Nivelul 4 se referă la accidentele care nu generează riscuri importante în exteriorul centralei, potrivit documentelor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA). Termenul anomalie este folosit pentru nivelul 1 şi incident nu este utilizat decât pentru 2 şi 3.
Accidentul nuclear produs sâmbătă la reactorul nr.1 al centralei nucleare de la Fukushima, în nord-estul Japoniei, a fost evaluat la nivelul 4 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), a anunţat Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială, relatează AFP, citată de Agerpres.Importanţa 'unei probleme care survine într-o centrală nucleară este evaluată cu ajutorul acestei scări, nivelul 0 corespunzând absenţei unei anomalii, iar nivelul 7, cel mai ridicat, unui accident major.
Nivelul 4 se referă la accidentele care nu generează riscuri importante în exteriorul centralei, potrivit documentelor Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA). Termenul anomalie este folosit pentru nivelul 1 şi incident nu este utilizat decât pentru 2 şi 3.
Nivelul 4 este cel mai grav înregistrat vreodată în Japonia, a precizat un oficial al agenţiei.
Explozia care s-a produs sâmbătă într-o centrală nucleară din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară şi nu este, prin urmare, comparabilă cu cea de la Cernobîl, au explicat sâmbătă experţii francezi.
"Potrivit informaţiilor disponibile, nu asistăm la o explozie nucleară de tip Cernobîl, ci la o explozie de origine chimică, legată de prezenţa hidrogenului", a declarat directorul general al ASN, Autoritatea franceză pentru siguranţa nucleară, Olivier Gupta, citat de Mediafax.
"Foarte clar, nu suntem într-o situaţie de tip Cernobîl, unde am asistat la continuarea reacţiei nucleare, pentru că în Japonia reactoarele sunt oprite de 24 de ore", a continuat el.
"Cel mai pobabil nu este o explozie nucleară, ci o explozie chimică legată de hidrogenul degajat. Acest lucru nu vrea să însemne că explozia nu a generat emisii radioactive", a insistat Gupta.
Pentru Jean-Mathieu Rambach, inginer expert la IRSN, Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară contactat de AFP, "explozia din această dimineaţă (...) nu ne permite să spunem că ne confruntăm cu o situaţie ca cea de la Cernobîl".
"O explozie a reactorului nu este încă exclusă, dar nu suntem în prezenţa unei reacţii nucleare în curs, deoarece (contrar a ceea ce s-a întâmplat la Cernobîl), reacţiile au fost oprite", a insistat el.
"Nu suntem deci în prezenţa unei bombe atomice: nu mai rămâne de evacuat decât puterea reziduală".
Este vorba totuşi, a apreciat el, "un eveniment major, care va fi studiat aşa cum a fost studiat şi cel de la Cernobîl sau Three Mile Island (Statele Unite în 1979)".
Reactorul numărul 1 al centralei de la Fukushima, situată la 250 kilometri la nord de Tokio, s-a confruntat cu o serie de probleme după cutremurul de vineri, obligând autorităţile să deschidă valvele pentru a evacua vaporii în exces.
Sursa: REALITATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu