27.10.11

Îşi pierde Grecia suveranitatea? Merkel cere "trupe" economice permanente la Atena, Italia va fi verificată de Bruxelles

Liderii zonei euro au decis ieri noapte, pe lângă detalii pachetului de măsuri care să stabilize moneda euro şi să redea încrederea pieţelor, măsuri de supraveghere considerate "fără precendent" în statele membre. Acestea se adaugă regulilor privind disciplina bugetară şi prin care toate statele UE vor trebui să raporteze Bruxelles-ului bugetele, indicatorii, respecte ţinte stricte şi să fie sancţionate în caz că economiile lor o iau razna.

Grecia, care a stat la originea multora din problemele fără precedent din zona euro, primeşte un nou pachet de salvare, băncile europene o vor ierta de jumătate din datorii (procentul de 20% stabilit în vară nu era suficient). Dar va avea monitorizare permanentă, aşa cum a cerut cancelarul german Angela Merkel. Troica (formată din experţi ai Băncii Centrale Europeană, FMI și ai Comisiei Europeană) nu a fost suficientă, a spus Merkel. Aceasta va lucra de acum înainte cu un mecanism de supraveghere "îmbunătățită".

"Trupe" economice de supraveghere în Grecia

Suveranitatea Greciei este şi mai mult mult subminată de lideri din zona euro după ce Germania a cerut la Euro summitul de ieri din Bruxelles o supravegherea "durabilă" pe teren a politicilor sale economice în condiţiile celui de-al doilea pachet de salvare, notează EuObserver.


Integral pe adevarul.ro, preluat de pe ziare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails