7.10.11

Mama Rusie se întoarce!

Rocada anunţată la conducerea Rusiei, dintre preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin, dă fiori atât europenilor cât şi americanilor. Prin declaraţiile făcute, de cei doi lasă să se înţeleagă că lucrează la o nouă Rusie, mult mai puternică, atât economic cât şi din punct de vedere militar. Şi, în plus, Rusia pregăteşte şi o structură statală alternativă la Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Temerile comentatorilor sunt tot mai mari, iar planurile „ţarului“ Vladimir Putin se pare că se vor concretiza în a construi un nou bloc, de talia Uniunii Sovietice, susţine CAPITAL.

Evocând unele din proiectele ambiţioase ale premierului rus în acest sens, experţii subliniază în primul rând intenţia făcută publică de Putin în luna iulie, în cadrul Forumului de afaceri al Uniunii vamale între Rusia, Kazahstan şi Belarus, cu privire la crearea unei Uniuni economice euroasiatice până în 2013, cu perspectiva de a începe în viitor discuţiile privind comerţul liber cu UE. Din 2012, afirmă CAPITAL, cele trei foste republici sovietice vor aplica „în mod creativ, prevederile acordului Schengen“ care funcţionează în UE, la început în cadrul Uniunii vamale între Rusia, Kazahstan şi Belarus, apoi, în cadrul Uniunii Euroasiatice, concluzionează Putin.

Şi tot Putin a anunţat că şi în cazul unei noi crize economice, planurile vor fi duse la îndeplinire pentru că Rusia este mai bine pregătită să facă faţă decât era în 2008. „Pot să spun pe şleau că Rusia este mai bine pregătită să facă faţă diferitelor scenarii economice decât era în 2008“, a explicat premierul rus, citat de ANTENA3. Dar planuriile viitoare ale Rusiei nu vizează doar domeniul economic ci şi pe cel militar. GÂNDUL anunţă că Rusia a avertizat, ieri, că ar putea înceta cooperarea cu Statele Unite pe tema scutului antirachetă din Europa, condamnând Washingtonul pentru că ia decizii „fără discuţii collective“ şi ignoră opiniile părţilor interesate.

Şi pentru a arăta că nu glumeşte, tot ieri, preşedintele Dmitri Medvedev a promulgat acordurile cu Abhazia şi Osetia de Sud privind desfăşurarea unor baze militare ruseşti pe teritoriile acestora. Documentele prevăd menţinerea bazelor militare pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii termenului la fiecare 15 ani, a anunţat Kremlinul. Acordurile, afirmă ZIUA VECHE, fixează normele de funcţionare a bazelor „pentru apărarea suveranităţii şi securităţii Federaţiei Ruse, ale republicilor Abhazia şi Osetia de Sud“.



Sursa: Ziare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails