La inceputul anului 2007 Polonia era zguduita de un scandal de amploare: presedintele Kazynski desfiinta serviciul de informatii al armatei poloneze si il recladea din temelii. Un raport bomba, alcatuit de Antoni Macierewicz, scotea la iveala toate mizeriile petrecute intre 1991 si 2007 in serviciile secrete ale armatei (WSI) – inclusiv pastrarea unor legaturi dubioase cu serviciile de informatii ruse. Cea mai puternica acuzatie din raportul Macierewicz: penetrarea spionajului militar polonez de serviciile secrete ruse. Scandalul din 2007 de la Varsovia a dus la o curatare a spionajului polonez si la eliminarea agentilor rusi.
Raportul Macierewicz a dus la inceperea unor actiuni juridice cu acuzatii de spionaj împotriva intereselor de aparare ale Republicii Polone, dezvaluirea de secrete de stat, inducerea în eroare a organelor de stat poloneze prin transmiterea de informatii false de importanta esentiala pentru Republica Polona. Raportul acuza WSI ca nu si-au îndeplinit obligatiile legale: în toata perioada existentei lor, WSI nu au fost în stare sa prinda nici un singur spion rus.
O alta dezvaluire soc a raportului Macierewicz era ca spionajul militar polonez a fost dominat de ofiteri instruiti la Moscova – toti acestia fiind indepartati. Socurile acestui raport de peste 360 de pagini (publicat integral de Kaczynski pe pagina de internet a presedintiei poloneze) nu se opreau aici: serviciile secrete ale armatei poloneze au fost acuzate ca s-au implicat in traficul de arme, ca au avut legaturi cu mafia rusa si cu organizatiile teroriste arabe. Mai mult, WSI s-a implicat in activitati economice, a folosit vechi agenti ai serviciilor comuniste si a incercat sa acopere trecutul acestora. WSI mai era acuzat ca a introdus agenti in mass-media, in mediul politic si in cel economic.
Reactii adverse
Raportul Macierewicz a starnit reactii aprige in societatea poloneza. Unul dintre cei mai acerbi critici a fost ex-presedintele Lech Walesa (care ulterior avea sa fie deconspirat ca agent al serviciilor de informatii comuniste sub numele de cod Bolek). Walesa declara in februarie 2007: “Sunt multe lucruri pe care le putem critica de la inceputul anilor ’90. Pe atunci nu aveam inca o tara libera, nu exista o constitutie, nu existau structuri”. Walesa a sustinut ca liderii Solidaritatii care au preluat conducerea Poloniei au facut tot posibilul sa evite haosul. Fostul presedinte polonez l-a criticat pe presedintele Kaczynski pentru publicarea raportului ce incrimina WSI, spunand ca acesta ar fi cunoscut inca din anii ’90 situatia, insa nu a actionat atunci. Walesa a precizat ca raportul Macierewicz nu a fost unul obiectiv si a descris desfiintarea WSI ca pe o amenintare la adresa securitatii nationale a Poloniei.
George Damian
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu