16.10.11

Blasfemie! Actorii Dan Puric si Maria Ploae interpreteaza "rolurile" Sfantului Valeriu Gafencu, respectiv al Maicii Domnului


Teatrul Naţional Radiofonic organizează marţi, 18 octombrie 2011, de la  ora 19.00, la Sala Radio – Studioul de Concerte „Mihail Jora” - strada G-ral Berthelot nr.60-64, sector 1, Bucureşti - audiţia cu public a spectacolului de teatru-document  VALERIU GAFENCUSFÂNTUL ÎNCHISORILOR , o producţie realizată în cadrul proiectului Biografii, memorii,  care va fi difuzată în premieră miercuri, 19 octombrie 2011,  de la ora 21.05, la Radio România Actualităţi.
Scenariul: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă.
În distribuţie: Dan Puric, Maria Ploae, Mihai Bica, Mircea Rusu, Dorin Andone, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Petru Hadârcă, Alexandru Nedelcu, Dan Săndulescu, Dan Cogălniceanu, Ioana Iacob, Magda Duţu, Costin Manoliu, Stelică Muscalu.
Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.  Producător: Magda Duţu.

Valeriu Gafencu -  „sfântul închisorilor”, cum l-a numit Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii - şi alţi tineri au fost arestaţi în 1941, în timpul regimului Antonescu, pentru activitatea lor în Frăţiile de Cruce. În închisoare, în inima lor începe o frământare profundă în privinţa rostului pentru care au fost încarceraţi. Sufletele lor caută ceva care să-i ridice deasupra suferinţelor pe care le trăiau. În perioada dinainte de instalarea regimului comunist au ocazia să citească Sfânta Scriptură şi alte cărţi duhovniceşti, să se adâncescă în rugăciune.
Valeriu Gafencu a trecut prin încercări teribile în temutele închisori de la Aiud şi Piteşti. Între colegii săi de detenţie, personalităţi intrate azi în legendă: Ieromonahul Arsenie Papacioc, Ion Gavrilă Ogoranu, Părintele Gheorghe Calciu, Ioan Ianolide. În cele din urmă,  ajunge la închisoarea sanatoriu de la Târgu-Ocna, unde în jurul său se creează o atmosferă spirituală înaltă, unică în universul concentraţionar românesc.
Valeriu Gafencu trece la Domnul pe 18 februarie 1952, purtând nimbul sfinţeniei.
După 1990, a fost propus spre  canonizare Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.

Regizorul spectacolului, Petru Hadârcă, s-a născut în Basarabia, la Sângerei, în aceeaşi localitate cu Valeriu Gafencu. La audiţia cu public desfăşurată  pe scena Sălii de Concerte „Mihail Jora”, va participa Dan Puric, interpretul lui Valeriu Gafencu, alături de ceilalţi actori din distribuţie, echipa de realizatori şi invitaţii speciali: personalităţi ale vieţii culturale şi politice, istorici, clerici, foşti deţinuţi politici, jurnalişti. 

Intrarea este liberă.

10 comentarii:

  1. Un monah10/16/2011

    Actoria presupune specializarea în făţărnicie, adică a duce la culmi obrăznicia de a pretinde că eşti ceea ce nu eşti.

    Antihrist = împotriva + în locul lui Hristos

    1Ioann 2:18 Fiilor, ceasul cel de apoi este; şi precum aţi auzit că Antihrist vine, şi acum antihrişti mulţi s-au făcut; dintru aceasta cunoaştem că ceasul cel de apoi este.

    Mar 13:22 Că se vor scula hristoşi mincinoşi, şi proroci mincinoşi; şi vor da semne şi minuni, ca să înşele, de va fi cu putinţă, şi pe cei aleşi.
    Mar 13:23 Iar voi vă păziţi; că iată mai înainte am spus vouă toate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexandru10/16/2011

    Totul e croit dupa cartea monahului Moise despre Valeriu Gafencu. Calugarii de la Petru Voda isi aduc aminte ca monahul Athanasie, un senior trecut prin inchisorile comuniste, spunea tuturor ca aceasta carte arata o neintelegere a traitorilor generatiei "Fratiilor de Cruce" si ca fost o indrazneala necugetata aparitia acesteia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi pare tare rau ca o femeie exceptionala, ma refer la Maria Ploae (cu Dan Puric eram lamurita),care a renuntat la teatru pentru credinta, a acceptat un asemenea rol. Maica Domnului nu poate fi interpretata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu va suparati, dar ar trebui sa explicati de ce este blasfemie. Oare toti actorii care au interpretat-o pe Maica Domnului sau pe Isus Hristos sunt blasfemitori?

    Nu e ca si cum ei sustin ca SUNT noii Valeriu Gafencu sau Maica Domnului.

    Cineva spune ca "Actoria presupune specializarea în făţărnicie, adică a duce la culmi obrăznicia de a pretinde că eşti ceea ce nu eşti" - nu cred ca vreun actor PRETINDE CA SE IDENTIFICA cu personajele interpretate. Din cate stiu cel care l-a interpretat pe Isus in filmul "Jesus of Nazareth" a fost singurul care incepuse sa se creada Hristos si a innebunit.

    Oare o fi rau ca mai multi tineri afla de Valeriu Gafencu si de exemplul sau prin acest eveniment?

    Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pt Arcangello

    Ma iertati, dar abordati problema intr-o perspectiva prea lumeasca, prea "in spiritul vremii". Acesta este, cred, pericolul de care avertiza Parintele Athanasie in ce-i priveste pe sfintii inchisorilor.

    PS Numele corect al Mantuitorului este Iisus Hristos. In limba ebraica, Isus inseamna magar.

    RăspundețiȘtergere
  6. Florin,

    multumesc pentru corectura. Dar cu toate astea, tot nu ati explicat de ce este o blasfemie.

    Oare cand preotul spune invataturile Mantuitorului, folosind cuvintele Acestuia, nu e tot un rol?

    Mi se pare ca ar fi o blasfemie daca respectivii actori ar interpreta rolurile in spirit rau, pentru a-l batjocori pe Cristos sau pentru a ne convinge ca ei sunt Mesia...

    Intrebare: Passion of the Christ si Jesus of Nazareth sunt blasfemii? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pt Arcangello

    Nu vreau sa ponemizez cu dumneavoastra. Nu am eu ce sa va explic. Invataturile Sfintilor Parinti sunt explicite si va vor lamuri daca doriti sa va lamuriti.
    Raspunsul la intrebarea dumneavoastra este: DA. Chiar dumneavoastra recunoasteti ca actorul care l-a interpretat pe Iisus in filmul "Jesus of Nazareth" a innebunit. Asta nu va pune pe ganduri?

    RăspundețiȘtergere
  8. Va recomand cartea teologului Razvan Ionescu: Cand sfintii mergeau la teatru. Ecouri dintr-un altfel de Bizant, in care veti vedea ca teatrul poate fi compatibil cu sfintenia! P.S. Iar chestia cu numele lui Iisus e din cate stiu pt limba greaca, fiindca in ebraica Jehosua/Josua, înseamna "Iehova este Salvare"... Cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  9. Dlui Alexandru Valentin Craciun

    O tempora! O mores! S-ar putea sa avem perceptii diferite asupra vrenurilor pe care le traim. Mari duhovnici ne transmit ca traim al optulea veac. Asta ne face, poate, pe unii sa traim intr-o ortodoxie confortabila, crezand ca teatrul mai poate fi compatibil cu sfintenia, desi evidenta ne contrazice, iar pe altii sa-si toarna cenusa in cap (din pacate, nu ma numar printre ei), asumandu-si pacatele lumii si rugandu-se pentru noi toti.
    Primesc corectia dumneavoatra cu plecaciune. Doamne, ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Lia Vornicu6/06/2014

    Daca este cu binecuvantare nu-i pacat ,,tuturor toate m-am facut,,- dar uitati sfintia dumneavoastra Ca Monah, Preot Sfintia dv.,interpretati rolul Domnului Iisus Hristos cand spuneti la Sfanta Liturghie,,luati ,mancati acesta este trupul Meu care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor ,,si Beti dintru acesta toti acesta este sangele meu care se varsa pentru voi spre iertarea pacatelor,, si toate celelalte,iar rolurile sant interpretate cu post si rugaciune si aduc atat de mare sfintenie incat ne transpun in acea situatie.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails