8.10.09

Fiica unui mare legist roman, persecutat de comunisti pentru curajul sau de a demasca masacrul de la Katyn, cere despagubiri (VIDEO)




In timp ce Traian Basescu s-a multumit doar sa condamne comunismul fara a intreprinde masuri reparatorii pentru cei ce au avut de suferit de pe urma regimului comunist, victimele isi cauta dreptate in salile de judecata.
Astfel a procedat si fiica unui renumit legist roman care a demascat un mare masacru din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Doctorul si familia lui au indurat atunci sentinte grele in Romania, aflata sub papucul Rusiei, informeaza Pro TV.
Soarta unuia dintre marii legisti romani, Alexandru Birkle, a fost pecetluita in 1943, cand a fost trimis in Rusia, in padurea de la Katyn, sa investigheze alaturi de 11 colegi europeni moartea a 20.000 de polonezi ucisi in 1940. Au dat un verdict dur, care i-a costat: au dovedit ca rusii erau cei vinovati.
Pentru familia Birkle abia incepea cosmarul. Sovieticii, care incercau sa convinga lumea ca germanii au pus la cale masacrul, au inceput vanatoarea pentru prinderea legistului. In 1948, l-au condamnat in lipsa la 20 de ani de munca silnica si i-au confiscat averea.
Alexandru Birkle a reusit sa fuga in Statele Unite. A murit in 1987, la New York, la varsta de 90 de ani. Pentru sotia si fiica sa, calvarul a continuat in inchisori si lagare de munca.
Astazi, dupa 60 de ani, femeia vrea ca statul roman sa plateasca pentru ca viata familiei sale a fost schimbata complet. Cere zece milioane de lei, dar spune ca si cateva scuze i-ar fi de ajuns. Procesul va incepe la Tribunalul Bucuresti.

Ziua Online

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails