MIGRENE PUTERNICE
1. DECOCT DE CRETISOARA — are un efect calmant dovedit, putand fi utilizat cu succes chiar si in cazul migrenelor puternice. Puneti 40 g planta uscata si maruntita intr-un litru de apa rece. Fierbeti amestecul timp de 20 minute, apoi acoperiti vasul si mai lasati la infuzat inca 10 minute. Strecurati si beti cate 2–3 cani pe zi, la nevoie.
2. O BAIE CU HAMEI linisteste garantat.
Baia generala cu decoct de hamei are un extraordinar efect calmant, fiind recomandata cu precadere in migrenele de origine nervoasa.
Fierbeti 50 g seminte de hamei in 3 litri de apa 10 min. Acoperiti vasul pentru 20 minute, intre timp dati drumul la apa sa curga in cada (t– 37–38 C).
3. MUSTARUL. O lingura de mustar nepisat de 3 ori pe zi cu o ora inainte de masa (curata stomacul, intestinele, precum si canalele sanguine si impotriva ametelilor si migrenelor).
4. ALINAREA DURERILOR: fierbeti ½ kg cartofi in coaja pana se inmoaie. Pasati-i si intindeti-i pe o panza; aplicati apoi acest bandaj pe zona afectata si infasurati totul cu o patura de lana. Se schimba daca s-a racit complet.
5. DURERI DE CAP - se pun legatori, cat poti suferi de calde, cu tufe (tulpina) de musetel fierte.
- se spala pe cap cu fiertura de feriga, se leaga pe frunte frunze de catusnica, batute si amestecate cu untura sau se spala cu fiertura de dumbat.
- se bea ceai de izma si de tei. Se spala pe cap cu otet de vin. Se leaga tamplele cu morcovi sau cartofi rasi pe razatoare sau cu faina de mustar inmuiata in apa rece.
- se ia albusul de ou, se rade sapun bun intr-insul, potrivit cu albusul, se bate bine (spuma) cu 2 lingurite de ulei si iar se mai bate apoi. Dupa aceea se adauga o lingurita de spirt, se amesteca putin si se lasa pana se corasleste; apoi se ia ce-i deasupra si se pune pe cap.
6. DURERI DE CAP — MIGRENE.
- Varza cruda — luati primele 2 frunze care invelesc capatana, taiati-le fasii egale, late cam de 6–8 cm si puneti-le pe frunte in straturi, fixandu-le cu un batic.
- Inhalatii cu otet de mere — puneti intr-un vas otet de mere si apa, in parti egale; asezati la foc si cand incep sa iasa vapori, tineti capul deasupra si inhalati.
- ceai — menta, levantica, iasomie. Se face o infuzie dintr-o lingurita de plante la o cana de apa. Se beau 2 cesti pe zi.
7. DURERI DE CAP - infuzie de levantica. Se toarna 250 ml de apa clocotita peste 3 lingurite de flori uscate, se strecoara dupa cateva minute, se indulceste cu miere de salcam. Se pot bea pana la 3 cani pe zi, in cazul durerilor persistente.
8. TINCTURA ANTIMIGRENA — se umple o sticla de 1 litru cu flori proaspete de coada soricelului. Se toarna peste ele alcool de 40º si se lasa 2 saptamani intr-un loc insorit, agitandu-se frecvent. Apoi se strecoara si se pune intr-un vas curat de culoare inchisa cu dop. Se iau cate 10 picaturi dimineata, pe stomacul gol, dizolvate in apa, si alte 10 seara.
9. ULEIURILE ESENTIALE
- de menta — inhalati substantele degajate direct din sticla;
- de sovarf sau levantica;
- eucalipt: masati tamplele cu 2–3 picaturi de ulei extras din acest arbore exotic.
10. DUREI DE CAP, AGITATIE, NERVOZITATE — 2 linguri de muguri de brad peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Acoperiti vasul, iar dupa 15 minute strecurati ceaiul si consumati-l indulcit cu miere.
INSOMNII
1.INSOMNIE SI DURERI PUTERNICE DE CAP: se bea cate o 1/2 pahar de suc de cartofi cu 30 minute inaintea pranzului si a micului dejun. Cura dureaza 3 saptamani.
2. Cate un pumn de frunze si flori de busuioc, coada soricelului, sunatoare si musetel si amestecati-le bine. Apoi infuzati 2–3 linguri de plamada intr-un litru de apa. Se beau 4 cani pe zi, una inainte de culcare.
3. Macerat de roinita — se pun 30 g de planta uscata si maruntita intr-o ½ l de apa rece. Se lasa vasul acoperit 12 ore pentru macerare, apoi se strecoara. Se ia in doze mici, pe parcursul zilei. Urmati acest tratament mai multe seri la rand.
4. Talpa gastii — 15 g (planta) lasata la infuzat in 250 ml apa fiarta, se bea in fiecare seara.
5. Tinctura de paducel — se ia 1 lingurita tinctura dizolvata in 100 ml apa, de 4 ori pe zi, inainte de mesele principale si de culcare.
6. Se pune intr-un pahar cu lapte caldut, un varf de cutit de scortisoara pisata, o lingurita de miere, preferabil de tei. Se amesteca bine, pana cand se dizolva complet mierea. Se consuma intreaga cantitate inainte de culcare.
7. Sa se faca seara scaldatoare cu fiertura de tot felul de flori adunate, de pe camp si de prin gradini. Este un leac sigur si pentru copii.
8. Bai cu flori de tei, in fiecare seara. Se face infuzie din 150 g flori de tei la 3 litri de apa clocotita. Se acopera vasul pentru 20 minute, apoi se strecoara. Se toarna ceaiul in cada.
9. Macerat de valeriana — lasati la macerat o lingurita de rizomi si radacina, intr-o ceasca de apa calduta pentru 8 ore. Strecurati, indulciti cu miere si beti lichidul obtinut inainte de culcare.
extras din numarul 8 al revistei Atitudini
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu