Primarul din New York a ordonat joi seară evacuarea mai multor spitale şi aziluri, cerându-le locuitorilor să facă provizii de produse de primă necesitate, înainte ca uraganul Irene să ajungă, duminică, pe coasta de est a Statelor Unite
UPDATE sâmbătă 14.00 Rafalele de vânt au scăzut în intensitate, uraganul a fost retrogradat în categoria 1.UPDATE sâmbătă 12.50 Deşi primarul Bloomberg a ordonat evacuarea a 250.000 de oameni, mulţi dintre new-yorkezi preferă să-şi vadă de viaţă, de distracţie şi de plajă. Un fotograf AFP a surprins o imagine care ilustrează perfect expresia "calmul de dinaintea furtunii".
UPDATE sâmbătă 11.30 Uraganul Irene a ajuns în dreptul statului Carolina de Nord. 19 localităţi evacuate în totalitate.
Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat vineri evacuarea obligatorie a mai multor cartiere, în contextul apropierii uraganului Irene, informează AFP. Evacuarea vizează aproximativ 250.000 de persoane. Primarul a anunţat că sistemul public de transport nu va funcţiona începând de sâmbătă seara. Zonele vizate de evacuare sunt Coney Island şi Manhattan Beach, în Brooklyn, Far Rockaway şi Broad Channel, în Queens, şi sectoare situate pe coastă în Staten Island. "Pericolul este major", a avertizat primarul, lansând un apel la prudenţă. El a precizat că este "pentru prima dată" când se ia o astfel de măsură.
CITEŞTE ŞI: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria nu sunt nume obişnuite. VEZI explicaţia lingvistică a denumirii uraganului Irene
Preşedintele SUA, Barack Obama, va părăsi vineri reşedinţa de vacanţă din insula Martha's Vineyard, cu o zi mai devreme decât era programat, din cauza uraganului Irene, anunţă Casa Albă, citată de AFP. Barack Obama a apreciat că este mai prudent să revină la Casa Albă în condiţiile în care uraganul Irene urmează să atingă sâmbătă Coasta de Est a SUA, a explicat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Josh Earnest. ''Trebuie să luăm în serios această furtună'', le-a declarat preşedintele în cursul dimineţii americanilor pe tema Irene, vorbind despre un ciclon de proporţii potenţial ''istorice''.
Rafale de vânt de 175 km/h
Uraganul Irene a fost retrogradat vineri la categoria a doua pe scara Safir-Simpson, cu cinci trepte, prezentând rafale de vânt cu o intensitate de 175 de kilometri pe oră, dar Centrul Naţional american al Uraganelor (NHC) cu sediul la Miami (Florida), prevede o nouă intensificare a acestuia, până sâmbătă.
Vineri la ora 9.00 GMT (12.00, ora României) ochiul ciclonului se afla în largul Floridei, la aproximativ 675 de kilometri de Cap Hatteras (North Carolina) şi înainta cu viteza de 22 de kilometri pe oră către nord, potrivit ultimului buletin NHC. În SUA uraganul era aşteptat să lovească mai întâi Carolina de Nord. Starea de urgenţă a fost declarată în Virginia, New Jersey, New York şi estul Carolinei de Nord.
Traiectoria aduce uraganul direct spre Coasta de Est a Statelor Unite, pe care urmează să o atingă sâmbătă dimineaţa. Uraganul se va îndrepta duminică, spre New York. Aici, "o furtună extrem de periculoasă", cu rafale de vânt de 153 de kilometri pe oră potrivit serviciilor meteorologice americane, ar putea provoca o creştere a nivelului apelor cu trei-patru metri.
Marina americană a mutat deja 36 de nave în largul marii, pentru a le proteja de valurile mari. Serviciile feroviare au fost anulate şi muncitorii încearcă să protejeze firele electrice la Washington. Capitala a fost zguduita cu câteva zile în urma de un cutremur puternic - fenomen destul de rar în aceasta regiune. Liniile aeriene se aşteaptă la perturbari ale traficului în weekend.
Mii de zboruri, anulate
Aeroporturile din New York vor fi închise sâmbătă cu începere de la ora prânzului (19.00, ora României) pentru toate zborurile care sosesc, au anunţat vineri seara autorităţile aeroportuare americane, preluate de AFP. Decizia, luată ca urmare a apropierii uraganului Irene, se referă la aeroporturile John F.Kennedy, laGuardia şi Newark, a precizat un purtător de cuvânt al autorităţilor aeroportuare din New York şi New Jersey. "Vor fi închise numai pentru zborurile care sosesc", a anunţat Steve Coleman, menţionând că sunt 'mii de zboruri' în cauză.
Plecările sunt în continuare autorizate, dar, în opinia lui, majoritatea zborurilor prevăzute să plece sâmbătă de pe aceste trei aeroporturi au fost deja anulate de companiile aeriene.
Uraganul Irene a lovit luni Republica Dominicană, un bărbat a murit, au anunţat autorităţile.
Rafalele de vânt care însoţesc uraganul au avut în Bahamas o viteză de 195 de kilometri pe oră, potrivit unui buletin al Centrului american pentru uragane.
Precizând că uraganul poate fi "foarte periculos", Michael Bloomberg a decis evacuarea unor zone vulnerabile din Brooklyn, Queens, Staten Island şi sudul Manhattanului.
Primarul din New York a exclus posibilitatea ca uraganul să afecteze zgârie-norii, apreciind că principalul pericol este reprezentat de inundaţii şi pomii care ar putea cădea, în cazul în care vor fi înregistrate ploi torenţiale şi rafale de vânt violente. "Clădirile mari sunt concepute pentru a rezista la vând foarte violent", a adăugat Bloomberg.
Un restaurant McDonald's "a tras obloanele", în aşteptarea lui Irene
Spiritul întreprinzător al americanilor nu poate fi înfrânt de un "simplu" uragan.
Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu