1.10.10

Sfantul Seraphim Rose: De ce trebuie sa studiem cartea "Sufletul dupa moarte"?


Oricât de absurdă le va fi părând „ înţelepţilor" noştri ideea vămilor văzduhului, nici ei nu vor scăpa de trecerea prin ele. (Sf. Teofan Zăvorâtul1)

Cu câteva săptămâni înainte de moartea sa, discutând despre Cartea Fa­cerii cu un grup de tineri studenţi, Părintele Serafim a început prin a în­treba: „De ce trebuie sa studiem astfel de carte? N-ar fi mai bine să ne îngri­jim doar de mântuirea sufletelor noastre, în loc să ne gândim la astfel de lucruri - cum va fi lumea la sfârşit sau cum era la început? [...] Nu este oare mai sigur să ne ocupam doar cu rugăciunile şi să nu ne mai gândim la subiecte atât de măreţe?"

Părintele Serafim a dat mai multe răspunsuri la întrebarea aceasta, încheind cu cel mai important dintre toate: „Creştinismul nostru", a spus el, „este o religie ce ne spune ce urmează să facem în viaţa veşnică. Ne pregăteşte adică pen­tru ceva veşnic care nu ţine de lumea aceasta. Dacă ne gândim doar la lumea aceasta, orizontul nostru rămâne foarte mărginit şi nu vom şti ce urmează după moarte, de unde venim, unde ne ducem, care este ţelul vieţii noastre. Când vor­bim despre inceputul lucrurilor sau despre sfarsitul lucrurilor, aflam care este, de fapt, sensul vieţii noastre"2.

Afirmaţia aceasta, aşa simplă cum este ea, nu reflectă doar laitmotivul vieţii Părintelui Serafim, ci explică şi pricina pentru care a studiat şi a scris despre anumite subiecte mai mult decât despre altele. Incă din tinereţe fusese preocu­pat să pătrundă sensul şi specificul ultim al existenţei omului şi de aceea a că­utat cu atâta intensitate să cunoască începutul şi sfârşitul tuturor lucrurilor, ceea ce a dat un caracter apocaliptic scrierilor sale şi a determinat alegerea subiec­telor pentru Impărăţia omului şi Impărăţia lui Dumnezeu şi Ortodoxia şi reli­gia viitorului, ca şi pentru conferinţele despre sfârşitul lumii susţinute spre sfârşitul vieţii sale. Nu este întâmplător faptul că, în cadrul pelerinajelor Sf. Gherman, el a ales să-i îndrume pe participanţi în studierea amănunţită a unor cărtj proroceşti: Facerea, Daniil şi Apocalipsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails