18.1.12

Joi, 19 ianuarie, de la ora 18, la Librăria Sophia are loc lansarea Patericului Egyptean (diortosit de monahul Filotheu Bălan de la Mânăstirea Petru Vodă) şi vernisajul expoziţiei Precum în cer aşa şi pe pământ (realizată de Cristina Nichituş Roncea). Au cuvântul truditorii

Monahul Filotheu Bălan:

Pentru că am fost întrebat fie direct, fie prin intermediari, ce aduce nou cartea a cărei lansare publică va fi pe data de 19 Ianuarie la librăria Sophia din Bucureşti, vă ofer aici cîteva argumente ale acestei ediţii:
1. Un text fără greşeli, verificat cuvînt cu cuvînt cu originalul ellinesc, în totalitate pentru Patericul alfabetic şi parţial şi pentru Patericul tematic (sursele ediţiei 1828 ale acestuia fiind necunoscute pînă azi)
2. un text complet al Patericului alfabetic, realizat după toate ediţiile tipărite existente
3. introduceri la aproape toţi Bătrînii Patericului alfabetic, realizate pe baza  surselor istorice cunoscute pînă acum
4. icoane ale multora din Bătrîni
5. synaxarul Părinţilor Patericului
6. harta filiaţiei duhovniceşti a multora dintre Bătrîni
7. indice de nume
8. indice geografic cu hărţi ale locaţiilor menţionate în Pateric
9. indice scripturistic
10. un studiu complex despre istoria Patericului şi a genului de literatură patericală, pentru prima dată în limba română, bazat pe sursele istorice patristice şi pe studii exigente la zi.

 
Am ajuns prima oara la manastirea Petru Voda in seara de Craciun. Luminau stelele, ninsese, totul era alb, iar maicile se pregateau sa mearga cu colindul. Iata-ma umbland, impreuna cu ele, de pe un deal pe altul, din chilie in chilie. “Lerui, Doamne, Ler / au pornit cu plugusorul / îngerii prin cer”. Intrasem, pe nesimtite, in calatoria din poveste. La casuta cu cei mai multi pelerini, in noapte, usa s-a deschis si din chilie a iesit chiar Mos Craciun, asa cum il stiam dintotdeauna: un patriarh inalt, cu barba alba, un zambet care-ti incalzeste inima si o privire care stie intreaga-ti viata, daca ai fost sau nu cuminte. Intrasem in Rai. Am simtit ca aceasta intalnire cu Parintele avea sa imi schimbe viata.(Cristina Nichituş Roncea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails