9.10.09

Legea privind stocarea datelor convorbirilor telefonice si pe internet este neconstitutionala

Curtea Constitutionala (CC) a hotarat joi ca Legea 298/2008, care prevedea stocarea timp de sase luni a datelor convorbirilor telefonice si pe internet este neconstitutionala, informeaza Mediafax. Curtea Constitutionala a decis ca legea incalca articolulul din Constitutie referitor la secretul corespondentei, exceptie ridicata intr-un litigiu dintre firma de telefonie Orange si Comisariatul pentru Societatea Civila.

Tribunalul Bucuresti, care judeca un litigiu comercial dintre firma de telefonie Orange si Comisariatul pentru Societatea Civila (CSC), a admis cererea ONG-ului care a sustinut ca Legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii incalca articolul 28 din Constitutia Romaniei.

Textul din Constitutie prevede ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".

De asemenea, Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale si Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala privind limitarea drepturilor constitutionale ale cetatenilor, adusa de Legea 298/2008.

Organizatiile semnatare ale scrisorii au solicitat Avocatului Poporului, in calitatea sa de institutie independenta, menita sa protejeze cetatenii de abuzuri din partea autoritatilor administratiei publice, sa ia masuri urgente in acest caz.

In luna februarie din acest an, guvernul a decis amanarea aplicarii prevederilor legii de stocare a datelor convorbirilor telefonice si pe internet din Romania, pana la sfarsitul lui decembrie 2009, si de promovare in acest interval, a unei ordonante de urgenta.

Printre motivele invocate se numarau ingreunarea si chiar blocarea in unele cazuri a activitatii de urmarire penala, problema ariei infractiunilor pentru care pot fi cerute date, dar si lipsa de pregatire a operatorilor pentru a respecta confidentialitatea datelor.

Legea 298/2008 intrase in vigoare pe 20 ianuarie 2009. Potrivit acesteia, toti operatorii de telefonie si internet din Romania sunt obligati sa stocheze, timp de sase luni date privind apelurile telefonice, mesajele scrise sau e-mail-urile expediate, care pot fi accesate de MIRA, Ministerul Public, SRI si SIE.
Legea nu vizeaza continutul comunicarilor, iar solicitarea transmiterii datelor se poate face numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails