20.11.09

O NOUA INSTITUTIE MAMUT, in Romania, care aminteste de Era Tehnotronica: Centrul National de Supercomputing

Combaterea terorismului electronic si simularea proceselor complexe nucleare sunt cateva din atributiile Centrului National de Supercomputing (CNS), o noua institutie publica infiintata prin Hotarare de Guvern, a anuntat joi Ministerul Comunicatiilor. De altfel, luna trecuta, ministerul a lansat pe SEAP o licitatie de 1,6 milioane euro (fara TVA) pentru o platforma hardware care sa sustina mai multe aplicatii aliniate obiectivelor MCSI. Saptamana trecuta, ministerul a restructurat ASSI, operator national al sistemelor de guvernare electronica, atributiile fiind preluate de alte doua noi centre nationale.

CNS este o institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Comunicatiilor (MCSI) finantata din venituri de la bugetul de stat si din venituri proprii.

“Partile integrate centrului vor include atat calcul de inalta performanta pentru cercetari interdiciplinare complexe dar si o sustenabila baza tehnologica si educationala”, a declarat Gabriel Sandu, ministrul telecomunicatiilor.

Centrul National de Supercomputing va avea urmatoarele atributii: combaterea terorismului electronic, prevenirea si minimizarea efectelor dezastrelor naturale si tehnologice, simularea proceselor complexe nucleare, realizarea de simulari de politici social-economice, modelarea si analiza factorilor de influenta a mediului in vederea eficientizarii protectiei acestuia. Centrul va functiona cu un numar de 20 de posturi.

Activitatea CNS va fi coordonata de un director general ajutat de un director general adjunct, numiti prin ordin al ministrului comunicatiilor, pe baza de concurs organizat conform procedurii interne MCSI.

Licitatie "Supercomputing" de 1,6 milioane euro (fara TVA), lansata luna trecuta

De altfel, la mijlocul lui octombrie ministerul Comunicatiilor a lansat o licitatie deschisa pentru "implementarea unei platforme hardware performante care sa sustina eficient exploatarea a unei largi varietati de aplicatii aliniate obiectivelor strategice ale Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale", contract finantat din bani publici (bugetul MCSI) in valoare estimata de 1,6 milioane euro (fara TVA), potrivit unui anunt publicat pe Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP).

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 4 decembrie 2009.

ASSI, restructurata prin infiintarea a doua Centre nationale

Saptamana trecuta, ministerul Comunicatiilor a anuntat restructurarea Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), toate atributiile si sistemele operate de ASSI urmand a fi preluate de "doua centre nationale, organizatii suple si eficiente, apte sa dezvolte accelerat solutiile strategice de guvernare electronica (Sistemul Electronic de Achizitii Publice, Sistemul Electronic National, Punctul de Contact Unic electronic, Sistemul informatic pentru atribuirea electronica a autorizatiilor de transport, Ghiseul Virtual de Plati etc)".

Cele doua centre nationale nou infiintate in acest sens sunt Centrul National de Management pentru Societatea Informationala si Centrul National “Romania Digitala”. Primul va gestiona si opera Sistemul Electronic National, Sistemul Electronic de Achizitii Publice, Sistemul informatic pentru atribuirea electronica a autorizatiilor de transport si Ghiseul Virtual de Plati in timp ce al doilea centru va asigura implementarea Punctului de Contact Unic electronic.

Oficialii MCSI au mai explicat ca "alocarea sistemelor pe cele doua centre nationale s-a facut in baza analizarii competentelor si resurselor necesare, urmarindu-se reducerea cheltuielilor in contextul crizei economice actuale si cu respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Schimbarile organizationale si structurale vor avea loc minimizand costurile sociale si impactul asupra intregului personal al ASSI".

Sursa:

http://www.hotnews.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails