1.11.11

Grecia nu vrea să fie "salvată" peste voinţa sa

Deşi liderii europeni au depus eforturi uriaşe pentru a ajunge la un acord asupra planului menit să salveze Grecia de la faliment, Grecia anunţă acum că nu este posibil să fie salvată fără acordul său. Premierul grec Giorgios Papandreou a anunţat, ieri, că va organiza un referendum care să aprobe (sau să respingă!) acordului încheiat săptămâna trecută la summitul UE privind ştergerea unei părţi din datoria publică elenă.

„Avem încredere în cetăţeni, în judecata lor, credem în deciziile lor“, le-a spus Papandreou parlamentarilor socialişti, partidul din care provine, fără însă să ofere o dată certă pentru această consultare publică. Faptul că este posibil ca prin referendum grecii să refuze să fie ajutaţi a fost subliniat chiar de premierul elen, observă ADEVĂRUL: „Oare grecii acceptă noul acord sau nu? Dacă nu îl vor, nu va fi adoptat", a avertizat primul-ministru elen. De altfel, remarcă şi ROMÂNIA LIBERĂ, Papandreou a declarat că va solicita şi votul de încredere al Parlamentului pe tema acordului.

Liderii europeni, reuniţi săptămîna trecută la Bruxelles, au decis, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, ca băncile, fondurile de pensii şi asigurătorii să accepte o reevaluare în scădere a datoriilor Greciei cu 50%, astfel încât acestea să ajungă la 120% din PIB, până în 2020. Datoriile totale ale Greciei, de peste 350 miliarde de euro, vor atinge la sfârşitul acestui an 160% din PIB, potrivit estimărilor. Declaraţia finală a summitului de săptămâna trecută menţionează că reprezentanţii Comisiei Europene, ai FMI şi ai Băncii Centrale Europene se vor afla permanent la Atena, pentru a asigura un mecanism de supraveghere îmbunătăţit.

Tocmai din acest motiv mulţi greci se tem de acordul care practic scoate ţara lor din faliment. JURNALUL NAŢIONAL susţine că majoritatea grecilor, mai exact 60%, au reacţionat negativ la noul acord european de susţinere financiară, cu 130 de miliarde de euro, a Greciei, întrucât consideră că acesta va aduce cu sine şi o reducere a suveranităţii ţării. 
Sursa:  Ziare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails