10.8.11

Un profesor italian susține că moartea scriitorului Albert Camus a fost provocată de agenții KGB

Un profesor universitar italian a declarat de curând că accidentul de mașină în care a murit scriitorul francez Albert Camus, în 1960, ar fi fost de fapt provocat de agenții KGB.

Într-un articol publicat pe cotidianul Il Corriere della Sera, Giovanni Catelli susține că a descoperit această informație într-un jurnal publicat postum al poetului ceh Jan Zabrana, numit “Toute la vie”.

În această ediție în limba cehă figurează un pasaj care nu a fost tradus în ediția italiană, în care Zabrana vorbește despre o discuție pe care a purtat-o cu un rus apropiat de KGB.

“Am auzit ceva straniu de la un bărbat care cunoaște multe lucruri și care dispune de mijloacele pentru a le cunoaște. El spune că accidentul de mașină în care Camus și-a pierdut viața a fost aranjat de spionajul sovietic. Ei au avariat un pneu al autoturismului cu ajutorul unui dispozitiv, care, odată cu creșterea vitezei a făcut ca pneul să explodeze”, a spus Jan Zabrana.

Poetul ceh povestește că ordinul pentru această acțiune a fost dat de ministrul sovietic al Afacerilor Externe Dmitri Shepilov, ca “recompensă” pentru articolul publicat în martie 1957, referitoare la evenimentele din Ungaria, în care Albert Camus l-a atacat pe acest ministru.

Această versiune a modului în care scriitorul francez a murit a fost privită cu mult scepticism de către experți care afirmă că KGB-ul “ar fi avut alte mijloace de a-și încheia afacerile sale cu Albert Camus”.

“Că sovieticii voiau să-și încheie conturile cu el este sigur, însă nu în acest fel”, a declarat filosoful francez Michel Onfray.

“Teoria nu poate fi verificată (…) Toate lucrurile interesante pe care poliția secretă comunistă cehă le-a găsit și pe care sovieticii le-au vrut au mers direct acolo. Rușii nu vă vor lăsa să vă băgați nasul în această afacere”, a spus Vojtech Ripka, de la Insitutul pentru studii asupra regimurilor totalitare din Praga.

Albert Camus și-a pierdut viața pe 4 ianuarie 1960, în urma unui accident de mașină, când automobilul Facel Vega în care se afla rula cu viteză mare spre Paris și a intrat într-un copac.

Scriitorul francez s-a născut pe 7 noiembrie 1913, în Algeria. A fost crescut de mama sa, o menajeră care nu știa să scrie și să citească. A protestat față de reprimarea sângeroasă a revoltelor din Berlinul de Est din iunie 1953 și față de expanisonismul comunist de la Budapesta din septembrie 1956.

În 1957, Camus a primit premiul Nobel pentru literatură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails