacitate maxima in perioada normala", subliniaza raportul.

Epidemia de gripa porcina ii va afecta mai ales pe copiii si tinerii din SUA

Epidemia "ar putea provoca intre 30.000 si 90.000 de decese in SUA, cu o concentrare a cazurilor in randul copiilor si tinerilor adulti". Varful epidemiei s-ar putea inregistra la jumatatea lunii octombrie. Vaccinul nu va fi disponibil pana atunci si sunt necesare mai multe saptamani pentru ca oamenii sa dezvolte o imunitate, subliniaza raportul.
Potrivit raportului, "este putin probabil ca H1N1 din 2009 sa semene cu pandemia din 1918-1919", dar "actualul virus constituie o amenintare grava pentru sanatatea publica, iar gravitatea impactului sau va depinde mult de comportamentul persoanelor".
Sunt reiterate sfaturile clasice: "spalarea frecventa a mainilor, izolarea pe perioada bolii", lucruri cruciale, potrivit raportului, care pledeaza si pentru "campanii intense de educare si reguli mai flexibile in companii si scoli, pentru facilitarea absenteismului necesar in cazul imbolnavirii". "Virusul H1N1 poate afecta toate aspectele vietii noastre, de la economie la securitate interna, trecand prin domeniul educatiei", a declarat secretarul pentru securitate interna, Janet Napolitano.

In 2010, gripa porcina ar putea lovi patru milioane de romani

Ingrijorari si pentru Romania.

Specialistii avertizeaza ca numarul infectarilor cu A/H1N1 din tara noastra va creste simtitor in anul urmator. "Varful" imbolnavirilor va fi, cel mai probabil, in februarie-aprilie 2010, a declarat, recent, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Geza Molnar. "Daca pana in luna decembrie vom avea sub 1.000 de cazuri, nu ma ingrijoreaza. 'Varful' va fi undeva prin februarie, martie sau chiar aprilie 2010", a precizat secretarul de stat.
Molnar a declarat ca, daca gripa noua va continua sa se extinda, atunci este posibil ca, pana la sfarsitul sezonului epidemic, intre 15 si 20% din populatia Romaniei, adica 3-4 milioane de persoane, sa se im­bolnaveasca.

Sursa: Ziua Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails