27.11.09

Om de ştiinţă acuza - gripa porcina este un virus produs deliberat in laborator

De Simeon Bennett


24 Noiembrie (Bloomberg) - Adrian Gibbs, virusologul care a spus in Mai că gripa porcina a scapat de la un laborator, a publicat concluziile sale astăzi, reînnoind discuţia despre originea virusului pandemic.

Tulpina noua de H1N1, care a fost descoperita în Mexic şi SUA, în Aprilie, poate fi produsa de trei tulpini de pe trei continente, care si-au schimbat genele într-un laborator sau intr-o instalaţie de producere a vaccinurilor, au scris: Gibbs, unii colegi şi oameni de ştiinţă australieni în Jurnalul de Virusologie. Autorii au analizat compozitia genetică a virusului şi au găsit ca originea sa ar putea fi mai simplu explicată prin implicarea umana decât prin o coincidenţă a naturii.

Studiul lor, publicat într-un jurnal online liber, revizuit de către alţi oameni de ştiinţă, urmează dezbaterii dintre cercetători, care a avut loc cu şase luni în urmă, atunci când Gibbs a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să ia în considerare ipoteza. După raportul initial al lui Gibbs, OMS şi alte organizaţii au concluzionat ca tulpina pandemică a fost un virus aparut în mod natural, şi ca nu a fost un derivat de laborator.

"Este important sa gasim sursa noului virus, dacă dorim să evitam pandemiile pe viitor, mai degrabă decât sa încercam sa reducem consecinţele, după aparitia virusului," au declarat Gibbs şi colegii John Armstrong şi Jean Downie, în studiul de astăzi.

Gibbs şi Armstrong sunt cadre profesorale la Universitatea Nationala Australiana din Canberra şi Downie este afiliata la Centrul de servicii de laborator pentru Boli Infecţioase şi Microbiologie de la Sydney Westmead's Hospital, potrivit studiului.

În timp ce sursa exactă a noii tulpini de H1N1 este un mister, cercetarea lor "a ridicat multe probleme noi ", au spus ei. Autorii au comparat schitele genetice ale tulpinilor de gripa stocate în baza de date GenBank şi au constatat că strămoşii cei mai apropiati ai virusului pandemic circula la porci.

"O explicaţie mai simplă "

În timp ce păsările migratoare ar fi putut acţiona drept canal de convergenţă al acestora, implicarea omului în reunirea lor este "de departe cea mai simplă explicaţie", a spus Gibbs într-un interviu telefonic de azi.

Gibbs a scris si a contribuit in calitate de coautor la mai mult de 250 de publicaţii ştiinţifice cu privire la viruşii, mai ales din lumea plantelor, în timpul carierei sale de 39 ani, la Universitatea Nationala din Australia, conform informaţiilor biografice de pe site-ul universităţii.

"Cunoscandu-l pe Adrian Gibbs, el probabil a vazut problema destul de logic şi a ajuns la această concluzie," a declarat într-un interviu telefonic Lance Jennings, un virusolog clinic de Laboratoarele de Sanatate la Canterbury din Christchurch, Noua Zeelandă. "Oricine altcineva poate încerca să dovedească sau sa nege aceasta afirmatie."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails