23.3.11

AdvanIDe GmbH a castigat contractul de 31,5 milioane euro pentru furnizarea cipurilor pentru cardurile nationale de sanatate. Productia cardurilor nationale de sanatate va incepe in cateva zile. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania: Cardul de sanatate cu cip este o incercare de abuz din partea statului si comporta riscuri pe toate planurile


AdvanIDe GmbH a castigat contractul de 31,5 milioane euro pentru furnizarea cipurilor pentru cardurile nationale de sanatate. Productia cardurilor nationale de sanatate va incepe in cateva zile. Dr. Vasile Astărăstoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania: Cardul de sanatate cu cip este o incercare de abuz din partea statului si comporta riscuri pe toate planurile

Licitatia organizata la sfarsitul anului trecut de Imprimeria Nationala pentru a cumpara 20 de milioane de semiconductori de tip cip necesari in realizarea cardurilor nationale de sanatate a fost castigata de firma AdvanIDe GmbH din Germania. Patru oferte au fost depuse in cadrul acestei licitatii, iar valoarea finala a contractului, atribuit in aceasta luna, este de 31,5 milioane de euro (inclusiv TVA). Oficialii Imprimeriei Nationale au precizat pentru HotNews.ro ca procedurile de achizitie pentru materiile prime necesare cardurilor s-au incheiat si ca in zilele urmatoare va incepe productia de carduri.
Contractul de mai sus a fost atribuit in data de 10 martie anul acesta, catre AdvanIDe GmbH, filiala din Germania a unei companii al carei sediu central este in Singapore, conform datelor afisate pe site-ul propriu.
UPDATE: Legat de acesta informatie, Imprimeria Nationala sustine ca firma AdvanIDe GmbH este din Germania.
 • "AdvanIDe este o firma din Germania, specializata in semiconductori, detinuta de firma americana HID (http://www.hidglobal.com), un colos mondial in domeniu, care la randul ei este parte a grupului ASSA ABLOY Group. AdvanIDe are o unitate de productie in Singapore, insa acesta face parte tot din coporatia HID. Nu este corect sa se spuna ca firma este din Singapore", au precizat oficialii Imprimeriei Nationale.
Imprimeria: Producerea cardurilor va incepe in cateva zile. In teritoriu vor fi expediate peste cateva luni
Conform declaratiilor facute la acel moment de oficialii Imprimeriei Nationale, producerea cardurilor nationale de sanatate ar fi trebuit sa inceapa in lna ianurie 2011. Cat de intarziat este acest proces si ce urmeaza sa se mai intample in aceasta directie in perioada urmatoare?
 • "S-au incheiat procedurile de achizitii pentru materiile prime si materialele pentru card (policarbonat, cipuri, cerneala, hartie pentru scrisoare, plicuri pentru expeditia cardului) chiar in aceste zile. In zilele urmatoare va incepe productia de carduri. Cardurile vor fi depozitate pe stoc, urmand a fi expediate in teritoriu peste cateva luni, cand va incepe implementarea structurii IT. In paralel, se dezvolta de CNAS structura de IT si aplicatiile software, estimata a se finaliza in august - septembrie. In acel moment se vor expedia cardurile in tara", a precizat pentru HotNews.ro Corina Ozon, seful departamentului de comunicare in cadrul Imprimeriei Nationale.

Oficialii CNAS nu au putut fi contactati pana la publicarea acestui material.

Despre cardul national de sanatate

Fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani din Romania care va dori sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica va fi obligat sa aiba asupra sa din acest an un card national de sanatate, al carui pret este estimat la doi euro, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate in luna decembrie a anului trecut de Guvernul Romaniei. In acelasi timp si medicii din sistem vor primi carduri medicale profesionale. Conform actului normativ, nu se va putea efectua niciun serviciu medical daca nu exista cele doua carduri in acelasi timp introduse in sistem. Neprezentarea cardului national de sanatate conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu exceptia serviciilor de urgenta. 

Sursa: Hotnews

Dr. Vasile Astărăstoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania demonstreaza la RFI: Cardul de sanatate cu cip este o incercare de abuz din partea statului si comporta riscuri pe toate planurile:

- Cardul nu ar putea contine acordul prezumat pentru transplant de organe, decat daca legea va fi schimbata; in actuala forma a Legii si a proiectului, precum si potrivit declaratiilor ministrului Sanatatii, acordul este de tip informat.
- Este periculos sa fie puse informatiile medicale personale pe cip, deoarece acesta nu este protejat. Oricine are un cititor de cipuri compatibil poate afla tot. Acest lucru violeaza drepturile la intimitate si la demnitate ale persoanei si poate aduce mari prejudicii.- La Consiliul Europei exista o imensa presiune din partea angajatorilor si a firmelor de asigurari pentru a deveni licita predictibilitatea ca cineva sa se poata imbolnavi de o anumita boala sau sa evolueze intr-un anumit fel, pe baza unui prognostic. Dar o persoana poate sa aiba un risc de o anumita boala, pe care sa n-o faca. Forta financiara pe care o fac marile societati de asigurare asupra expertilor de la C.E., ii fac pe unii dintre acestia sa cedeze, in sensul acceptarii principiului predictibilitatii bolii, iar persoana sa nu mai poata incheia un contract de asigurare, sau i se dubleaza ori tripleaza prima de asigurare.
- Exista riscul discriminarii persoanelor pe baza informatiilor personale asupra starii de sanatate, atata vreme cat acestea nu mai sunt protejate.
- Datele medicale pot fi utilizate inclusiv pentru a distruge o anumita persoana, mai ales intr-o societate conflictuala ca a noastra.
- Devenim vulnerabili fata de Stat si fata de anumite institutii care ne pot marginaliza.
- Era posibila crearea unui sistem de carduri de sanatate fara cipuri, care sa fie conectat la un sistem informatic national (SIUI). care este, teoretic, protejat si confidential.
- Se aminteste si despre licitatia organizata de MS inainte de a se fi pus capat dezbaterilor asupra proiectului.
- Lipseste orice analiza etica a acestei actiuni.
- Exista o tendinta, din partea Statului, spre autoritarism si paternalism excesiv, in sensul de a cauta a se cunoaste totul despre cetateni si de a fi dirijati de catre cei care “stiu mai bine”
- “Fereste-ma, Doamne, de prostul harnic”…
- Este o incercare de abuz din partea statului si nu exista dezbateri publice.
- Mi se introduce o noua taxa, fara sa fiu intrebat, desi platesc asigurarile de sanatate.
- In privinta donarii de organe: vom intra in circuitul European si vom transfera numarul de organe disponibile spre alta tari. Si daca ar exista mai multi donatori de organe, nu vor exista mai multe transplanturi in tara noastra. Asta pentru ca fondurile de la noi disponibile pentru transplanturi de organe sunt limitate, iar cresterea numarului de donatori ar depasi limita bugetara.
- Oare de ce aceasta goana dupa transplant? De ce nu se aloca fonduri pentru campanii de informare a populatiei si pentru a face un sistem bine organizat de transplant?
- Situatia din Spania (unde exista acordul prezumat soft, din partea familiei) – da nastere la puternice discriminari impotriva imigrantilor, care nu au familiile alaturi de ei, acolo.
- In alte tari (ex.: Anglia) se fac campanii puternice pentru introducerea conismtamantului prezumat.
- Nu exista nicio ratiune sa se abandoneze consimtamantul informat in favoarea celui prezumat.
- Introducerea acordului prezumat nu creste numarul de organe disponibil (concluzia unui raport din Anglia, facauta de o comisie formata din membri adepti chiar ai consimtamantului prezumat).
- Nu este S.F. ceea ce se spune despre abuzurile care pot sa apara! Trebuie sa existe un control etic. Exista un comert ilicit de organe de transplant, este dovedit, iar acordul prezumat ridica aceasta problema.
- Medicii sunt si ei oameni. Daca ne uitam la istoria sec. XX,  o sa vedem ca medicii erau cei care faceau experimente in lagarele de concentrare naziste, medicii erau cei care faceau abuzuri in psihiatria societica…
- Acolo unde exista posibilitate de abuz e bine sa ne retinem.
- Ultimul exemplu este A1H1 (gripa porcina). In acest moment s-a dovedit ca cei care au intretinut spaima au avut contracte cu firmele ce au produs vaccinurile.
- Cardul de sanatate – cu cip (putea fi si o varianta fara), creeaza mari dificultati si poate chiar impiedica accesul la serviciile medicale.
- Vor exista dificultati tehnice in operabilitatea sistemului.

Un comentariu:

 1. Anonim3/24/2011

  TRaseul spagii la CNAS

  AdvanIDe is an ASSA ABLOY Group brand. Videanu e partener ASSA ABLOY in Romania.
  Videanu il pune pe Lucian Duta presedinte CNAS ( Duta a fost atat consilier la primaria Bucuresti, dar si seful sarii numit tot de Videanu)
  Imprimeria organizeaza licitatia in baza specificatiilor primite de la CNAS
  pentru chip.AdvanIDe castiga normal licitatia. Oare de ce ?
  Printre altele Videanu controleaza si Imprimeria.

  RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails