20.1.11

Este aplicabilă Legea Dreptului la uitare pe Internet? Gigantii Internetului nu sunt de acord. Control total asupra datelor personale?

“Mi-am arătat fesele la un chef, prin 1969, şi m-am lăsat fotografiat. De atunci nu mai fac aşa ceva. Şi n-aş vrea ca aiureala de atunci să mă urmărească până astăzi”.
Giganţii Internetului se opun dreptului la uitare


Cu anecdota asta, Alex Türk, preşedintele Comisiei Naţionale de Infomatică şi Libertăţi (CNIL) din Franţa, rezumă pentru Le Monde miza dreptului la uitare pe Internet. Odată cu dezvoltarea forumurilor, a blogurilor şi, mai ales, a reţelelor de socializare, problema păstrării datelor publicate de indivizi pe Web nu încetează să crească.

Ce să faci ca să-i împiedici pe viitorul tău angajator, pe vecin, sau familia să vadă fotografii sau texte postate cu ani în urmă şi pe care ai prefera să le ştii dispărute? Ce să faci când poţi să reconstitui toată viaţa unui necunoscut numai după ce există pe Google, aşa cum a făcut-o deja revista Le Tigre? Necesitatea unui “drept al uitării digitale” este în Franţa obiectul unui proiect legislativ.

Pentru Alex Türk, miza este de a “pune în practică o funcţie naturală, uitarea, care face viaţa suportabilă”. Proiectul de lege al senatorilor Yves Détraigne (Uniunea de centru) şi Anne-Marie Escoffier (Partidul Radical de stânga) propune ştergerea datelor la o simplă cerere pe e-mail. “Scopul este de a-i proteja pe cei care nu sunt conştienţi de datele pe care le plasează pe internet, în special minorii”, explică Yves Détraigne.

Giganţii Internetului pledează buna credinţă

Problema este că această eventuală nouă legislaţie nu va avea nici un efect asupra liderilor americani ai Web-ului. “Este ciudat, dar nu există nici o traducere în engleză pentru ‘dreptul la uitare’, se amuză Peter Fleischer, responsabilul cu protecţia datelor personale la Google, care aminteşte că însăşi exploatarea datelor personale este cea care a adus succesul motorului său de căutare. “Suntem prezenţi în 180 de ţări, nu ne putem adapta la 180 de legislaţii diferite”, pledează el, lăudând noul serviciu Dashboard pus la punct de Google. „Suntem primii care punem la dispoziţie pentru toţi internauţii suma informaţiilor pe care le-am  adunat despre ei, permiţându-le să le şteargă”.

Toţi uriaşii Internetului îşi pledează buna credinţă. Microsoft îşi laudă dispozitivul care permite separarea în serverele sale a tratamentului datelor personale de istoricul navigaţiei. Pagesjaunes.fr “nu îi urmăreşte pe internauţi”, Skyblog “oferă gratuit” suprimarea conturilor. Facebook scoate în evidenţă posibilitatea clienţilor de a-şi şterge profilul din servere, fără a preciza că măsura a fost impusă de Comisariatul pentru protecţia vieţii private din Canada, care ameninţa cu urmărirea reţelei de socializare în justiţie dacă nu respecta legislaţia canadiană asupra protecţiei datelor personale.

“Nu ar fi, totuşi, prea dificil de a pune la punct o tehnologie universală pentru toţi internauţii pe toate site-urile, pentru a asigura un control total asupra datelor personale”, pledează Daniel Le Métayer, de la Institutul Naţional de Cercetare în domeniul Informaticii şi Automaticii, “dar trebuie ca legiuitorul să acţioneze pentru a forţa firmele vizate să finanţeze această cercetare”.

E nevoie de o perioadă de concertare la nivel internaţional

Nathalie Kosciusko-Morizet, secretar de stat pentru domeniul digital, susţine doar din vârful buzelor proiectul legislativ. “Avem nevoie mai întâi de o perioadă de reflecţie şi concertare la nivel internaţional”, spune ea, fără a da iluzii. “Nu vom reuşi să punem toată lumea de acord asupra protecţiei datelor personale, dar putem să ne înţelegem asupra unei perioade maxime de deţinere a datelor”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails