Romania, Italia, Ungaria şi Cehia s-au zbătut săptămana trecută pentru a dilua un document
de poziţie al UE privind conflictul dintre Israel şi Palestina, acţionand parcă la instrucţiunile Ministerului de Externe al Israelului, se arată intr-un articol de opinie publicat de Financial Times, citat de NewsIn. In articolul semnat de fostul comisar european pentru Afaceri externe, lordul Chris Patten, care acum este copreşedinte al think-tankului International Crisis Group, este evidenţiat modul in care Uniunea Europeană a decis să se poziţioneze faţă de procesul de pace din Orientul Mijlociu şi modul in care s-au desfăşurat negocierile intre statele UE in cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe, unde Romania a fost reprezentată de secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Mazuru.
"Reclama Accenture cu Tiger Wood, care spune senin 'Contează care este pasul tău următor', ar trebui să aibă o semnificaţie aparte atat pentru miniştrii de externe ai UE, cat şi pentru nefericitul jucător de golf. Săptămana trecută, mulţumită preşedinţiei energice a suedezului Carl Bildt, şefii diplomaţiilor europene au ajuns la un acord privind o declaraţie consistentă de poziţie pentru Palestina şi Israel. Dar nu a fost atat de bună pe cat ar fi trebuit să fie. Acţionand parcă potrivit instrucţiunilor primite din partea Ministerului de Externe al Israelului, Italia, Ungaria, Cehia şi Romania s-au zbătut pentru a dilua textul original.
Dar ceea ce a supravieţuit a ieşit totuşi destul de bine", scrie Chris Patten.
Astfel, miniştrii au făcut apel la reluarea negocierilor, intr-un orizont de timp agreat, pentru incheierea unei păci consistente intre Israel şi Palestina, comentează autorul.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului roman de Externe, remis imediat după reuniunea de la Bruxelles, in cadrul concluziilor privind procesul de pace din Orientul Mijlociu "s-a luat notă de situaţia actuală din regiune" şi s-a "reconfirmat sprijinul pentru eforturile internaţionale in direcţia reluării negocierilor de pace, in vederea identificării unei soluţii bazate pe principiile convenite". Alte detalii nu sunt oferite in acest sens.
Comentariile lordului Patten privind faptul că Romania ar fi acţionat "parcă la comanda
" Israelului vin in contextul in care ţara noastră şi-a manifestat de mai multe ori disponibilitatea de a ajuta pe plan diplomatic la rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu, sugerand că ar putea juca rolul unui mediator, dată fiind tradiţia sa de a avea relaţii bune atat cu Israelul, cat şi cu state arabe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu