PLECAREA PĂRINTELUI GHERASIM[1]
Cu faţa de ceară,
Cu trupul firav ca de sfânt bizantin,
Părintele Gherasim a fost adus într-o seară,
Învăluindu-ne cald în surâsu-i blajin.
Zile de boală din carne i-au rupt,
Şi-acum doar o piele-i înfăşură osul,
Dar tainic el spune rugăciunea inimii, neîntrerupt
„Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă pe mine păcătosul!”
În noaptea aceasta, din temniţă gândul ne zboară
Prin neaua Crăciunului dalb să colinde-amintirea.
Pe mucede paie părintele Gherasim trage să moară.
E grea răsuflarea, sleită privirea.
Ardeau ca făcliile ochii fiecărui bolnav
Ion şi Valeriu şi-au împreunat mâinile în rugăciune.
Viaţa mai pâlpâia, ca o candelă ce se stinge în trupul schilav
Apoi, printre gratii, s-a văzut căzând o stea de tăciune.
Domnea-n încăpere o linişte grea.
Doar aripi de îngeri în jur fâlfâiau, mătăsos.
Departe, copiii cântau un cântec de stea,
Părintele Gherasim a plecat să se-nchine la ieslea lui Hristos.
Târgu-Ocna, 1952
Constantin Aurel Dragodan s-a născut la 5 octombrie 1919 în Alexandria, judeţul Teleorman. Studiile liceale le-a făcut în Alexandria şi Turnu-Măgurele, iar în momentul arestării, era student al Facultăţii de Drept din Bucureşti.
A fost deţinut politic, condamnat în 1942 la 25 de ani muncă silnică pentru activitate interzisă în cadrul organizaţiei de tineret „Frăţia de Cruce”. Din lotul de trei persoane, împreună cu care a fost judecat, au mai făcut parte Cătuneanu Mircea şi Marinescu Nicolae, ambii din Constanţa, condamnaţi tot la 25 de ani muncă silnică. Cătuneanu Mircea a murit în 1949 la penitenciarul Aiud, izolat într-o celulă, fără asistenţă medicală, din cauza rănilor deschise care s-au infectat, răni provocate de lovituri de ciomag, aplicate cu sălbăticie de gardieni, pentru motivul că protestase verbal când a fost pălmuit un alt deţinut în timpul plimbării în cerc; iar Marinescu Nicolae a murit prin 1957, ca urmare a unei hemoragii, ce s-a declanşat dimineaţa, iar el a fost internat la infirmerie, numai noaptea târziu, cu toate insistenţele colegilor de celulă, care au bătut tot timpul în uşă, ca să sesizeze cazul.
În timpul lungii sale detenţii de 22 de ani, Constantin Aurel Dragodan a trecut prin numeroase închisori: Jilava, Văcăreşti, Aiud, Alba-Iulia, Piteşti, Târgu-Ocna (unde a contribuit prin atitudinea lui demnă şi prin proteste vehemente, la eşuarea „reeducării” iniţiate de comunişti chiar în acest penitenciar-sanatoriu), Caransebeş etc. Din cauza atitudinii lui anticomuniste şi a poeziilor pe care le-a „gândit” (deoarece deţinuţii nu aveau voie să scrie şi să citească) şi care au circulat prin închisori, „bătute la perete” prin alfabetul Morse, a fost condamnat în 1959, în timp ce-şi executa prima pedeapsă, la alţi 25 de ani muncă silnică (de fapt până atunci fusese ţinut ilegal, ca toţi ceilalţi deţinuţi legionari, deoarece la 23 August 1944 toate pedepsele politice fuseseră amnistiate).
După eliberare (1964) şi-a luat licenţa în filologie şi a funcţionat, ca profesor de limbile franceză şi engleză, în oraşul Videle, judeţul Teleorman.
În anul 2000 a trecut la cele veşnice.
[1] Părintele Gherasim Iscu, stareţul Mănăstirii Tismana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu