17.9.09

Evolutionism în gimnaziu. Un cuvant al Sf. Teofan Zavoratul despre educatie

Agresiunea mai mult sau mai puţin discreta asupra scolii continuă. După ce deschiderea şcolii a avut loc de Înălţarea Sfintei Cruci (recunosc, eu n-am fost la şcoală, pentru că am fost la Aiud să mă închina sfinţilor închisorilor; spre deosebire de colegii mei care, din cauza suprapunerii deschiderii şcolii cu Sfânta Liturghie, au început noul an şcolar fără binecuvântare), am aflat că Remus Cernea, candidatul “verde”, ateul de serviciu, face legea în învăţământul românesc. Postez mai jos “Evoluţionism şi la gimnaziu”, pe care l-am găsit pe http://doarortodox.wordpress.com, după care redau un cuvânt al Sfântului Teofan Zăvoratul despre educaţie.

2008

“În urma reformei curriculare pentru învăţământul liceal, programele şcolare de biologie, aprobate în 2006, au fost elaborate în spiritul evoluţionismului, respectându-se legile şi principiile acestuia. În plus, Comisia Naţională de Biologie, care a adoptat noile modificări, a hotărât introducerea unor teme actuale, precum Genomica, Genetica umană, Ecologia umană.”.

În manuale din clasa a IX-a există capitolul “Diversitatea lumii vii”, unde se studiază grupele de vieţuitoare începând cu formele unicelulare şi continuându-se cu organismele pluricelulare. Totodată, în manualul lui Gheorghe Mohan se fac referiri la principiile evoluţioniste elaborate de Cuvier, Lamarck, Darwin, a mai spus Suciu.

În clasa a X-a se studiază “structura şi funcţiile fundamentale ale organismelor vii”, explicate pe principiul evoluţiei de la simplu la complex, iar la clasa a XII-a se studiază, spre exemplu, “Organizarea materialului genetic: Genomica comparativă – stabilirea relaţiilor evolutive existente între diferitele grupe de organisme”, a adăugat consilierul.

Reintroducerea în şcoli a teoriei evoluţionismului şi abordările filosofice critice faţă de religie a fost cerută Ministerului Educaţiei de către Federaţia European Humanist, care deja a strâns semnături de susţinere de la profesori, biologi şi cercetători.

În cadrul campaniei privind reintroducerea teoriei evoluţiei şi a abordărilor filosofice critice faţă de religie în programa de biologie, respectiv filosofie, “Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă” a primit deja semnături de sprijin din partea unor biologi, profesori şi cercetători, dar şi a unor persoane fizice sau organizaţii neguvernamentale din numeroase ţări, susţine într-un comunicat directorul European Humanist Federation (EHF), Remus Cernea.

2009

Iata ca guvernantii nostri foarte receptivi si sensibili la apelurile acestor organizatii nu pierd vremea si negociaza in aceste zile introducerea unui capitol special intitulat “Evolutionism” la materia Biologie de clasa a VIII-a.

In clasa a VIII-a pana acum elevii studiaza o singura ora de biologie pe saptamana, despre ecologie. Se vrea ca in acest important ultim an de gimnaziu materia sa nu fie atat de aglomerata la anumite discipline. Asa s-a si intamplat, dar probabil ca sunt multi elevi care nu urmeaza studiile liceale si de aceea raman cu anumite “lipsuri” in educatie.

Este mare pacat ca traim aceste vremuri in care se pune la indoiala utilitatea orei de religie, dar in care acceptarea ereziilor evolutioniste “Originea şi evoluţia omului, Formarea raselor umane, Dovezi ale geneticii moleculare în procesul de umanizare” nu reprezinta nicio problema

A suflat Dumnezeu suflare de viaţă şi a luat fiinţă omul după chipul lui Dumnezeu. Aşa se întâmplă şi la cea de-a doua naştere: prin suflarea Dumnezeiescului Duh, despre care nu se ştie de unde şi cum vine, se pun temeiurile vieţii noi şi se reface chipul lui Dumnezeu. Acesta este punctul de plecare; de acum încolo începe truda înălţării chipului la desăvârşita asemănare. Acest chip, renăscut de către Duhul lui Dumnezeu după chipul Ziditorului, se preschimbă din slavă în slavă, dar nu fără lucrarea noas­tră: ale noastre sunt truda şi osteneala, dar Dumnezeu zideşte şi face să crească cu harul Preasfântului Duh, prin credinţa în Domnul. Iată idealul şi mijlocul de a da fiinţă în noi înşine chipului şi asemănării lui Dumnezeu! Şi câte nu se scriu şi nu se vorbesc în ziua de azi despre educaţie! Cu toate astea, ea este lămurită în puţine cuvinte de cuvântul lui Dumnezeu. Tu doar apucă-te să înfăptuieşti ceea ce este poruncit, şi educaţia ta va ajunge singură la ţel. Aceasta este calea de educaţie a lui Dumnezeu; ea însă nu înlătură căile omeneşti, dimpotrivă, le îndreptează şi le încununează cu reuşită. Atunci însă când nu sunt urmate decât căile omeneşti, educaţia este de obicei neîn­destulătoare, nedeplină şi nu arareori strică de tot pe cei educaţi; iar apoi, toată viaţa lor merge strâmb. Acolo unde se înmulţesc cei educaţi strâmb şi societatea începe să devină din ce în ce mai strâmbă - şi ca viaţă, şi ca ve­deri. Sfârşitul este strâmbătatea de obşte: unul e putred într-o parte, altul în alta.( Sf. Teofan Zavoratul)

Un comentariu:

  1. Ia mai terminati si voi cu religia asta !! Fiecare este credincios in stilul lui. Biserica este o institutie si sa va spun mai direct m-am saturat!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails