10.12.09

Directorul Editurii Sanziana, Florin Dobrescu: CARTILE REZISTENTEI ANTICOMUNISTE AU "INTERZIS" IN BISERICILE ORTODOXE

Dragi prieteni ai Editurii Sanziana,

Aceste randuri va sunt adresate voua, si in general, prietenilor cartilor care, dupa 1990, au adus la cunostinta publicului romanesc Adevarul istoric asupra unor evenimente din istoria recenta a Romaniei, tainuit jumatate de veac, sub sanctiunea legii penale, de regimul totalitar comunist.

Am reflectat indelung inainte de a va adresa acest mesaj, si am considerat ca ne aflam datori sa oferim o explicatie celor ce vor fi lipsiti de aci inainte de posibilitatea contactului cu cartile noastre in cadrul bisericilor ortodoxe bucurestene si nu numai. Si pentru ca, in conceptia noastra, Adevarul trebuie rostit, indiferent ca supara sau nu pe unii sau altii.

Nu este un secret pentru nimeni ca, in pridvorul unor biserici cum e "Sf. Ilie Gorgani", din capitala, atat editura noastra, cat si alti editori iubitori de Adevar, faceau cunoscute credinciosilor cartile lor, punind la dispozitia publicului ofertele editurilor respective. Si aceasta, desigur, prin bunavointa si intelegerea nemarginita a preotilor slujitori la acele biserici, care reuseau sa inteleaga realitati de natura sociala, cum ar fi legatura istorica dintre comunitatea fostilor detinuti politici bucuresteni si amintita biserica Sf. Ilie Gorgani.

Era vorba de carti ce restituiau publicului adevaruri prigonite timp de peste 50 de ani, precum "Insemnarile de la Jilava" ale lui Corneliu Zelea Codreanu, culegerea de articole a lui Ionel Mota - "Cranii de lemn" - publicata pentru prima oara in Romania dupa 68 de ani, dupa un volum care statuse ingropat 50 de ani, pana in 1999, eseul "Menirea Nationalismului" de Horia Sima, publicat intaia oara la Paris, in 1951, si apreciat de marile cancelarii occidentale ale vremii, ori colectia de documente inedite "1950 - Horia Sima leaga Romania de NATO". As putea sa adaug poeziile lui Ernest Maftei, memoriile lui Ilie Tudor, tatal lui Tudor Gheorghe, grupate sub genericul "Un an langa Capitan", ori aspecte mai putin cunoscute ale activitatii fostului luptator anticomunist Ion Gavrila Ogoranu.

Din pacate, accesul nostru in bisericile ortodoxe a fost oprit categoric. Intr-o sedinta cu caracter public, din ziua de 10 noiembrie a.c., la care au participat toti preotii din Bucuresti, Patriarhul Daniel Ciobotea a intervenit categoric, interzicind orice prezenta a cartilor noastre in spatiile bisericilor, facind referire, desigur, in mod special, la biserica Sf. Ilie Gorgani, unde intaistatatorul BOR nu poate pricepe ca exista o traditie istorica, un specific am putea spune, care leaga o intreaga comunitate de vechi luptatori anticomunisti de acel lacas. Nu se mai permite deci prezentarea nici unor lucrari cu alt continut decat cel strict teologic. Iar in acest caz, doar cele agreate de ierarhia BOR.
Aducindu-ni-se la cunostinta dispozitia Patriarhului BOR, nu avem altceva de facut decat sa disparem din peisajul acestor biserici, atat noi, cat si cartile noastre. In aceste conditii nu putem decat sa ne exprimam regretul ca prietenii si cititorii nostri nu vor mai putea avea contact cu aceste carti duminica sau in alte sarbatori, cerindu-le, pe aceasta cale, scuze.

Este trist ca, in aceeasi interventie ferma, Patriarhul Daniel a dispus ca acele carti cu caracter istoric, amintite mai sus, sa dispara din bibliotecile bisericilor, unde enoriasii le puteau imprumuta si citi. Nici o carte cu un alt continut decat cel teologic. Atat!
Nu vrem sa zabovim pe marginea subiectului, las la aprecierea dvs. cele intamplate, dar noua, aceasta despartire chirurgicala a teologicului de restul aspectelor societatii umane denota o intelegere secventiala a lumii si neputinta de a depasi cantonarea in viziuni partiale asupra fenomenului social.

Si inainte de a incheia vrem sa ne exprimam amaraciunea ca, la exact 20 de ani de la acea resurectie a tineretului romanesc pentru restaurarea Libertatii si Adevarului, cartile interzise de regimul comunist incep sa fie prigonite si de Biserica stramoseasca, prin intaistatatorii ei.
Spunem "si" de Biserica, pentru ca, de la 1 martie 2009 si pana in prezent, Editura Sanziana nu a mai avut acces in nici o sala publica din capitala. Toti directorii si responsabilii institutiilor care detin aceste sali ne obstructioneaza accesul pentru lansari de carte ori simpozioane, invocind interventia unor organizatii cu caracter etnic sau chiar a ambasadorului unui anumit stat, ori presiuni la care sunt supusi de autoritatea publica locala.

Dar asupra acestui subiect, vom reveni pe larg.

Cu prietenie,

Florin Dobrescu
managerul Editurii Sanziana

3 comentarii:

 1. AdrianP12/11/2009

  Deci domnul s-a suparat ca nu il lasa sa vanda in biserici decat carti teologice ?
  Si care e problema ? Ce, facem din biserici librarii ?

  RăspundețiȘtergere
 2. Problema este urmatoarea: Patriarhia considera, spre exemplu, ca problema cipurilor, a vaccinurilor, a tuturor componentelor sistemului antihristic nu tine de teologie. In consecinta, cartile care demasca Sistemul nu vor putea fi vandute in pangarele bisericilor si manastirilor ortodoxe. Aceasta este problema reala, in opinia mea.

  RăspundețiȘtergere
 3. Anonim1/19/2011

  Dar e destul de grav ,nu s-ar putea face un demers ceva pe langa Patriarhiei sau pe langa ministerul culturii si cultelor pana la urma macar teoretic suntem un stat democratic...si cica ni s-ar acorda dreptul la librtatea expresiei si constiintei.Avem anumite drepturi...Nu ma mira deloc atitudinea BOR asta merge mana in mana cu refuzul mascat de a canoniza Sfintii de inchisorilor comuniste.Se practica tactica ascunderii gunoiului sub pres in semnsul ca oficialii BOR nu vor sa se implice in problemele reale ale crestinilor si face chiar o actiune de ocultare mai mult sau mai putin evidenta a unor adevaruri care dor si a unor probleme grave la care credinciosul cauta raspunsuri.Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere

Related Posts with Thumbnails