8.9.09

Programul - Smart dust sau “Wireless Sensor Networks in Motion”? –praful inteligent aruncat din avioane– Pentru cine lucreaza românii?

La 30 de ani, a castigat premiul Christiaan Huygens 2009 pentru cea mai buna teza de doctorat din Olanda. Inca din facultate i-au placut retelele de calculatoare. A absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, a studiat la Paris si ulterior a urmat studiile doctorale la Universitatea Twente din Olanda. Raluca Marin-Perianu explica pentru HotNews.ro despre ce este vorba in lucrarea ei de doctorat si ce inseamna acest premiu in cariera ei.

Despre ce este vorba in proiectul “Wireless Sensor Networks in Motion”?

Domeniul de cercetare “Wireless Sensor Networks” dateaza din jurul anului 2000, cand s-a conturat viziunea “Smart Dust”. “Smart Dust” se refera la contruirea unor platforme miniaturale, cu memorie, procesor si o serie de senzori atasati. Se prefigura ca mii si milioane de astfel de senzori vor fi aruncati din avion peste anumite zone geografice de interes.

Senzorii plasati astfel arbitrar s-ar auto-configura intr-o retea wireless si ar colecta date pe care le-ar transmite la un punct central pentru prelucrare. Aplicatiile initiale au fost in domeniul militar, dar apoi s-au extins in multiple alte domenii: biologie, geofizica, platforme industriale, transport si logistica, sanatate, sport etc.
Pornind de la aceasta viziune, cercetarea in domeniu a produs multe rezultate in ceea ce priveste algoritmii necesari pentru o astfel de operare nesupervizata. In general, acesti algoritmi au fost proiectati pentru retele statice de senzori.

Lucrarea mea de doctorat “Wireless Sensor Networks in Motion” are ca scop proiectarea unor algoritmi pentru retele dinamice, avand in vedere faptul ca traim intr-o lume in miscare. Senzorii se pot atasa pe obiecte, animale, pot fi purtati de oameni (se lucreaza chiar la inglobarea lor in textura hainelor). In acest mod, senzorii vor caracteriza mediul inconjurator, incluzand proprietati ale miscarii obiectelor/oamenilor, si se vor auto-organiza pentru a putea genera alarme sau chiar pentru a actiona in cazul unor situatii periculoase/nedorite.

Continuarea la:

http://student.hotnews.ro/stiri-burse_stagii-6086504-interviu-raluca-marin-perianu-rogram-serios-cercetare-doar-implicarea-organismelor-guvernamentale-partenerilor-industriali.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails