7.3.11

Din acest an, cererile pentru subventiile pe suprafata acordate de APIA se depun numai pe internet, pe baza semnaturii electronice

Nu de puţine ori, instituţiile statului au fost acuzate că îl tratează în mod birocratic pe cetăţean şi că în loc să înlesnească rezolvarea problemelor sistemul bugetar nu face altceva decât să complice lucrurile. Este şi cazul campaniei de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă (SAPS) care a demarat la 1 martie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Practic, dacă până anul trecut fermierul depunea fizic cererea la sediul APIA la care era arondat, din acest an, la iniţiativa UE, spune directorul executiv APIA Braşov, Ioan Ciocan, „cererile se depun numai online, pe internet. Iniţial fermierul vine la centrul APIA de care aparţine, primeşte o parolă unică şi după aceea, de acasă completează cererea pe internet şi o trimite la APIA”.

Simplu, deci complicat

Deci, dacă până în 2010 procedura era simplă chiar şi pentru cel mai neinstruit fermier, în sensul că scria de mână o simplă cerere, din acest an, el trebuie să înveţe în primul rând să utilizeze un computer şi să deţină o semnătură electronică. Şi pentru ca tragi-comicul situaţiei să fie total, după înregistrarea la APIA a cererii electronice, fermierul trebuie să se deplaseze din nou la centrul APIA pentru a semna cererea şi în mod clasic. Motivul? „UE ne solicită acest lucru pentru a vedea dacă cele două semnături seamănă”, ne-a explicat directorul Agenţiei braşovene, Ioan Ciocan, în cadrul unei conferinţe de presă. Oficialul instituţiei a adăugat că în ciuda procedurii care ar putea crea dificultăţi potenţialilor beneficiari ai subvenţiilor pe suprafaţă, se aşteaptă ca numărul de cereri din acest an să-l depăşească pe cel din 2010 când 14.872 de braşoveni au beneficiat de plăţi SAPS. „Nu este foarte greu. Intri pe internet, completezi, semnezi şi trimiţi documentul. Cine nu are internet sau nu ştie cum să procedeze poate merge la centrul APIA şi consilierii de acolo îl vor ajuta să-şi completeze cererea pe internet”, a adăugat Ioan Ciocan.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la APIA, în intervalul 1 martie - 16 mai 2011, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse după data de 16 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2011, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs. Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare.     (A.Z.)

Sursa: Transilvania Expres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails