22.9.11

Sunteţi români, nu vlahi! Hăituiţi de poliţiştii sârbi pentru că sunt români. VIDEO

Hăituţi pentru a nu-şi recunoaşte naţionalitatea şi limba. Sute de români au fost chemaţi la secţiile de poliţie din Serbia, în timpul campaniei de informare pentru recensământ.

Cum se apropie ziuă recensământului, temperătura în Serbia creşte. Reprezentanţii comunităţii române/vlahe activează pentru a trezi conştiinţa naţională şi pentru a păstra cultura, tradiţia şi limba neamului, scrie Timoc Press.

Partia Democrată a Rumânilor din Sârbie este mai activă ca oricând. Reţeaua activiştilor, membrilor şi comitetelor sale în Timoc, Morava, Homolie şi Branicevo îi informează zilnic pe conaţionali despre recensământul ce urmează. Serbia de Nord-Est, mai precis, oraşele centre administrative, nu a fost niciodată mai împobdobită cu afişe. Se împart şi îndrumările legate de regulile declarării la recensământ, legile recensământului şi rezultatele recensămintelor precedente.

De asemenea, asociaţia pentru cultura a rumânilor „Ariadnae Filum” organizează festivalele de cultură română/vlahă şi caravanele democraţiei, toate acestea fiind sprijinite din partea Departamentului Pentru Românii din Pretutindeni şi Institutului Cultural Român din Bucureşti.

Înainte de alegerile pentru consiliile naţionale ale minorităţilor naţionale, câteva sute de români/vlahi din Petrovăţ şi Gradiştea au fost chemaţi la secţiile de poliţie, pentru “convorbiri informative”. Înainte de alegeri, la tribunal a fost “invitat” şi Drăgan Demici, care, în perioada aceea, a fost şeful secretariatului Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne din Serbia, vicepreşedintele Partiei Democrată a Rumânilor din Sârbie, şi preşedintele al Comitetului Comunal al acestui partid în Petrovăţ. Lucruri asemănătoare se întâmplă şi în Nigotin, cu doamna Miliţa Neşici. Totul a culminat când Boian Trăilovici a fost invitat la tribunal din nou, de data această nu ca unul dintre cei o sută de martori, ci ca inculpat, scrie Timoc Press.

Oamenii aceştia au dreptul să se apere, iar statul sârb trebuie să dovedească nonsensurile de care îi acuză. Comitetul Pentru Drepturile Omului Nigotin, membrul Reţelelor Comitetetelor pentru Drepturile Omului din Serbia CHRIS îi apără prin intermediul avocaţilor săi pe Drăgan Demici şi pe Boian Trăilovici, aşa cum a apărat Biserica Ortodoxa Română în Serbia şi pe părintele Boian Alexandrovici. Echipa TimocPress, însoţită de avocatul reţelei pentru Drepturile Omului din Serbia CHRIS, Branislav Jovanovic, va fi prezentă în decursul anchetării lui Boian Trăilovici în Tribunalul comunal din Pojarevaţ, împreună cu preşedintele Comitetului Pentru Drepturile Omului din Nigotin, Duşan Pârvulovici.

 
Sursa: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails