26.10.12

Fascistul Nyiro Jozsef, în teatrele din Ungaria!

Cazul Nyiro Jozsef continuă să dea mari bătăi de cap Guvernului ungar condus de Viktor Orban. În cadrul şedinţei Consiliului pentru Relaţii Internaţionale, care a avut loc vineri la Washington, ministrul de Externe al Ungariei, Martonyi Janos, a fost rugat să explice de ce Budapesta încearcă reabilitarea regimului Horthy şi a scriitorului Nyiro Jozsef. "Nu îl vom reabilita pe Horthy Miklos şi nici pe regimul său. Nu vom ridica nicăieri statui oficiale în memoria sa, din cauza rolului pe care l-a jucat acesta în preluarea puterii partidului Săgeţilor Încrucişate din data de 15 octombrie 1944. Autorităţile locale au libertate de decizie în problema ridicării statuilor… Cât despre Nyiro Jozsef, reînhumarea lui nu a avut loc. Operele lui Nyiro nu au fost fasciste, însă faptul că el a rămas membru al Parlamentului şi dupa 15 octombrie 1944 este pentru mine şi pentru fiecare maghiar cinstit un lucru inacceptabil şi impardonabil… Regret decizia laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, de a refuza o înaltă distincţie din partea Ungariei… Relaţia dintre Ungaria şi Israel este cea mai bună posibilă. În Ungaria suntem martorii unei renaşteri evreieşti fără precedent”, a subliniat Martonyi, adăugând că premierul Viktor Orban nu a pus niciodată în pericol democraţia.

Opera lui Nyiro, pe scenă

Teatrul Nou din Budapesta a început de la 19 octombrie prezentarea piesei "Jezusfarago ember” a scriitorului Nyiro Jozsef. "De mult timp ne lipseşte Nyiro Jozsef, şi nu doar din viaţa teatrului. Acum se naşte o expunere -Nyiro. În esenţă, prezentăm opera lui, am făcut doar mici modificări de dramaturgie, ca opera să fie de actualitate şi un pic mai uşor de înţeles. Vom păstra limbajul arhaic pentru a reînvia maghiara regională din acele timpuri. Odată cu aceasta vom deschide noi dimensiuni, nu doar la nivel de limbaj, ci şi în spaţiul spiritual”, a mărturisit directorul Teatrului Nou din Budapesta, Dorner Gyorgy.

"Nyiro nu a fost fascist”

Fostul ministru secretar de stat ungar Géza Szöcs, responsabil pentru cultură în cadrul Ministerului Resurselor Umane, consideră că Nyiro nu a fost membru al partidului pronazist Săgeţile Încrucişate. Originar din România, Szöcs s-a numărat printre organizatorii tentativei de reînhumare la Odorheiu Secuiesc, în România, a rămăşiţelor pământeşti ale scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, transformată într-un scandal diplomatic între România şi Ungaria. Ajuns director al clubului de cultură P.E.N din Ungaria, Szöcs a trebuit să explice de ce scriitorul american Lawrence Ferlinghetti, care a refuzat premiul Janus Panonius, nu vrea să fie identificat cu o ţară care încearcă să îl reabiliteze pe Nyiro Jozsef.

"Eu am demarat o analiză a carierei politice şi publice a lui Nyiro Jozsef, şi, orice s-ar spune, vorbim despre un punct neclar din istoria politică şi culturală. Pretenţiile şi aşteptările ca noi să fi ştiut ce a scris Nyiro sunt exagerate. Doar cineva care a împlinit vârsta de 80-90 de ani ar putea să vorbească despre Nyiro Jozsef. Nu este un secret că Nyiro a fost în Parlament, însă nici nu a fost subiectul unor discuţii publice. Nyiro nu a fost in Parlamentul Săgeţilor Încrucişate, ci în Parlamentul Ungariei. Este adevărat că Parlamentul a ajuns sub dominaţia regimului Szalasi, însă trebuie subliniat că Nyiro nu a fost niciodată parlamentar din partea partidului Săgeţile Încrucişate. Mi-e greu să cred că Ferlinghetti a auzit de Nyiro Jozsef sau a aflat de vreo carte scrisă de el”, a motivat Szöcs pentru Klubradio.

"Încetaţi campania electorală pe tema Nyiro!”

Directorul Comisiei Memoriale "Nyiro Jozsef”, Balazs Arpad, a dezminţit informaţiile apărute în presa română şi ungară despre reluarea pregătirilor pentru reînhumarea scriitorului. "Articolele pe tema Nyiro oglindesc doar poziţia părţii române şi sunt nişte invenţii şi minciuni fără temei cu scopul de a inflama inutil spiritele. Nu putem şti cu exactitate cum stau lucrurile, fiindcă autorităţile ungare nu au dat încă un comunicat oficial pe această temă. În acest context pot spune că fiecare cuvânt este o minciună, începând de la informaţia că am demara organizarea reînhumării până la data preconizată pentru zilele premergătoare alegerilor parlamentare. Reamintim că reînhumarea lui Nyiro Jozsef este o chestiune de pioşenie şi nu una politică. Presa încearcă să sperie lumea prin astfel de bombe mediatice menite să mute atenţia de la adevăratele probleme. Cu tema aceasta se încearcă prostirea în masă a oamenilor. Reînhumarea lui Nyiro Joszef nu poate reprezenta o unealtă de campanie electorală. Cât despre demersurile primarului din Odorheiu Secuiesc, îi transmit să emită o autorizaţie corectă şi să nu mai vorbească prostii. Rămăşiţele pământeşti ale lui Nyiro Jozsef sunt într-un loc bine păzit, sunt în siguranţă şi nu am renunţat la planul reînhumării. Data rămâne necunoscută”, a precizat Balazs Arpad pentru kitekinto.hu.

Ecouri naţionaliste

Primarul oraşului Odorheiu-Secuiesc, Bunta Levente, se teme de ecouri naţionaliste pe tema Nyiro Jozsef. "Primăria Odorheiu-Secuiesc nu a fost căutată pe cale oficială, însă asta nu înseamnă nimic fiindcă şi data trecută, în luna mai, cererea nu tocmai corectă a fost înaintată în ultima clupă. Apoi au aruncat vina asupra noastră. Mi-aş dori ca acest caz să se termine într-o manieră corectă şi onorabilă, deoarece lucrurile care se petrec cu rămăşiţele pământeşti ale scriitorului încalcă pioşenia. Mi-e teamă că tema a fost relansată în scopuri electorale, având în vedere că se aproprie campania pentru parlamentare şi sfârşitul lunii octombrie are un gust puternic electoral nu doar pentru organizaţiile maghiare rivale, cât mai ales pentru forţele naţionaliste române, care vor profita şi vor da glas unor ecouri antimaghiare”, consideră Bunta.

Refuz categoric din partea României


Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a precizat că le-a spus foarte clar oficialilor de la Budapesta că este bine să nu îşi asume o astfel de responsabilitate şi să nu continue demersurile de înhumare a lui Nyiro Jozsef în România. "Nu este un lucru pe care noi să-l putem accepta. Sunt chestiuni obiective care nu ne permit să spunem da la aşa ceva. Poate avea o simbolistică - pentru că e născut în zona Odorheiului şi are un testament care solicită să fie înmormântat acolo - are o anumită simbolistică pentru unii politicieni de la Budapesta, nu pentru toţi, şi are o cu totul altă simbolistică în România şi o anumită sensibilitate în România atât pentru faptul că vorbim de atitudini fasciste, de extremă dreapta şi antisemite pe care noi nu le acceptăm. Ea a generat de altfel reacţii şi din partea comunităţii evreieşti din ţară şi din străinătate şi a generat reacţii foarte serioase din partea asociaţiilor evreieşti  mondiale", a comentat Corlăţean, marturisind că are informaţii că procedurile de reînhumare au fost deja demarate în secret.

Sursa: Jurnalul national

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails