Surpriza: marea majoritate a medicilor ieseni refuza vaccinul impotriva AH1N1. La Neurochirurgie, de exemplu, nimeni nu a acceptat sa fie vaccinat, desi medicamentul este gratuit. La Spitalul de Copii, din cele 500 de doze pentru cadre au fost utilizate doar 78. Ce argumente au medicii care refuza vaccinarea? Ce replica cei care s-au imunizat? La Iasi au fost aduse 78.000 de doze de vaccin. Ce ar trebui sa faca ceilalti ieseni - elevi, studenti sau alte categorii - care au dreptul
la acestea?
Medicii nu se inghesuie sa isi faca vaccinul pandemic. In spitalele iesene nici macar un sfert din personalul angajat nu a solicitat vaccinul impotriva gripei H1N1, care este gratuit. Daca la Spitalul de Pneumoftiziologie s-ar fi consumat cele 100 de doze comandate initial, la Spitalul de Neurochirurgie nu a fost facut nici un vaccin. La Spitalul CFR abia au fost solicitate dozele, iar la Ambulanta nici nu s-a facut inca repartitia. Parerile medicilor sint impartite. Unii sustin ca nu se vor vaccina pentru ca nu au fost informati indeajuns, altii spun ca vaccinul este singura forma de protectie, absolut necesara.
Clasamentul spitalelor
Chiar daca la Directia de Sanatate Publica au fost aduse 78.000 de doze de vaccin pandemic, in spitale au ajuns doar citeva sute. Medicii nu au solicitat dozele, iar directorii spitalelor sustin ca inca se chinuiesc sa ii convinga. Cum nici un angajat nu poate fi fortat sa se vaccineze, ramine doar ca seful de clinica si medicul epidemiolog sa recomande vaccinul si sa ii explice necesitatea si riscurile.
Cele mai multe doze de vaccin, 500, au ajuns la Spitalul de Copii "Sf. Maria", unde lucreaza peste 1.200 de angajati. Nu au fost folosite insa toate. "Din cele 500 de doze au fost utilizate 78 pina acum", a declarat dr. Catalina Ionescu, purtator de cuvint al spitalului.
Pe locul 2 in topul vaccinurilor comandate se situeaza Spitalul de Recuperare. Aici numarul dozelor este de 350, iar vaccinarea se va face etapizat, ca in toate spitalele. "Pina acum s-a vaccinat 10% din personal, si speram sa ajungem la 60% in final", a spus dr. Raluca Filimon, medicul epidemiolog. Prin urmare, aici s-au vaccinat aproximativ 50 de persoane din cele peste 500 angajate.
La Spitalul de Pneumoftiziologie, unde sint peste 400 de angajati, au fost comandate 100 de doze pentru inceput. "Din cite stiu eu au fost utilizate toate, insa nu am datele exacte acum", a explicat Dumitru Filipeanu, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie.
La Maternitatea Elena Doamna, unde personalul este format din 200 de persoane, au fost comandate tot 100 de doze, dar au fost utilizate doar aproximativ 10, spun doctorii.
La Maternitatea "Cuza Voda", unde lucreaza aproximativ 600 de persoane, au ajuns tot 100 de doze. "In prima saptamina a campaniei au fost utilizate 50 de doze de vaccin", a precizat dr. Madalina Despa, medicul epidemiolog al maternitatii. Tot 100 de doze au fost comandate si la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", unde au fost folosite pina acum 40. Aici lucreaza peste 400 de angajati.
"Zero" la Neurochirurgie
La Spitalul "Sf. Spiridon" au fost utilizate 50 din cele 100 de doze aduse, tocmai pentru ca personalul trebuie sa fie informat, spune directorul. Astfel, din cei aproape 1.800 de angajati, doar 50 au dorit sa se vaccineze.
"Problema nu este cite vaccinuri am comandat, pentru ca de la Directia de Sanatate putem lua oricite avem nevoie. Problema este ca personalul trebuie sa decida daca doreste sau nu vaccinul si incercam sa ii convingem. Le explicam care sint riscurile si beneficiile si, prin urmare, merge greu campania. S-au vaccinat cei din Terapie Intensiva si Primire Urgente, unde pericolul este mai mare", a declarat ec. Ioan Birliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon".
Daca in general in spitalele iesene procentul celor vaccinati este de maximum 20%, la Spitalul de Neurochirurgie este 0, iar angajatii sint peste 500. "Au fost aduse 100 de doze si nu a fost utilizata nici una pina acum", a mentionat dr. Dana Turliuc, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
Nici la spitalul CFR nu s-a vaccinat nici un angajat pina acum, insa reprezentantii spun ca va incepe campania si la ei in spital. "Am terminat repartitia si, din cei 460 de angajati, doar 40 au dorit vaccinul. Il vom primi zilele urmatoare de la Directie", a spus dr. Petruta Drugociu, medicul epidemiolog al Spitalului CRF.
Daca aici abia a fost finalizata repartitia, la Serviciul Judetean de Ambulanta aceasta nici nu a fost inceputa inca. "Nu am inceput repartitia si nu stim citi angajati vor dori sa se vaccineze. O sa luam dozele de la Directie cind vom sti cite sint necesare", a afirmat dr. Radu Calistru, purtator de cuvint al Serviciului de Ambulanta. In cadrul Ambulantei lucreaza aproximativ 500 de persoane.
Parerile medicilor
Parerile medicilor sint impartite in privinta vaccinului. Unii sustin ca nu au fost informati indeajuns, altii spun ca este absolut necesar, atit pentru protectia lor, cit si a pacientilor care ajung in spitale.
"Informatiile au fost contradictorii. In postura de pacient am dreptul sa fiu informat, dar cred ca au fost deficiente de comunicare. Eu personal nu mi-l voi face. Nu am zis daca este bun sau rau, dar cine raspunde pentru acest vaccin?", se intreaba dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU din cadrul Spitalului de Urgente "Sf. Ioan".
Pe de alta parte, alti medici sustin ca ei trebuie sa se informeze singuri, tocmai pentru a proteja pacientii. "Este rusinos sa apara un doctor si sa spuna ca nu a fost informat indeajuns. Este datoria noastra profesionala sa ne informam, si cred ca este o dovada de responsabilitate sa facem acest vaccin, mai ales noi, medicii", a explicat dr. Petruta Drugociu.
Urmeaza etapa a doua
Agentia Nationala a Medicamentului a avizat vaccinul pentru gripa de tip H1N1 produs de Institutul Cantacuzino din Bucuresti, iar distributia a inceput in zonele unde sint focare.
Conform conducerii DSP, prima etapa a vaccinarii va avea loc pina miine. Prioritatile au fost reprezentate de catre personalul medico-sanitar si cel din politie si armata. Au urmat studentii de la facultatile si colegiile de stat si private, precum si cei din scolile postliceale, cursurile de zi. In scoli elevii au fost vaccinati doar daca au avut cel putin 16 ani.
A doua etapa de vaccinare va avea loc in perioada 11-31 ianuarie 2010, cind vor primi vaccinul toti elevii sub 16 ani. Pacientii cu boli cronice vor beneficia de vaccin in ianuarie si februarie anul viitor. Dozele cadrelor medicale care au refuzat sa se vaccineze se vor intoarce la Directia de Sanatate Publica.
---------
Si elevii si studentii refuza masiv vaccinul
Medicii si asistentele din scolile iesene administreaza in paralel doua tipuri de vaccinuri: pentru gripa H1N1, pentru elevii de peste 16 ani, si pentru cancerul de col uterin, la fetitele din clasele VI-VII. Nici unul dintre vaccinuri nu este insa dorit de elevi.
De exemplu, la Colegiul National Emil Racovita s-au administrat pina in prezent noua doze, fiind programati astazi alti patru elevi. "E de asteptat sa nu se doreasca acest vaccin daca pina si oameni mari, cu greutate in domeniul medicinei, au declarat ca nu il vor face", a explicat Seryl Talpalaru, directorul colegiului.
In ceea ce priveste vaccinul pentru cancerul de col uterin, doar 11 fetite, adica doar 10% din numarul total de fetite din clasele VI-VII, s-au vaccinat. "Interesant este ca numarul celor care se tem de vaccinul pentru H1N1 este mai mare decit al celor care refuza vaccinul pentru cancerul de col uterin. Din 250 de elevi de peste 16 ani, doar aproximativ 3% l-au si facut", a adaugat Talpalaru.
La Liceul "Al. I. Cuza" elevii doritori de vaccin pentru gripa porcina sint la fel de putini. "Nu as putea sa va dau un numar acum, insa am vorbit chiar astazi (n.r., ieri) cu asistenta si mi-a spus ca vin cam 2-3 elevi pe zi", a sustinut Alexandru Guta, directorul liceului.
Si la Grupul Scolar Ion Holban elevii refuza sa faca cele doua vaccinuri. "Pina in prezent avem doar un singur elev care a facut vaccinul impotriva H1N1 si doar o fetita ai carei parinti au fost de acord cu vaccinul impotriva cancerului de col uterin, insa e bolnava si nu i se poate administra", a explica Eldorina Baltag, medic la grupul scolar.
La Universitatea "Al.I Cuza", dupa 2 zile de vaccinari, doar 15 studenti au optat pentru administrarea vaccinului impotriva virusului H1N1, conform datelor oferite aseara la ora 17. "Am primit 100 de doze. Nu stim de ce nu vor sa se vaccineze, desi au fost informati; spun doar un nu categoric. Nu stiu daca se va prelungi campania de vaccinare, se va discuta", a spus dr. Carmen Carare, de la cabinetul medical al institutiei.
Sursa: Ziarul de Iasi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu