16.12.10

Elogiu adus cartii si autoarei lui “Harry Potter” in ziarul Patriarhiei

Copiii noştri au crescut împreună cu eroii lui J.K. Rowling. Au visat, au zburat şi au atins stelele împreună cu ei şi acesta e cel mai mare merit al autoarei, de a le fi deschis poarta imaginaţiei.


Cu ani în urmă, am descoperit uimiţi un puşti cu ochelari care mergea la o şcoală diferită de şcolile obişnuite. O lume nouă, a vrăjitorilor, şi-a făcut loc în cea reală şi Harry Potter a devenit un fenomen. Băieţii se identificau cu eroul, fetele, cu Hermione. Părinţii au ţinut pasul cu greu în desişul evenimentelor şi al numelor, dar au meritul de a se fi străduit. Au cumpărat volumele groase, au fost tovarăşii copiilor lor în sala de cinema. Încet-încet, fenomenul i-a prins şi pe ei, şi atunci când copiii lor strigau "Expelliarmus", agitând prin casă bagheta magică, nu-i mai îndemnau, ca în alte situaţii, să se potolească fiindcă îi deranjează pe vecini.


Dincolo de talisman e dragostea

De câteva zile rulează, la cinema, "Harry Potter şi talismanele morţii". Cartea a fost lansată, în România, acum trei ani, de unde normalitatea nerăbdării fanilor. Personal, m-am aşteptat la mai multă acţiune. Poate că fiind împărţit în două, acest film acordă mai multă atenţie emoţiilor şi e, în comparaţie cu precedentele, mai static. Fiindcă dincolo de căutarea Horcruxurilor pentru a-l putea anihila pe Cap-de-Mort, în film e şi o căutare a dragostei, o descoperire a sentimentului care transformă camaraderia în competiţie, dar şi în gelozie puternică. Harry, Hermione şi Ron formează un trio unde sentimentele urâte se nasc din Horcruxul purtat pe rând la gât, trimitere mai mult sau mai puţin directă la răul pe care fiecare dintre noi îl poartă în el însuşi şi care ne poate deveni stăpân dacă nu ştim să fim mai puternici decât el.

Morală transparentă, dar necesară

Această penultimă parte a seriei este un film al adolescenţei şi al descoperirii iubirii. Al sfioşeniei şi al privirilor plecate, al îmbujorării şi al întrebărilor. Iar cei din sală, în marea lor majoritate, erau adolescenţi care crescuseră odată cu seria. Mulţi dintre ei au deschis prima carte cu ani în urmă, când Harry Potter era un puşti şi mulţi dintre ei au visat să devină scriitori faimoşi precum autoarea seriei. Harry Potter e fiecare dintre aceşti adolescenţi din sală şi fiecare dintre ei are de înfruntat un Cap-de-Mort. Luptă fiecare cu demonii din jur, dar atât timp cât o să aibă alături prieteni devotaţi va fi învingător. O morală transparentă, dar necesară în zilele noastre, când, iată, povestea lui Harry Potter se apropie de sfârşit. Harry Potter devine adult. O altă viaţă începe.

Carmen Muşat-Coman

Link:

http://www.ziarullumina.ro/articole;1458;0;49013;0;Calatorie-in-lumea-imaginatiei.html



3 comentarii:

  1. Carmen Musat Roman,credeti dumneavoastra in Dumnezeul cel viu?Credeti in Dumnezeul revelat de Sfintii Parinti ai Ortodoxiei?Cum e posibil sa scrieti la ziarul"Lumina"si in acelasi timp sa fiti ca acei care "urasc Lumina si iubesc intunericul".Va scriu cu durere pentru ca si eu am 4 copii destul de mari si pana acum nu i-am lasat niciodata sa vada vreun episod din filmul al carui nume nici nu voiesc macar a-l mentiona.Copii trebuie sa traiasca cu o singura Mare si Desavarsita poveste ,cea a Domnului Dumnezeu inomenit si daruit noua de Tatal ceresc prin Duhul Sfant,povestea Domnului nostru Iisus Hristos.Va adaug celor pentru care ma rog cu speranta ca va veti cai amarnic ,impreuna cu tot colectivul ziarului "Lumina",pentru pacatul raspandit .Doamne ai mila ,Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vlad,

    Cauta te rog o analiza serioasa asupra cartii şi autoarei lui Harry Potter.

    Ovidiu

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ovidiu

    O sa postam in aceasta seara o analiza ortodoxa a fenomenului Harry Poter.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails