11.11.11

Plângere penală pentru un botez creştinesc


Părintele Eugen Comşulea (foto) este acuzat de tentativă de omor de părintele unui prunc, pe care prelatul l-a creştinat sâmbătă, la Biserica „Schimbarea la faţă”. Scufundarea în cristelniţă era să se sfârşească prost pentru fetiţă, care s-a schimbat la faţă – la propriu, după ce s-a înecat cu apă. Bebeluşul a fost salvat de un echipaj SMURD, altfel risca să moară. Reacţia bisericii nu a întârziat: preotul a acţionat ca la carte, acesta fiind doar un incident. Părinţilor li s-au returnat banii, iar copilul a rămas neîmpărtăşit

Incidentul - cum nu s-a mai auzit în ultimii 2000 de ani, de la botezul lui Iisus în Iordan, - a avut loc sâmbătă la Biserica „Schimbarea la faţă”, din zona Micşunica. După ce preotul Eugen Comşulea a scufundat-o de trei ori în apa din cristelniţă, o fetiţă în vârstă de şase săptămâni s-a schimbat - la propriu - la faţă, neputând să mai respire. „Sâmbătă am oficiat mai multe botezuri, înainte, în timpul şi după acel incident. Am botezat copilul prin scufundare, după datina creştină, după cum se face de 2000 de ani. Nu se pune problema să-l fi înecat, căci l-am ţinut mai puţin de o secundă la fiecare scufundare. Apoi l-am dat naşilor, în poziţie verticală, aşa cum se procedează. Când l-am scos din apă, nu avea nimic, aşa că m-am dus să oficiez şi celelalte botezuri. Atunci s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, ne spune preotul Eugen Comşulea, paroh la Biserica „Schimbarea la Faţă”.
Părinţii s-au panicat şi au sunat la 112. „Am fost solicitaţi la o biserică unde am intervenit cu un echipaj SMURD pentru acordarea primului ajutor unei fetiţe de şase săptămâni care suferise o criză de respiraţie. A fost imediat preluată şi transportată la Spitalul de Copii”, ne spune Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt ISU.

Unde este certificatul medico-legal?

Bebeluşul nu a rămas internat, întrucât a început să se simtă bine în postura de nou-creştin. Părinţii însă nu au gustat trecerea de la cele păgâne şi au dat o fugă la poliţie. „La Secţia 5 Poliţie a fost depusă o reclamaţie în legătură cu tratamentul aplicat copilului în biserica respectivă. Tatăl copilului s-a plâns de faptul că în timpul botezului, părintele ar fi neglijat anumite condiţii de introducere a copilului în cristelniţă şi astfel l-ar fi agresat fizic. Soluţia se va da legal, prin Parchet. Aşteptam un eventual certificat medico-legal de la părinţii copilului. De îndată ce vom avea anumite concluzii, le vom face cunoscute opiniei publice”, a declarat comisar şef Liviu Naghi, purtător de cuvânt IJP Braşov.

L-au acuzat de tentativă de omor

Preotul este acuzat de tatăl copilului de tentativă de omor, însă, deocamdată, fetiţa nu a fost expertizată din punct de vedere medico-legal. Numai pe baza certificatului eliberat de medicii legişti, procurorii pot începe o anchetă penală. Între timp, cazul a ajuns la urechile protopopului, care crede că a fost vorba de un simplu incident. „De caz am aflat aseară şi am fost să vedem şi despre ce a fost vorba. Este un botez săvârşit prin afundare aşa cum se săvârşeşte în Biserica Ortodoxă, ne-au adus şi imagini. A fost săvârşit ca şi celelalte botezuri. Vreau să îi găsească o vină preotului că nu a fost făcut corect, deşi au mai fost botezaţi înaintea acelui copil alţi trei copii, aceeaşi rânduială s-a făcut, nu am văzut nimic să fie făcut cum nu trebuie”, a declarat preotul Dănuţ Benga, protopopul Braşovului.

A fost naşa de vină?

Nici părintele de la Mişcunica şi nici protopopul nu se tem de repercusiunile legale ale acestei întâmplări neortodoxe. Ba mai mult, ei cred că de vină a fost naşa copilului, care l-a ţinut pe spate, astfel încât apa i-a intrat pe căile respiratorii şi a produs apneea. Pe de altă parte, nici preotul nu i-a ţinut degetul deasupra gurii şi nasului, după cum se practică. „Eu cred că părinţii s-au panicat mai mult şi au chemat Salvarea. Din ce mi s-a povestit, pe filmare se vede că nu l-au ţinut în poziţie verticală şi l-au lăsat pe spate, aşa că e posibil să se fi înecat. Oricum, nimeni nu a murit de la botez, căci botezul este spre viaţă, nu spre moarte. A fost voia Domnului să fie aşa cum a fost, dar cred că şi păcatele părinţilor sau ale naşilor, care se răsfrâng asupra copilului, au avut o influenţă”, a declarat părintele Eugen Comşulea.

Protopopul Braşovului şi-a scăpat copilul în cap

Protopopul Braşovului, Dănuţ Benga, spune că oricărui părinte i se poate întâmpla un astfel de incident, ba chiar s-a dat exemplu personal, amintindu-şi când şi-a scăpat unul din copii, în cap. „A fost un incident pe care nu ni-l dorim, dar după cum s-a văzut, nu trebuia lăsat pe spate, ci trebuie să stea cu guriţa în jos, că s-ar putea să intre puţină apă. Cât de puţină apă ar fi, e un copil mic, dar în momentul în care îl dai pe spate, se poate duce apa pe căile respiratorii. Nu are rost să stabilim cine a fost vinovat acum. Se poate întâmpla oricui. Se poate întâmpla chiar şi părinţilor să-l scape din mâini. Mi s-a întâmplat chiar mie”, a declarat protopopul. „Fiecare preot doreşte să-şi atragă credincioşii, nu să-i alunge”, ne spune Benga.

Autor: Liviu Cioineag
Sursa: Buna Ziua Brasov

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails