23.4.11

In Sambata Mare, cotidianul "Romania libera" promoveaza teoriile eretice ale unui preot catolic, care neaga existenta iadului.

Iadul este, poate, cea mai profitabilă afacere a Bisericii. Pornind de la o idee simplă, respectiv „doar câţiva credincioşi vor ajunge după moarte în împărăţia cerurilor, în timp ce majoritatea oamenilor se vor chinui în flăcările Iadului", preoţii au dezvoltat o adevărată afacere de vânzare a locurilor din Rai.

O nouă carte despre religie, care contestă vechea teorie creştină despre Rai şi Iad, a declanşat un război între liderii religioşi şi a stârnit o dezbatere interesantă pe bloguri şi reţelele de socializare: Există sau nu Iadul? Donaţii către Biserică te pot ajuta sau nu să obţii un loc în Rai?

Preotul Rob Bell, autorul cărţii „Dragostea învinge: o carte despre Rai, Iad şi destinul fiecărei persoane care a trăit vreodată", susţine că predicile tradiţionale ale preoţilor despre „salvarea sufletului" sunt „toxice" şi induc în eroare, în mod voit, oamenii, scrie New York Times. De cealaltă parte, preoţii conservatori susţin că teoria religioasă a lui Bell este o erezie periculoasă, care poate îndepărta generaţia tânără de la adevărul biblic care nu poate fi contestat. Într-adevăr, Bell are mulţi adepţi tineri care au promovat dezbaterea despre Iad pe bloguri şi reţelele de socializare. Într-o singură zi, numele preotului a ajuns în primele zece subiecte căutate de utilizatori pe Twitter.

Iadul e pe pământ 

„Este Gandhi în Iad? Ştie cineva sigur acest lucru?", aşa începe preotul american Rob Bell controversata carte „Dragostea învinge: o carte despre Rai, Iad şi destinul fiecărei persoane care a trăit vreodata". Mahatma Gandhi, un practicant al hinduismului, a contestat mereu ipocrizia, abaterile şi dogma din toate religiile, considerând că toţi oamenii, indiferent de religie, sunt egali în faţa lui Dumnezeu. În consens cu Gandhi, preotul Bell consideră că toţi oamenii, chiar şi cei care nu cred în Iisus, pot să ajungă în Rai, argumentând că Dumnezeu nu ar condamna niciodată omenirea la suferinţă eternă.

Tradiţionaliştii condamnă viziunea lui Bell. „Este nespus de trist atunci când unii aşa-numiţi preoţi denaturează Evanghelia şi înşeală poporul lui Dumnezeu cu o doctrină falsa", a scris pe blog Justin Taylor, directorul unei editurii de cărţi religioase.

Unul dintre liderii Bisericii Baptiste din America i-a transmis lui Bell un mesaj de adio deoarece potrivit învăţăturii creştine „Cine nu va crede, va fi osandit". „Idea universalismului, promovată de Bell, este o erezie şi nu poate fi folosită ca o momeală pentru a vinde carti", a scris liderul religios pe blogul său.

În viziunea lui Bell, Raiul începe pe pământ dacă duci o viaţă evlavioasă, iar Iadul este o condiţie umană din prezent, mai degrabă decât o soartă veşnică - respectiv „consecinţele foarte reale pe care trebuie să le înfuntăm când respingem toate lucrurile bune, adevărate şi frumoase pe care Dumnezeu ni le oferă în timpul vieţii", scrie Bell în carte.

Unii preoţi şi profesori de teologie apreciază deschiderea dezbaterii pe una dintre cele mai importante probleme din creştinism: existenţa Iadului. „Rob Bell se adresează tinerilor care sunt dornici să dezbată aceste probleme existenţiale. El a sădit însă frica în tradiţionalişti că aceste viziuni diferite despre Rai şi Iad vor compromite mesajul creştin", spune Scot Mcknight, un profesor american de teologie.

Afacerea locurilor din Rai

Cartea lui Bell ameninţă nu atât mesajul creştin, cât afacerea profitabilă a preoţilor care, în schimbul unor donaţii pentru Biserică, îi absolvă pe credincioşi de toate păcatele pentru a putea ajunge în Rai, scrie Bill Saprosito, editorialistul revistei Time. „Daca are loc o schimbare a viziunii religioase despre Iad, planul de afaceri al reprezentanţilor Bisericii se duce la naiba", scrie editorialistul.

Există o mulţime de alte motive pentru a face donaţii către biserică, altele decât a-ţi asigură un loc în Rai: spiritul de comunitate, împlinirea spirituală de a face bine, etc. Desigur, motivele pe care preoţii tradiţionalişti le invocă pentru a contesta viziunea lui Bell ţin de credinţă şi nu de bani. Totuşi, este evident potrivit lui Bill Saprosito, ca Biserica depinde de economie.

de ALEXANDRA JELES

Sursa: Romania libera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails